Zdravje & prehranaIzjemno odkritje v slovenski nevrologiji: Pravočasno odkrivanje Parkinsonove bolezni

Izjemno odkritje v slovenski nevrologiji: Pravočasno odkrivanje Parkinsonove bolezni

MORDA VAS ZANIMA

Slovenski medicini, ki ji na različnih strokovnih področjih ne manjka inovativnih in naprednih spoznanj, se je pridružilo novo odkritje, tokrat s področja nevrologije. Zasluge zanj ima nevrolog asist. dr. Dejan Georgiev, dr. med., z Nevrološke klinike v UKC Ljubljana.

- Oglas -

Mednarodni natečaj Medis Awards za izjemne dosežke v medicini je v minulem letu za zmagovalno raziskovalno delo s področja nevrologije prepoznal njegovo študijo, v kateri je zajel operirane bolnike z distonijo oz. nevrološko motnjo gibanja. Predstavlja velik doprinos tudi za področje nevroznanosti, saj ugotavlja, ali se pri omenjenih bolnikih po operaciji z globoko možgansko stimulacijo pojavljajo parkinsonski znaki, kot so denimo upočasnitev gibanja in težave s hojo.

Na osnovi študije bodo lahko v prihodnje pravočasno predvideli neželene učinke in parkinsonske znake tudi ustrezno zdravili.  

Študija z naslovom »Parkinsonski znaki pri pacientih s cervikalno distonijo po globoki možganski stimulaciji« je bila v sodelovanju s skupino mednarodnih strokovnjakov s področja nevrologije objavljena v mednarodni strokovni publikaciji za nevrologijo »Brain«, Oxford, oktobra 2018. Je plod dvoletnega podoktorskega študijskega usposabljanja s področja motenj gibanja in globoke možganske stimulacije na National Hospital of Neurology and Neurosurgery Queen Square na UCL (University College London) v Londonu v letih 2013–2015 …

Več o tem si lahko preberete v aprilski izdaji revije Bodi eko.

Revija Bodi eko - april 2019

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×