0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastPerfekcionizem – ena od največjih ovir na poti do uspeha

Perfekcionizem – ena od največjih ovir na poti do uspeha

MORDA VAS ZANIMA

Ali verjamete, da je perfekcionizem nujni pogoj za uspeh? Potem vas bo presenetilo, da je resnica pogosto diametralno nasprotna. Ena od največjih ovir na poti do želenega cilja je lahko – paradoksno – prav perfekcionizem. Nič ni seveda narobe z željo po tem, da bi bili čim boljši, vendar morate paziti, da vas ne zanese predaleč. Poskusi, da bi dosegli popolnost, vas lahko povsem izčrpajo in demotivirajo, saj gre za ideal, ki je nedosegljiv. Kako se torej izogniti perfekcionizmu in doseči tisto, za kar si prizadevate?

- Oglas -

1. Pozornost usmerite k napredku, ne h končnemu cilju

Dobro je seveda, da vsaj okvirno veste, kakšni so vaši cilji, in da občasno preverite, ali pot, na kateri ste trenutno, zares vodi do teh ciljev. Vendar pa lahko pretirano osredotočanje na končni cilj blokira vaš napredek in povzroči, da se ujamete v past perfekcionizma. Ker ste morda še precej daleč od znanj in veščin, ki jih želite usvojiti, se vam lahko začne vse zdeti brezupno. Namesto da bi se primerjali sami s sabo in bili pozorni na lastni napredek, se začnete primerjati z drugimi, ki jih vidite skorajda kot brez napak. Priporočamo vam, da pozabite na absolutna merila in se osredotočite nase. Ali ste danes boljši, kot ste bili pred enim tednom, mesecem, letom? Če je odgovor pritrdilen, se premikate v pravo smer. Morda sicer hitrost ni takšna, kot bi želeli, da bi bila, toda ali je to resnično pomembno? Ste prepričani, da niso tudi ljudje, ki jim zavidate, za doseganje določenih ciljev potrebovali precej več časa, kot si predstavljate? 

2. Razmislite, kaj je v resnici tisto, kar je v ozadju vaših prizadevanj

Perfekcionizem je lahko tudi posledica dejstva, da motivi, zaradi katerih zasledujete določen cilj, niso najbolj »zdravi«. Morda imate sicer občutek, da si nečesa resnično želite in da gre za t. i. notranjo motivacijo, toda če si boste dovolili popolno odkritost do sebe, boste najverjetneje ugotovili, da to ne drži povsem. Ali je glavni razlog, zaradi katerega poskušate shujšati, resnično želja, da bi bili bolj zdravi in vitalni? Ali pa je morda v ozadju primerjanje s sodelavkami, prijateljicami, zvezdnicami? Imate morda občutek, da si ne zaslužite ljubezni, uspeha, sreče, dokler ne boste »popolni«? Ko razmišljate o svojih ciljih, se vedno vprašajte, kateri so glavni razlogi, zaradi katerih je doseganje teh ciljev za vas tako pomembno. Trdni temelji oziroma premišljeno izbrani cilji zmanjšajo nevarnost za nezdrav perfekcionizem, saj ste precej manj podrejeni zunanjim pritiskom.

3. Naučite se ločevati med samodisciplino in samoponiževanjem

Osebe, ki so nagnjene k perfekcionizmu, pogosto zamenjujejo samodisciplino in samoponiževanje. Samodisciplina je seveda lahko koristna, saj nam pomaga pri tem, da postajamo boljši. Po drugi strani pa je lahko samoponiževanje, zamaskirano v samodisciplino, zelo problematično. Namesto da bi iskali načine za izboljšave, se ujamete v začaran krog pretirane samokritičnosti. Tako ste povsem osredotočeni na svoje napake, zato ne vidite vsega tistega, kar je dobro. Ko stvari ne gredo po načrtih, se vprašajte, kaj lahko naredite, da bo šlo prihodnjič oziroma v prihodnje bolje. Osredotočanje na napake, še posebej če gre pravzaprav za zelo majhne in precej nepomembne napake, bo povzročilo, da boste obstali na mestu. Nenehno razmišljanje o »nepopolnostih« vas lahko povsem blokira, zato se potrudite svojo pozornost zavestno usmeriti k pozitivnejšim vidikom in iskanju rešitev. To seveda še ne pomeni, da se morate slepiti: zastranitve na poti do želenega cilja naj bodo priložnost za analize in učenje. To, da stvari včasih preprosto ne gredo po načrtih in da ni nikoli vse popolno oziroma tašno, kot ste si zamislili, je lahko pravzaprav blagoslov. Tako se lahko naučite preseči težnjo po popolnosti in v obstoječih okoliščinah izcimiti čim več. Tudi tisto, kar morda sami dojemate kot povprečno, je lahko včasih povsem dovolj …

.

NAJNOVEJŠE