0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeIzdelajte domače sredstvo za zatiranje plevela

Izdelajte domače sredstvo za zatiranje plevela

MORDA VAS ZANIMA

Znebite se plevela in zaščitite vrt z receptom za uničevanje plevela iz samo treh sestavin.

- Oglas -

Recept za sredstvo za zatiranje plevela z uporabo kisa, ki je dovolj močno, da uniči plevel. Višji kot je odstotek ocetne kisline v kisu, bolj učinkovito bo sredstvo. Kis, ki se uporablja v kulinarične namene, ima relativno nizko vsebnost ocetne kisline (približno 5 odstotkov). So pa v nekaterih trgvinah in vrtnarskih centrih na voljo izdelki z višjo vsebnostjo ocetne kisline (od 20 do 30 odstotkov).

OPOZORILO: Močne raztopine z visokim odstotkom ocetne kisline, ki se uporabljajo za zatiranje plevela, so lahko nevarne, zato bodite previdni pri njihovi uporabi. Pazite, da ne pride v stik z vašo kožo ali sluznico in se izogibajte dotikanju obraza med uporabo.

Kdaj lahko uporabimo domače sredstvo za zatiranje plevela?

Če se odločite za naravno zatiranje plevela, je pomembno vedeti, s kakšnim plevelom se borite, preden uporabite domače sredstvo za zatiranje plevela.

- Oglas -

Enoletni Plevel

Ko enoletni plevel začne proizvajati seme, da ga lahko ciljno uničite, preden proizvede nove zasevke. Glede na vrsto plevela se to lahko zgodi spomladi ali poleti. Če ga ujamete pravočasno, bo enkratna uporaba kisa pogosto dovolj za rešitev vašega problema s plevelom (vsaj za to sezono).

Večletni plevel

Večletnih plevelov, kot je regrat, ni tako enostavno premagati. Priporočljivo je, da odstranite cvetove regrata takoj, ko jih opazite, da preprečite razmnoževanje s semeni. Vendar pa, čeprav listi pozimi odmrejo, korenine običajno preživijo. Rastlina bo oslabela in odmrla z doslednimi, ponovljenimi aplikacijami sredstva za zatiranje plevela na osnovi kisa.

Kako se znebiti plevela

Omejitve Kisa

Komercialno sredstvo za zatiranje plevela je običajno učinkovito po eni ali dveh aplikacijah, ker plevel absorbira kemikalijo in trajno uniči korenino. Kis običajno povzroči površinsko škodo na plevelu, razen če ga lahko nanesete neposredno na korenine.

Ker je domače sredstvo neselektivno ni posebej učinkovit način za zatiranje plevela na travnatih površinah, saj se bodo pojavili rjavi madeži na travi. Kis je najbolje uporabiti na območjih, kjer trava in druge okrasne rastline niso prisotne, kot so terase, tlakovci ali vrtne poti, kjer osamljeni plevel požene skozi razpoke.

OPOZORILO: Visoka kislost kisa lahko sčasoma vpliva na kamen in druge trde materiale, če ga redno nanašate.

- Oglas -

Na koliko časa naj uporabim domače sredstvo za zatiranje plevela?

Verjetno boste morali domače sredstvo za zatiranje plevela nanesti večkrat, kot običajne herbicide, da bi dosegli enak učinek, zlasti pri večletnem plevelu. Kis je najbolj učinkovit na mlajšem plevelu in enoletnem plevelu. Tudi številni komercialni herbicidni izdelki navadno zahtevajo večkratni nanos tekom sezone.

Kaj potrebujete za izdelavo domačega herbicida?

Oprema:

  • Razpršilnik
  • Čopič
  • Zaščitna oblačila, očala in rokavice
  • Maska za obraz

Materiali:

  • Koncentriran kis (20-30 odstotkov)
  • Tekoči detergent za posodo
  • Voda

Navodila za uporabo

Škropite samo ob sončnem vremenu

Počakajte na vremensko napoved z nekaj dnevi sonca. Sončno obdobje je pomembno, saj bo dež spral kis in ne bo pravega učinka.

Nosite zaščitno opremo

Preden začnete delo s koncentriranim kisom, si nadenite rokavice, zaščito za oči in ustrezna oblačila. Zelo priporočljivo je tudi nošenje maske za obraz v primeru razlitja ali pršenja.

Domači sprej za plevel

Zmešajte sestavine, ki jih potrebujete za recept za domači herbicid

Pripravite 3 sestavine – kis, vodo in detergent za posodo – ter sledite temu receptu:

  • Zmešajte 4 merice kisa z 1 merico vode (4:1).
  • Dodajte približno 30 ml detergenta za posodo na galono mešanice.
  • Dobro premešajte v razpršilniku ali drugi posodi (če mešanice ne boste pršili).

Ko se rast plevela poleti upočasni, uporabite mešanico v razmerju 1:1 z 1 čajno žličko detergenta za posodo.

Detergent za posodo deluje kot površinsko aktivna snov, ki izboljšuje učinkovitost kisa, saj mu omogoča, da se dlje časa zadrži na voščeni prevleki rastline in vanjo prodre. Površinsko aktivna snov pomaga kisu, da se oprime plevela, kar omogoča soncu, da poškoduje rastline.

Razpršite po “nezaželenih” plevelih

Previdno razpršite ali nanesite domače sredstvo za zatiranje plevela samo na plevel, ki ga želite uničiti. Da bi se izognili poškodbam bližnjih rastlin ali drugih materialov, nanesite domači herbicid neposredno na plevel s čopičem.

Če mešanico nanašate z razpršilnikom, sprožite sprožilec samo, ko ste tik ob plevelu, ki ga želite uničiti.

OPOZORILO: Ne razpršujte koncentriranega kisa na rastline, če je zunaj vetrovno. Kis lahko po naključju razpršite na druge rastline in jim škodujete.

S tem preprostim receptom boste lahko naravno in učinkovito zatrli plevel na vašem vrtu ali terasi.

Več zanimivega braja:

.

NAJNOVEJŠE