0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

StrokovnjakiDamjana Benec, vrtHren na domačem vrtu

Hren na domačem vrtu

MORDA VAS ZANIMA

Velikonočnega zajtrka ali kosila ni brez naribanega hrena ali hrenove omake. Hren pa rada dodam tudi drugim jedem. Navadno ga nabiram na okoliških travnikih, vendar pa bi ga rada sedaj posadila na svoj vrt. Zato me zanima, kako je s sajenjem hrena in kje bi lahko seme kupila.
Helena, Ljubljana

- Oglas -

Hren

Hren se razmnožuje vegetativno. Če želite gojiti hren, ni nujno, da za to potrebujete semena. Veliko lažje je, če posadimo le dele korenike in hren nam bo iz teh delov pognal in zrasel. Tako lahko od kupljenega hrena, odrežete zgornji del korena z listi in posadite v vrt. Kasneje, ko pa že imate svoje prve sadike, pa lahko posadite dele korenin ali stranjske poganjke.
Hren sicer najbolje raste na sončnih legah, v dobro rodovitnih in vlažnih tleh. Sadike hrena posadimo marca, pobiramo pa ga lahko nato jeseni in zgodaj spomladi, oziroma takrat ko ga potrebujemo. Sadimo ga v vrste. Vanje položimo sadike pod kotom 45 stopinj, le tako bo hren oblikoval lepe, debele in ravne korene. Ko sadimo hren, moramo vedeti, da se izredno hitro tudi sam razmnožuje. Zato se lahko hitro razmnoži tudi izven tistega dela vrta, ki smo mu ga namenili. Že samo če prekopljemo vrt in korenino hrena nekajkrat prerežemo, lahko iz vsakega dela korenine zraste nov hren. Na to moramo paziti tudi takrat, ko hren pobiramo. Tako moramo takrat iz zemlje pobrati vse korenike. Le tako se nam hren ne bo nekontrolirano razraščal ter nam na vrtu pomenil plevel.
Hren je nezahteven za pridelavo, a pa to ne velja, če si želimo ravne in debele korene – takrat pa hren sodi med vrtnine, ki potrebujejo veliko ročnega dela. Junija moramo namreč odkopati vršičke potaknjencev, potrgati vse stranske poganjke ter poganjke zasuti nazaj. Čez nekaj časa, najbolje avgusta, postopek še enkrat ponovimo.
V času suše je hren priporočljivo zalivati, saj je v nasprotnem primeru še bolj pekoč.
Če se odločimo, da bomo hren izkopavali jeseni, in sicer na zalogo, ga hranimo v zasipnici. Zasipnico pripravimo v kleti, in sicer iz vlažnega peska, v katerega zakopljemo korenike hrena. Korenine hrena lahko tudi nastrgamo in posušimo ali pa jih vložimo v vinski kis.
V kuhinji lahko uporabljamo tako korene kakor tudi mlade liste. Liste lahko dodajamo solatam ali iz njih naredimo sarme. Koren nastrgamo in iz njega pripravimo omako ali pa ga nastrganega uporabimo kot dodatek k drugim omakam, ribam itd.
Vključimo ga lahko v naš zelenjavni eko vrt, saj pred škodljivci varuje krompir in prispeva k njegovemu boljšemu okusu. V sadnem vrtu je prav tako dobrodošel, saj ščiti sadno drevje pred boleznimi.

.

NAJNOVEJŠE