Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.

S katerimi rastlinami si lahko pomagamo pri težavah s srcem?

Tokrat bomo govorili o rastlinah, ki ugodno delujejo na zdravje srca in krvožilnega sistema.
Dom & energijaKako pogosto prati kavbojke?

Kako pogosto prati kavbojke?

MORDA VAS ZANIMA

Navidezno banalno vprašanje o tem, kako pogosto je dobro prati kavbojke, lahko sproži vroče debate – predvsem na spletnih forumih. Na eni strani imamo tiste, ki so prepričani, da je nehigienično, če posamezen kos oblačila oblečemo več kot enkrat, ne da bi ga vmes oprali, kar je pravilo, ki ga upoštevajo tudi pri kavbojkah oziroma pri džinsu. Na drugi strani pa so ljudje, ki menijo, da pranje kavbojk skorajda ni potrebno, saj gre za oblačilo, ki ni praktično nikoli zares umazano. Kot običajno je resnica nekje vmes …

Ne zanašajte se samo na oči, ampak tudi na nos

- Oglas -

Prepogosto pranje kavbojk zagotovo ni priporočljivo. S tem bi lahko namreč skrajšali življenjsko dobo tega »brezčasnega« kosa oblačil, obenem pa je pranje oblačil po nepotrebnem problematično tudi za okolje. Toda kako pogosto je »prepogosto«? To, da na kavbojkah ni mogoče opaziti vidne umazanije, seveda še ne pomeni, da niso umazane. Precej bolje kot na vid se je zanašati na voh. Če niste prepričani, ali je prišel čas za pranje vaših najljubših kavbojk, jih preprosto povohajte. Neprijeten vonj je vsekakor znak, da vam ni treba »raziskovati« dalje in da je dobro, da kavbojke čim prej operete. Medtem ko lahko pri večini drugih kosov oblačil neprijeten vonj zaznamo že od daleč, materiali, iz katerih so izdelane kavbojke, pogosto rahlo zamaskirajo vonj, ki tako ni nujno zelo očiten. Tako je smiselno, da čim bolj približate nos, saj vaše zaznave sicer ne bodo najbolj objektivne.

Klasični denim oziroma džins uspešnejši pri ohranjanju oblike, zato zahteva manj pranj

Priporočila glede pogostosti pranja kavbojk so odvisna tudi od specifičnega materiala oziroma podtipa, iz katerega je izdelan ta kos oblačila. Osnovni material za izdelavo kavbojk je seveda denim, ki je zelo trpežno bombažno blago, ki se praktično ne mečka oziroma razteguje, vendar poznamo danes tudi precej različic z različnimi primesmi. Tako lahko danes med drugim kupimo tudi zelo raztegljive oziroma elastične kavbojke, narejene iz materiala, ki vključuje večji delež spandeksa ali poliestra. Tovrstne kavbojke so udobnejše za nošnjo, vendar je njihova življenjska doba praviloma krajša, saj se hitreje raztrgajo. Poleg tega pa material s primesmi poliestra ali spandeksa ne ohranja svoje oblike tako dobro kot klasični, debelejši denim oziroma džins. To pomeni, da se kavbojke na nekaterih delih pretirano raztegnejo, zato se vam ne prilegajo več tako dobro kot takrat, ko so sveže oprane. Elastične kavbojke torej zahtevajo nekoliko pogostejše pranje, saj jim prav s pranjem povrnete prvotno obliko. Ni sicer nujno, da pri tem uporabite pralni stroj. Če kavbojke niso zares umazane, ampak je težava predvsem to, da so izgubile obliko, kar se včasih zgodi že po eni sami nošnji, jih lahko operete tudi na roke, čemur naj sledi približno 10 minut sušenja v sušilnem stroju (pri klasičnih kavbojkah se je uporabi sušilnega stroja bolje izogniti).

S pogostostjo pranja ne pretiravajte, vendar prav tako ni smiselno čakati predolgo

Ni torej univerzalnega pravila glede tega, kako pogosto je smiselno prati kavbojke. Večina ljudi se sicer strinja, da je približno 10 nošenj meja, ki je nikakor ne bi smeli preseči, toda to so seveda zelo subjektivne ocene, ki niso podkrepljene z ustreznimi dokazi. Najbolje je torej, da se pri pranju kavbojk zanašate predvsem na svoje oči in nos, pri elastičnih kavbojkah pa si lahko privoščite tudi kakšno »nenujno pranje«. Čeprav to ni najbolj ekološko, je vendarle pomembno, da se v oblačilih počutimo čim bolj prijetno.

 

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×