0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeKako odstraniti plevel med tlakovci in na vrtnih poteh?

Kako odstraniti plevel med tlakovci in na vrtnih poteh?

MORDA VAS ZANIMA

Veliko lastnikov hiš se sprašuje, kako odstraniti plevel med tlakovci in na vrtnih poteh, ki se navadno še posebej razraste v poletnih mesecih.

- Oglas -

Dvorišča, terase in vrtne poti lahko precej hitro postanejo neurejene, če pustimo, da plevel raste in uspeva na njih. Ne glede na to, ali se spopadate s travo, regratom ali katerim drugim plevelom, bodo metode za odstranjevanja plevela, ki smo jih izbrskali, do določene mere učinkovite. Žal da jih je v večini primerov potrebno ponavljati večkrat letno.

Za dobro okolja in vašega zdravja naj bo prva izbira uporaba alternativnih metod namesto kemičnih sredstev za zatiranje plevela.

1. Ročno odstranjevanje plevela

Običajno je najboljša možnost za odstranjevanje plevela z vrtnih poti ali teras, da izruvate celotno rastlino skupaj s koreninami. Ta pristop preprečuje, da bi plevel ponovno zrasel. Uporabite izvijač za rahljanje zemlje okoli korenin, nato pa jih izpulite. Po tem zatesnite razpoke.

- Oglas -

2. Uporaba noža za plevel ali motike

Lahko kupite tudi orodje za odstranjevanje plevela med tlakovci, zasnovano za doseganje tistih težko dostopnih razpok. Ta orodja so zasnovana tako, da dosežejo globje in izpulijo trdovratne korenine, kot je regrat, ki lahko ponovno poganjajo.

Nož za odstranjevanje plevela med tlakovci

3. Uporaba vrele vode

Vrela voda je učinkovito sredstvo za uničevanje plevela. Poleg tega lahko uporabite vročo vodo tudi za uničevanje mahu in alg, ki lahko naredijo vašo teraso ali tlakovce spolzke. V kotličku zavrite vodo do vrelišča in jo nato počasi z nizke višine polijte na območje, kjer želite odstraniti plevel in ga čim bolje prepojite.

4. Uporaba sode bikarbone

Dobra lastnost uporabe sode bikarbone kot sredstva za uničevanje plevela je sposobnost selektivnega ubijanja rastlin. To je koristno, ko želite uničiti plevel, obdan z drugimi rastlinami, ki jih želite ohraniti. Soda bikarbona uničuje plevel tako, da ga preplavi s soljo – natrijevim bikarbonatom. Vendar morate biti previdni, da soda bikarbona ne pride na druge rastline. Preprosto posujte sodo bikarbono po plevelu, ki ga želite odstraniti. Postopek boste morali ponoviti večkrat, da zmanjšate možnosti za ponovno rast plevela.

5. Sežiganje plevela z gorilnikom

Uporabite lahko plinski gorilnik ali običajen propanski gorilnik za sežiganje plevela. Čeprav plevel lahko prenese veliko toplote, bo propanski gorilnik zlahka uničil rastline. Za sežig plevela upoštevajte varnostna navodila za prižig gorilnika. Nato premikajte plamen nad plevelom, dokler se ne ožge. Pazite, da ne poškodujete kamnitih ali opečnih plošč, saj se lahko razpokajo. Prav tako poskrbite, da plevel sežigate na območju, kjer ni vnetljivih materialov.

Uničevanje plevela z ognjem

6. Uporaba kisa

Kis je še posebej učinkovito sredstvo za uničevanje plevela, zlasti za uničevanje mladih trajnih in enoletnih plevelov. Vsebuje ocetno kislino, ki je strupena za rastline. Z razprševanjem raztopine kisa na plevel boste rastline posušili v nekaj urah. Za pripravo raztopine kisa za uničevanje plevela dodajte 2 žlici tekočega mila ali detergenta za pomivanje posode in pol skodelice soli v približno 4 litre kisa. Uporabite steklenico z razpršilcem za nanos mešanice. Raztopino nanesite previdno, saj lahko poškoduje kamnite plošče ali tlakovce, še posebej barvne. Prav tako nadzorujte razprševanje, da ne pride v stik z rastlinami, ki jih želite obdržati.

- Oglas -

Preberite tudi: Izdelajte domače sredstvo za zatiranje plevela

7. Uporaba slane vode

Slana voda je še eno učinkovito domače sredstvo za uničevanje plevela. Preprosto pripravite raztopino treh delov vode in enega dela soli. Uporabite steklenico z razpršilcem za skrbno razprševanje plevela z raztopino. Sol bo posušila rastlino in jo uničila. Za še bolj učinkovit postopek uničevanja plevela posujte nekaj suhe soli po trdovratnem plevelu, da pospešite sušenje.

8. Uporaba ekoloških herbicidov

Uporaba herbicidov naj bo vaša zadnja možnost. Herbicidi imajo precejšnjo zgodovino uničevanja okolja in vpliva na zdravje ljudi in živali v okolici, kjer se uporabljajo. Če pa nimate druge možnosti, razmislite o uporabi ekoloških ali okolju prijaznih herbicidov. Pomembno je, da herbicid uporabite v skladu z navodili proizvajalca. Na splošno to pomeni razprševanje herbicida na tarčni plevel in po potrebi ponovitev postopka. Herbicid pršite zelo previdno, saj lahko obarva kamne ali plošče.

Preprečite rast plevela

Redno pometajte površine

Odstranjevanje plevela med tlakovci je lahko zahtevno. Običajno semena plevela odpihne veter ali padejo v razpoke. Ko so semena enkrat dovolj časa v razpokah med tlakovci, začnejo kaliti in rasti. Če pogosto pometate teraso ali dvorišče, semena ne bodo imela dovolj časa za rast.

Uporabite polimerni pesek za zapolnjevanje fug

Polimerni pesek za fugiranje je posebna vrsta peska, ki se uporablja za zapolnjevanje vrzeli med kamni in ploščicami oz. tlakovci. Ta pesek vsebuje zelo drobne delce, prevlečene z dodatkom, kot je silicij, ki deluje kot vezivno sredstvo, ko pride v stik z vodo. Tako ustvari boljšo tesnitev med ploščami in kamni, kar preprečuje rast plevela.

Poskrbite za pravilno odvodnjavanje

Plevel bo rasel povsod, kjer so primerni pogoji za rast. Če imajo vrzeli med tlakovci ustrezne pogoje za rast, bodite prepričani, da bo plevel rasel znova in znova, ne glede na to, koliko truda vložite v njegovo odstranjevanje. Zato poskrbite, da je vaša terasa dobro nagnjena in ima ustrezno odvodnjavanje. Tla med kamni na terasi ali tlakovanju ne smejo ostati tako hidrirana, da bi podpirala rast plevela.

.

NAJNOVEJŠE