Zdravje & prehranaHladilniki za javno uporabo pomagajo zmanjševati problem zavržene hrane

Hladilniki za javno uporabo pomagajo zmanjševati problem zavržene hrane

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno ste že slišali za projekt Knjigobežnice, namenjen prosti izmenjavi knjig. Ideja tu je v osnovi precej preprosta. Knjige, ki jih ne potrebujete več, pustite v posebnih hišicah. Hkrati pa lahko morda vzamete knjige, ki so jo tam pustili drugi. Podobne projekte je mogoče zaslediti tudi v tujini, kjer pa poskušajo ta koncept aplicirati tudi na druga področja. Eno bolj zanimivih je vsekakor izmenjava hrane. S tem pridejo presežki hrane do tistih, ki jih zares potrebujejo. Obenem pa to pomaga tudi pri zmanjševanju količine zavržene hrane …

Od javnih kuhinjskih omaric do javnih hladilnikov

- Oglas -

Sprva so tovrstne izmenjave hrane potekale predvsem v obliki nekakšnih javnih kuhinjskih omaric, kjer so lahko ljudje pustili hrano z daljšim rokom uporabe in različne gospodinjske pripomočke. Postopoma pa so se začeli pojavljati tudi hladilniki za javno uporabo. Pogosto se namreč zavrže predvsem tisto hrano s kratkim rokom uporabnosti, ki zahteva shranjevanje v hladilniku. 

Hladilniki za javno uporabo na mestih, kjer se dnevno zadržuje veliko ljudi

V Veliki Britaniji je bila pobudnica ideje za javne hladilnike organizacija Hubbub. Od leta 2016, ko so se začeli v državi pojavljati tovrstni hladilniki, pa do danes je njihovo število narastlo že na 50. Organizacija ima sicer cilj, da do leta 2020 doda še 50 novih. Hladilniki so postavljeni na mestih, kjer se dnevno zadržuje veliko ljudi, med drugim tudi na fakultetah. Prek njih pa se lahko mesečno izmenja tudi do pol tone hrane. Sistem ni namenjen zgolj posameznikom, ampak lahko presežno hrano vanj prinašajo tudi iz trgovin ipd.

Ideja za izmenjavo presežkov hrane znotraj manjših skupnosti

Podoben projekt je sprožila tudi organizacija Freedge, le da gre tu za manjše hladilnike, ki so posledično namenjeni predvsem uporabi znotraj manjših skupnosti. Ti hladilniki so trenutno že prisotni po Severni in Južni Ameriki ter po nekaterih evropskih državah. Tisti, ki se odločijo za postavitev njihovega hladilnika, so nato tudi odgovorni za dnevne preglede in odstranjevanje neustrezne hrane ter za tedensko čiščenje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×