[prijava_mob]
[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaIzkušnja ženske, ki je preživela raka nožnice: »Ne sme vas biti sram!«

Izkušnja ženske, ki je preživela raka nožnice: »Ne sme vas biti sram!«

MORDA VAS ZANIMA

Zdravstvene težave, povezane z intimnimi predeli, so še vedno precej tabuizirana tema. Tako marsikatera ženska še ni slišala za možnost raka nožnice. Danes 45-letna Clare Baumhauer je na lastni koži občutila, da imajo tudi zdravniki pogosto težave s postavljanjem ustrezne diagnoze. Dolga leta je namreč tavala od enega zdravnika do drugega, pri čemer je obiskala tudi precej specialistov. Njena težava je bila kronična srbečica nožnice, v kateri zdravniki niso prepoznali simptoma raka …

- Oglas -
Foto: Facebook

Predpisana terapija ni nikoli prinesla pričakovanih rezultatov

Clare Baumhauer je od zdravnikov vedno odšla z diagnozami, kot so glivično vnetje, herpes, cistitis, vnetje mehurja ali zgodnja menopavza. Hkrati je hodila na redne odvzeme brisa materničnega vratu. Leta 2016, ko je postala srbečica povsem neznosna, se je odločila, da poskusi še enkrat. Takrat je obiskala zdravnika, ki je bil hkrati dermatolog in ginekolog, ter končno dobila pravo diagnozo. Ta je seveda ni razveselila, saj je zdravnik ugotovil, da gre za raka nožnice. Vendar pa se je takrat končno lahko začelo zdravljenje. Uspešno je prestala odstranitev tumorja, vendar pa se je nato izkazalo, da se je rak razširil še do limfnih žlez. Tako jo je čakalo še obsevanje, a na srečo je imela zgodba srečen konec. Danes želi s svojo zgodbo opogumiti druge ženske. Meni, da ne bi smelo biti nobene ženske v tovrstnih primerih sram oditi do zdravnika oziroma se po potrebi vračati, če predlagano zdravljenje ne odpravi simptoma, kot se je to dogajalo v njenem primeru. 

Simptomi raka nožnice, ki jih ne smete ignorirati

Kateri so torej tipični simptomi raka nožnice, ki bi jih morala poznati vsaka ženska? Eden izmed njih je že omenjena srbečica, ki ne mine.  Pojavljajo se lahko tudi bolečine oziroma povečana občutljivost. Vsekakor morate čim prej obiskati tudi zdravnika, če doživljate krvavitve, ki niso povezane z menstruacijo. Simptomi raka nožnice pa so lahko tudi spremenjena barva koža, bulice ali pa razjede. Pri Clare Baumhauer se je sicer celotna zgodba začela že pri njenih rosnih 12 letih, ko jo je prizadela redka kožna bolezen, imenovana lichen sclerosis. Simptomi te bolezni se lahko sicer pojavijo na katerem koli delu telesa, vendar pa najpogosteje napade prav območje genitalij. Ta bolezen pa lahko nato poveča možnost za raka nožnice.

Preberite tudi: Resnična Zgodba: »Zaradi raka razmišljam bolj pozitivno«

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×