0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliHišni ljubljenčki otrokom prinašajo veselje in koristi

Hišni ljubljenčki otrokom prinašajo veselje in koristi

MORDA VAS ZANIMA

Polemike glede tega, ali otroku kupiti hišnega ljubljenčka ali ne, se nikoli ne končajo. Tokrat se bomo osredotočili na pozitivne plati – hišni ljubljenčki namreč lahko otroke naučijo številnih različnih življenjskih veščin, poleg tega pa so tudi izvrstni prijatelji, ki bodo vašemu otroku vedno stali ob strani.

- Oglas -

Večja odgovornost

Otroci, ki imajo doma hišnega ljubljenčka, imajo bolje razvit občutek za odgovornost in skrb za druge. Žival namreč potrebuje nenehno nego in pozornost. Ljudje jih moramo hraniti, zabavati in na splošno skrbeti za zadovoljevanje njihovih potreb. Otroci, ki so aktivno vključeni v skrb za hišnega ljubljenčka, se prej naučijo empatije in sočutja, prav tako pa ob skrbi za domačo žival raste tudi njihov občutek za odgovornost. Otroci, ki skrbijo za domačo žival, tudi sami prej postanejo samostojni.

Pomembno je, da so starši na začetku aktivno vključeni v skrb za hišnega ljubljenčka, sčasoma pa naj večino skrbi za domačo žival prevzame otrok.

Otroci in hišni ljubljenčki

- Oglas -

Večja samozavest

Poleg večje odgovornosti pa skrb za hišnega ljubljenčka otroku prinaša tudi več samozavesti. Kadar so pri skrbi za domačo žival uspešni, se dobro počutijo in imajo boljše mnenje o sebi, kar vsekakor pozitivno vpliva tudi na druga življenjska področja.

Manjša dovzetnost za astmo in alergije

Številne raziskave kažejo, da imajo otroci, ki so odrasli ob domači živali, redkeje težave z alergijami in astmo. Njihov imunski sistem je krepkejši, otroci pa posledično bolj odporni proti različnim obolenjem.

Spodbujanje gibanja in igrivosti

Še posebej psi so tisti, ki potrebujejo veliko gibanja. Aktivnosti, v katere se vključujejo otroci skupaj s svojimi hišnimi ljubljenčki, so navadno povezane prav z gibanjem. Tudi sicer velja, da družine, ki imajo doma psa, več časa preživijo zunaj in so na splošno bolj aktivne. Sonce in svež zrak koristita vsakomur. Če se bodo otroci že zgodaj začeli zavedati pomena gibanja za ohranjanje zdravja in dobrega počutja, bodo tudi sicer pozneje bolje poskrbeli zase.

Hišni ljubljenček lahko uspešno umiri otroka

Hišni ljubljenčki imajo izjemno sposobnost zaznavati človekovo počutje in ga, ko je vznemirjen, tudi uspešno pomiriti. Ljudje se po tolažbo tudi sicer večkrat obrnemo na živali. Lahko smo žalostni, jezni ali vznemirjeni – bližina živali nam bo pomagala, da se bomo počutili bolje.

- Oglas -

Otroci in hišni ljubljenčki

Hišni ljubljenčki lahko vplivajo na boljše bralne sposobnosti otroka

Številnim otrokom je bolj prijetno na glas brati, ko jih posluša štirinožni prijatelj, kot pa takrat, ko so ob njem ljudje. Verjetno gre za to, da živali ne sodijo, ne popravljajo napak ter otrok ne silijo, da nekaj preberejo še enkrat. Pri branju je tako kot pri drugih veščinah – če jih želimo zares dobro obvladati, jih moramo čim več vaditi. Več ko bodo otroci brali, boljši in bolj samozavestni bodo postali. Poleg tega je zelo pomembno, da berejo na glas, saj se bodo tako dejansko slišali in vedeli, kaj morajo še izboljšati.

Številne raziskave so že dokazale, da otroci, ki redno berejo v družbi hišnega ljubljenčka, berejo bolj tekoče, prav tako pa se izboljša tudi njihovo razumevanje prebranega.

Otrok se zaveže nečemu

Odraščanje s hišnim ljubljenčkom pomeni za otroka veliko odgovornost in obvezo. Živali niso stvari, zato jih takrat, ko se nam ne zdi, da bi se ukvarjali z njimi, ne moremo kar pospraviti na polico. Ves čas je treba skrbeti za njihove potrebe, torej jih hraniti, skrbeti za gibanje, se z njimi igrati … Imeti doma hišnega ljubljenčka je resna obvezna in tega se morajo zavedati tudi otroci.

Večja disciplina

Preko skrbi za hišnega ljubljenčka se otroci naučijo tudi discipline. Če imajo doma psa, ga morajo med drugim naučiti tudi poslušnosti. Tako tudi sami postanejo bolj disciplinirani. Kot pravijo nekateri, pa je pri mačkah ravno obratno – one nas disciplinirajo. Obstaja torej veliko pozitivnih strani, zakaj naj otrok ima hišnega ljubljenčka. Poleg tega, da se naučijo empatije, sočutja in skrbi za druge, otroci dobijo tudi večji občutek za odgovornost.

.

NAJNOVEJŠE