Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Dom & energijaKako preživeti poletje brez klimatske naprave?

Kako preživeti poletje brez klimatske naprave?

MORDA VAS ZANIMA

Klimatske naprave so postale tako razširjene, da si mnogi ne znajo več predstavljati poletja brez njih. Vendar pa so se morali ljudje tudi pred izumom klimatskih naprav spopadati z visokimi temperaturami. Tako so iznašli številne preproste, a zelo učinkovite trike, ki so lahko uporabni še danes.

- Oglas -

Zastiranje oken

Eden najenostavnejših ukrepov, s katerim lahko poskrbite, da bo temperatura v vašem stanovanju mnogo nižja, kot bi bila sicer, je, da ste čez dan dosledni pri zagrinjanju zaves. Ogromno toplote lahko v vaš dom vstopi prav skozi okna. Priporočljivo je, da uporabite debelejše zavese. Če nimate primernih, je morda pravi čas, da si jih omislite. To je investicija, ki je zagotovo ne boste obžalovali, strošek pa bo seveda mnogo nižji od nakupa klimatske naprave in stroškov elektrike, potrebne za njeno delovanje.

Kombinacija ventilatorja in ledu

Že najbolj preprost ventilator lahko z manjšim dodatkom spremenite v nekakšen ponaredek klimatske naprave. Posodo napolnite z ledom in jo namestite pred ventilator. Ta bo nato po prostoru razpihal hladen zrak. Ko se led stopi, ga enostavno zamenjajte z novim in uživajte v prijetno hladni »sapici«.

Vzglavnik iz ajdovih luščin

Poleti imajo mnogi zaradi povišanih temperatur težave tudi ponoči. Če spadate med tiste, ki zaradi vročine zelo slabo spijo, bi bilo morda smiselno, da svoj vzglavnik zamenjate s takšnim, ki je napolnjen z ajdovimi luščinami. Ta omogoča lažje kroženje zraka, kar pomeni, da ne zadržuje vaše telesne toplote, ampak vam pomaga pri ohlajanju. Priporočamo vam tudi, da vsak večer pred spanjem rahlo popršite rjuhe oziroma posteljnino z vodo, preden se odpravite v posteljo.

Osredotočite se na temperaturo svojega telesa

- Oglas -

Včasih je precej pomembneje od tega, da ohladite prostor, v katerem se nahajate, to, da se ohladite »od znotraj«. Osredotočite se na preverjene metode, kot so počasno srkanje hladnih napitkov, mrzle prhe, polaganje zmočenih krp ali ledu na zapestja, za vrat ipd. Pozorni bodite tudi na oblačila, ki jih nosite poleti, in izbirajte predvsem naravne, zračne materiale. Tudi če temperatura v prostoru ne bo optimalna, vam bo tako precej bolj prijetno.

Dobri stari termofor

Med poletno vročino lahko na pomoč pokličete tudi termofor, le da ga v tem primeru seveda ne boste napolnili z vročo, ampak s hladno vodo. Termofor lahko vzamete s seboj v posteljo in si z njim pomagate pri ohlajanju telesa ponoči, koristi pa vam lahko tudi čez dan.

Izklapljanje elektronskih naprav

Pomislite, koliko elektronskih naprav danes uporablja večina ljudi. Medtem ko je morda pri posameznih napravah toplota, ki jo oddajajo, zanemarljiva, pa lahko seštevek pokaže precej drugačno sliko. Poleti je tako še posebej pametno, da izklapljate naprave, ko niso v uporabi, oziroma poskušate celo zavestno omejiti čas njihove uporabe. S tem ne boste dosegli le tega, da bo v vašem stanovanju nekoliko hladneje, kot bi bilo sicer, ampak vam bo precej manj vroče tudi takrat, ko boste prejeli naslednji račun za elektriko.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×