[prijava_mob]
[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaGumijasti bomboni z jabolčnim kisom za močnejši imunski sistem

Gumijasti bomboni z jabolčnim kisom za močnejši imunski sistem

MORDA VAS ZANIMA

Jabolčni kis je znan po številnih pozitivnih vplivih na zdravje. Med drugim vam lahko pomaga tudi pri krepitvi imunskega sistema, posledično pa pri zmanjševanju nevarnosti za najrazličnejše okužbe. Za nemalo ljudi je postalo uživanje jabolčnega kisa del vsakodnevne rutine. Kis lahko preprosto zmešate z vodo in mešanico nato popijete, a ker okus tega napitka za mnoge ni najbolj prijeten, je dobro poznati tudi alternativne možnosti. Ena takšnih so gumijasti bomboni z jabolčnim kisom, ki jih lahko izdelate sami.

- Oglas -

Gre seveda za neprimerljivo bolj zdravo različico gumijastih bombonov od tistih, ki jih lahko običajno kupimo v trgovini, okus pa je kljub temu izvrsten. Bomboni z jabolčnim kisom so tako običajno všeč celo otrokom.

Sestavine za pripravo gumijastih bombončkov

  • 350 mililitrov 100-odstotnega sadnega soka brez dodanega sladkorja (uporabite lahko sadni sok po izbiri ali kombinacijo različnih vrst sadnih sokov)
  • 100 mililitrov nepasteriziranega jabolčnega kisa
  • 2 žlici agar agarja v prahu
  • 1 žlica agavinega ali javorovega sirupa

Postopek priprave

V večji kozici zmešajte sadni sok in jabolčni kis. V tekočino nato vmešajte agar agar v prahu. Mešajte, da se agar agar povsem raztopi. Nato vklopite štedilnik in segrevajte mešanico na zmerni temperaturi. Občasno premešajte. Po približno 5 minutah segrevanja kozico odstavite s štedilnika. Dobljena snov mora biti gosta, podobna močno koncentriranemu sirupu. Na koncu primešajte še sladilo po izbiri (ta korak seveda ni nujen in ga lahko preprosto preskočite). Z mešanico napolnite modelčke. Če pri roki nimate posebnih modelčkov, lahko na primer uporabite kar tiste za ledene kocke (najboljša izbira so silikonski, saj boste bombončke tako najlažje spravili ven). Modelčke postavite v hladilnik vsaj za eno uro. Ko se bombončki strdijo, jih vzemite iz modelčkov. Gumijaste bombone z jabolčnim kisom nato shranjujte v hladilniku.

O koristih jabolčnega kisa in agar agarja

Kot smo omenili že uvodoma, je ena izmed koristi jabolčnega kisa povezana s pozitivnim vplivom na imunski sistem. Čeprav zgolj jabolčni kis seveda ne bo dovolj za zaščito pred boleznimi, gre lahko za dragocen kamenček v mozaiku preventivnih ukrepov. Hkrati pa je redno uživanje jabolčnega kisa smiselno tudi zaradi mnogih dodatnih pozitivnih učinkov. Med drugim je kis znan po tem, da lahko pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja.

Prepreči prehiter dvig ravni glukoze v krvi (tudi če smo zaužili večjo količino enostavnih ogljikovih hidratov), obenem pa naj bi pomagal tudi posredno, in sicer s tem, da prispeva k povečani občutljivost celic na inzulin. Jabolčni kis je ne nazadnje tudi priljubljen dodatek pri tistih, ki poskušajo shujšati, saj spada med naravne zaviralce apetita, pomaga pa tudi pri povišanem holesterolu in pri zniževanju krvnega tlaka, kar naj bi bila predvsem zasluga ocetne kisline – glavne sestavine jabolčnega kisa.

- Oglas -

Za dodatne pozitivne učinke gumijastih bombončkov pa nato poskrbi še agar agar. Gre za vse bolj priljubljeno želirno sredstvo, ki se pridobiva iz rdečih alg. Vsebuje precej vlaknin, obenem pa tudi mangana, magnezija, folatov, kalcija in železa. Tako lahko agar agar pomaga pri težavah s prebavo in pri krotitvi apetita, saj poskrbi za dolgotrajnejši občutek sitosti, koristen pa je tudi za zdravje kosti (tu so seveda še posebej pomembni kalcij, mangan in magnezij) ter kot pomoč pri preprečevanju anemije, kar je seveda predvsem zasluga železa.

Če boste agar agar uživali v obliki bombonov, izdelanih po zgornjem receptu, bo absorpcija železa še posebej dobra. Bomboni namreč praviloma vsebujejo tudi precej vitamina C, natančne vrednosti pa so seveda odvisne od vrste soka, ki ga boste uporabili.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×