0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Živali4. april je bil svetovni dan brezdomnih živali

4. april je bil svetovni dan brezdomnih živali

MORDA VAS ZANIMA

Četrtega aprila smo že deveto leto zapored obeležili svetovni dan brezdomnih živali. Zapuščenih hišnih ljubljenčkov je po svetu ogromno, sploh v pomladnem času pa se jih v zavetiščih nabere toliko, da jih prostovoljci komajda oskrbijo.

- Oglas -

»Ne kupujte, raje posvajajte«

Poglavitni namen svetovnega dneva brezdomnih živali je ozaveščanje o problemu zapuščenih živali, zato zavetišča po svetu vsako leto na ta dan pozivajo ljudi, naj jih obiščejo in spoznajo živali. V zavetišču Ljubljana so celo razvili moto: »Ne kupuj, posvajaj, vzgajaj, uživaj!«

Kdo je kriv, da je po svetu toliko živali brez doma?

Na organizaciji PETA pravijo, da so eni izmed glavnih krivcev rejci in prodajalci hišnih ljubljenčkov, ker na svet, kjer je že tako ogromno brezdomnih živali, prinašajo vedno več mladičkov, ki se ljudem zdijo bolj ljubki od odraslih živali. Krivci so tudi vsi tisti, ki svojih hišnih ljubljenčkov ne sterilizirajo oziroma kastrirajo. Že ena sama mačka lahko v svojem življenju skoti več kot sto mladičev, če samo pomislimo, da enako kvoto dosežejo tudi vsi njeni mladički, pa so številke brezdomnih muc kaj hitro že astronomske.

Žival ni darilo ali modni dodatek

Problematični so tudi vsi tisti, ki hišne ljubljenčke ljudem podarijo kot »darilo«, brez da pomislijo na odgovornost, ki so jo na novega lastnika brez premisleka naložili. Ko obdarjenci ugotovijo, koliko časa, truda, denarja in potrpljenja je treba vložiti v hišnega ljubljenčka, se ustrašijo in te živali zapustijo. Še en klasičen primer tovrstnih neodgovornih lastnikov pa so tisti, ki mislijo, da so živali modni dodatek. Po izidu filma Twilight so, recimo, v zavetiščih po svetu opažali kar petkrat več zapuščenih haskijev in aljaških malamutov kot prej, med letoma 2008 in 2013 pa so opažali 137-odstotno povečanje števila zapuščenih miniaturnih pasem, ker so ljudje posnemali zvezdnike, ki so svoje majcene pse nosili kar v torbicah.

- Oglas -

Ljudje zapustijo živali, ker so »napačne« barve

Staffordshirski bulterierji, rotvajlerji in podobne pasme, ki za nekatere pomenijo statusni simbol, lastniki po navadi zapustijo, ko postanejo preveč agresivni zaradi napačne vzgoje ali pomanjkanja pozornosti. Na žalost pa so mnoge živali zapuščene tudi samo zato, ker so »napačne« barve – dober primer so črne mačke, ki po vraževernih prepričanjih prinašajo nesrečo. Torej, najbolj preprost in učinkovit način za reševanje problematike brezdomnih živali je, da preprečimo, da se le-te nekontrolirano razmnožujejo. Vsaka sterilizirana žival potencialno prepreči vsaj sto nezaželenih mladičev, ki bi bili v nasprotnem primeru obsojeni na životarjenje.

Vsi pa lahko pomagamo – bodisi tako, da živali steriliziramo, bodisi tako, da eni od zapuščenih živali iz zavetišča ponudimo topel in ljubeč dom, v katerem bo lahko mirno preživela celo življenje.

.

NAJNOVEJŠE