Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.
Zdravje & prehranaIzkušnja ženske, ki je preživela raka nožnice: »Ne sme vas biti sram!«

Izkušnja ženske, ki je preživela raka nožnice: »Ne sme vas biti sram!«

MORDA VAS ZANIMA

Zdravstvene težave, povezane z intimnimi predeli, so še vedno precej tabuizirana tema. Tako marsikatera ženska še ni slišala za možnost raka nožnice. Danes 45-letna Clare Baumhauer je na lastni koži občutila, da imajo tudi zdravniki pogosto težave s postavljanjem ustrezne diagnoze. Dolga leta je namreč tavala od enega zdravnika do drugega, pri čemer je obiskala tudi precej specialistov. Njena težava je bila kronična srbečica nožnice, v kateri zdravniki niso prepoznali simptoma raka …

Foto: Facebook

Predpisana terapija ni nikoli prinesla pričakovanih rezultatov

- Oglas -

Clare Baumhauer je od zdravnikov vedno odšla z diagnozami, kot so glivično vnetje, herpes, cistitis, vnetje mehurja ali zgodnja menopavza. Hkrati je hodila na redne odvzeme brisa materničnega vratu. Leta 2016, ko je postala srbečica povsem neznosna, se je odločila, da poskusi še enkrat. Takrat je obiskala zdravnika, ki je bil hkrati dermatolog in ginekolog, ter končno dobila pravo diagnozo. Ta je seveda ni razveselila, saj je zdravnik ugotovil, da gre za raka nožnice. Vendar pa se je takrat končno lahko začelo zdravljenje. Uspešno je prestala odstranitev tumorja, vendar pa se je nato izkazalo, da se je rak razširil še do limfnih žlez. Tako jo je čakalo še obsevanje, a na srečo je imela zgodba srečen konec. Danes želi s svojo zgodbo opogumiti druge ženske. Meni, da ne bi smelo biti nobene ženske v tovrstnih primerih sram oditi do zdravnika oziroma se po potrebi vračati, če predlagano zdravljenje ne odpravi simptoma, kot se je to dogajalo v njenem primeru. 

Simptomi raka nožnice, ki jih ne smete ignorirati

Kateri so torej tipični simptomi raka nožnice, ki bi jih morala poznati vsaka ženska? Eden izmed njih je že omenjena srbečica, ki ne mine.  Pojavljajo se lahko tudi bolečine oziroma povečana občutljivost. Vsekakor morate čim prej obiskati tudi zdravnika, če doživljate krvavitve, ki niso povezane z menstruacijo. Simptomi raka nožnice pa so lahko tudi spremenjena barva koža, bulice ali pa razjede. Pri Clare Baumhauer se je sicer celotna zgodba začela že pri njenih rosnih 12 letih, ko jo je prizadela redka kožna bolezen, imenovana lichen sclerosis. Simptomi te bolezni se lahko sicer pojavijo na katerem koli delu telesa, vendar pa najpogosteje napade prav območje genitalij. Ta bolezen pa lahko nato poveča možnost za raka nožnice.

Preberite tudi: Resnična Zgodba: »Zaradi raka razmišljam bolj pozitivno«

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×