Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Živali4. april je bil svetovni dan brezdomnih živali

4. april je bil svetovni dan brezdomnih živali

MORDA VAS ZANIMA

Četrtega aprila smo že deveto leto zapored obeležili svetovni dan brezdomnih živali. Zapuščenih hišnih ljubljenčkov je po svetu ogromno, sploh v pomladnem času pa se jih v zavetiščih nabere toliko, da jih prostovoljci komajda oskrbijo.

»Ne kupujte, raje posvajajte«

- Oglas -

Poglavitni namen svetovnega dneva brezdomnih živali je ozaveščanje o problemu zapuščenih živali, zato zavetišča po svetu vsako leto na ta dan pozivajo ljudi, naj jih obiščejo in spoznajo živali. V zavetišču Ljubljana so celo razvili moto: »Ne kupuj, posvajaj, vzgajaj, uživaj!«

Kdo je kriv, da je po svetu toliko živali brez doma?

Na organizaciji PETA pravijo, da so eni izmed glavnih krivcev rejci in prodajalci hišnih ljubljenčkov, ker na svet, kjer je že tako ogromno brezdomnih živali, prinašajo vedno več mladičkov, ki se ljudem zdijo bolj ljubki od odraslih živali. Krivci so tudi vsi tisti, ki svojih hišnih ljubljenčkov ne sterilizirajo oziroma kastrirajo. Že ena sama mačka lahko v svojem življenju skoti več kot sto mladičev, če samo pomislimo, da enako kvoto dosežejo tudi vsi njeni mladički, pa so številke brezdomnih muc kaj hitro že astronomske.

Žival ni darilo ali modni dodatek

Problematični so tudi vsi tisti, ki hišne ljubljenčke ljudem podarijo kot »darilo«, brez da pomislijo na odgovornost, ki so jo na novega lastnika brez premisleka naložili. Ko obdarjenci ugotovijo, koliko časa, truda, denarja in potrpljenja je treba vložiti v hišnega ljubljenčka, se ustrašijo in te živali zapustijo. Še en klasičen primer tovrstnih neodgovornih lastnikov pa so tisti, ki mislijo, da so živali modni dodatek. Po izidu filma Twilight so, recimo, v zavetiščih po svetu opažali kar petkrat več zapuščenih haskijev in aljaških malamutov kot prej, med letoma 2008 in 2013 pa so opažali 137-odstotno povečanje števila zapuščenih miniaturnih pasem, ker so ljudje posnemali zvezdnike, ki so svoje majcene pse nosili kar v torbicah.

Ljudje zapustijo živali, ker so »napačne« barve

Staffordshirski bulterierji, rotvajlerji in podobne pasme, ki za nekatere pomenijo statusni simbol, lastniki po navadi zapustijo, ko postanejo preveč agresivni zaradi napačne vzgoje ali pomanjkanja pozornosti. Na žalost pa so mnoge živali zapuščene tudi samo zato, ker so »napačne« barve – dober primer so črne mačke, ki po vraževernih prepričanjih prinašajo nesrečo. Torej, najbolj preprost in učinkovit način za reševanje problematike brezdomnih živali je, da preprečimo, da se le-te nekontrolirano razmnožujejo. Vsaka sterilizirana žival potencialno prepreči vsaj sto nezaželenih mladičev, ki bi bili v nasprotnem primeru obsojeni na životarjenje.

- Oglas -

Vsi pa lahko pomagamo – bodisi tako, da živali steriliziramo, bodisi tako, da eni od zapuščenih živali iz zavetišča ponudimo topel in ljubeč dom, v katerem bo lahko mirno preživela celo življenje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×