Osebna rastKako obuditi iskrico strasti v dolgoletnem razmerju?

Kako obuditi iskrico strasti v dolgoletnem razmerju?

MORDA VAS ZANIMA

Je odnos, ki se ga zgradili z dolgoletnim partnerjem, spoštljiv in ljubeč, vendar je strast skorajda povsem zamrla? Čeprav je seveda nemogoče pričakovati, da boste po vseh teh letih občutili metuljčke v trebuhu, podobne tistim, ki so bili prisotni, ko sta se šele spoznavala, je intimnost oziroma telesni stik za večino zelo pomemben del partnerskega odnosa. Dobra novica pri tem je, da ni nujno vse izgubljeno. Tudi če se zdi, da je iskrica strasti zamrla za vedno, jo lahko s skupnimi prizadevanji obudita …

1. Poskrbite, da partner ne bo imel občutka, da je za vas samoumeven

- Oglas -

Vsakodnevna rutina je eden najuspešnejših ubijalcev strasti. Ker sta drug drugega tako navajena, si najverjetneje precej redko vzameta čas za to, da si povesta, kaj pri drugem cenita oziroma kaj vama je všeč. Čeprav se vam morda zdi, da vaš partner ve, da ga spoštujete in da vas še vedno privlači, je smiselno, da vsaj občasno to tudi ubesedite. Če je minilo že precej časa, odkar ste tovrstne besede izrekli naglas, si lahko pri premagovanju začetne sramežljivosti pomagate s pisanjem sporočil.

2. Pri pogovorih se ne omejujta samo na površinske teme

Pogost sestavni del potopljenosti v monotono rutino so pogovori, ki se dotikajo izključno površinskih, zelo pragmatičnih tem. Če se na primer s partnerjem pogovarjate samo še o tem, kaj je treba postoriti, ni presenetljivo, da je strast med vama zamrla. Telesna privlačnost je namreč pogosto neločljivo povezana z intelektualno. Ko sta sama, poskušajte načeti bolj poglobljene, osebne teme, pri čemer se vam ni treba bati morebitnih nesoglasij (seveda pa je pomembno, da sta tudi ob morebitnih nestrinjanjih drug do drugega spoštljiva). Pogosto so lahko prav malce bolj razgreti pogovori dobra osnova za obuditev zamrle strasti.

3. Obujajta spomine na čas, ko sta se spoznala

Kaj je bilo tisto, kar vas je pri partnerju najprej pritegnilo? Kako ste se počutili ob prvem poljubu, dotiku? Kdaj ste vedeli, da gre za osebo, s katero želite preživeti življenje? Skupno obujanje spominov je lahko odličen »afrodiziak«, saj se bosta tako v mislih znašla v času, ko se je vse začelo in ko najverjetneje ni manjkalo iskric.

4. Poskušajta odstraniti morebitne ovire

Pomanjkanje intimnosti je pogosto povezano tudi z zunanjimi dejavniki. Tako ni nujno, da je iskrica strasti zamrla, ampak ji preprosto ni omogočeno, da bi se zares razplamtela. Če je na primer težava predvsem to, da vama zaradi otrok primanjkuje zasebnosti, poskušajta zanje vsaj občasno poiskati varstvo.

5. Vzemita si čas za skupno sproščanje

- Oglas -

Ko ste napeti in utrujenosti, najverjetneje niti ne pomislite na intimnost. Po drugi strani pa sta sproščenost in spočitost odlična podlaga za obujanje iskrice strasti. Tako je zelo koristno, da si s partnerjem večkrat vzameta čas za skupno sproščanje. Privoščita si lahko na primer masažo ali sproščujočo kopel. 

6. Upoštevajta, da potrebujeta tudi čas zase

Pomanjkanje strasti v odnosu je lahko povezano tudi s tem, da skupaj preživita preveč časa. S tem namreč umanjka prijetno pričakovanje oziroma občutek prijetnega vznemirjenja ob čakanju na partnerja. Poleg tega pa se lahko začneta tako prej ali slej precej dolgočasiti. To, da imata oba tudi »svoje življenje«, je običajno zelo pomembno – tako za strast v razmerju kot za uspešen partnerski odnos nasploh.

7. Pogovarjajta se o svojih željah

Odkrit pogovor o tem, kaj vama je v spolnosti všeč – in česa ne marata – bi moral biti že od začetka sestavni del partnerskega odnosa, toda če se doslej še nista opogumila, je vsekakor bolje, da začneta pozno kot nikoli. S partnerjem odkrito spregovorite o tem, česa si želite, in ga obenem spodbudite, da tudi on z vami deli svoje želje. Iskrica strasti pogosto zamre prav zaradi zadrege; če vama jo uspe premagati, bosta torej na dobri poti do bistveno bolj izpolnjujočega partnerskega odnosa.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×