Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaIzjemno odkritje v slovenski nevrologiji: Pravočasno odkrivanje Parkinsonove bolezni

Izjemno odkritje v slovenski nevrologiji: Pravočasno odkrivanje Parkinsonove bolezni

MORDA VAS ZANIMA

Slovenski medicini, ki ji na različnih strokovnih področjih ne manjka inovativnih in naprednih spoznanj, se je pridružilo novo odkritje, tokrat s področja nevrologije. Zasluge zanj ima nevrolog asist. dr. Dejan Georgiev, dr. med., z Nevrološke klinike v UKC Ljubljana.

- Oglas -

Mednarodni natečaj Medis Awards za izjemne dosežke v medicini je v minulem letu za zmagovalno raziskovalno delo s področja nevrologije prepoznal njegovo študijo, v kateri je zajel operirane bolnike z distonijo oz. nevrološko motnjo gibanja. Predstavlja velik doprinos tudi za področje nevroznanosti, saj ugotavlja, ali se pri omenjenih bolnikih po operaciji z globoko možgansko stimulacijo pojavljajo parkinsonski znaki, kot so denimo upočasnitev gibanja in težave s hojo.

Na osnovi študije bodo lahko v prihodnje pravočasno predvideli neželene učinke in parkinsonske znake tudi ustrezno zdravili.  

Študija z naslovom »Parkinsonski znaki pri pacientih s cervikalno distonijo po globoki možganski stimulaciji« je bila v sodelovanju s skupino mednarodnih strokovnjakov s področja nevrologije objavljena v mednarodni strokovni publikaciji za nevrologijo »Brain«, Oxford, oktobra 2018. Je plod dvoletnega podoktorskega študijskega usposabljanja s področja motenj gibanja in globoke možganske stimulacije na National Hospital of Neurology and Neurosurgery Queen Square na UCL (University College London) v Londonu v letih 2013–2015 …

Več o tem si lahko preberete v aprilski izdaji revije Bodi eko.

Revija Bodi eko - april 2019

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×