0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliEvropski teden veterine in zaščite živali

Evropski teden veterine in zaščite živali

MORDA VAS ZANIMA

Od 90. letih, ko so bolezen norih krav (BSE) in ostale živalske bolezni resno ogrozile industrijo in varstvo potrošnikov, je Evropska unija napredovala v prizadevanjih na področju zdravja živali in prehranske varnosti. Sledljivost, zmožnost spremljati živali ali izdelke živalskega izvora skozi njihov življenjski cikel – od trenutka, ko se skotijo ali so izdelani, do takrat, ko se znajdejo na našem krožniku – je bila ves čas v ospredju teh prizadevanj. Omenjene teme predstavljajo srž letošnjega Evropskega tedna veterine, ki bo potekal od ponedeljka, 14. junija do nedelje, 20. junija v Bruslju. Evropski teden veterine bo otvorila dvodnevna konferenca o identifikaciji in sledljivosti v prehranjevalni verigi.

- Oglas -

John Dalli, komisar za zdravje in varstvo potrošnikov je dejal: »Danes kot samoumevno jemljemo dejstvo, da poznamo celotno zgodovino kosa govedine, da lahko sledimo posamezni ovci v Evropski uniji ali prehrambnim izdelkom skozi celotno prehranjevalno verigo. Vendar ta stopnja zaščite zdravja živali in prehranske varnosti ni bila dosežena čez noč. Potrebna so bila leta, da se je vzpostavil obsežen pravni okvir in da so se razvila potrebna orodja, ki so okrepila našo prehransko verigo.« Komisar je dodal: »Evropski teden veterine 2010 bo poudaril te dosežke, še posebej na področju sledljivosti.«

Izzivi in prednosti

Sledljivost živali in izdelkov živalskega izvora na prostem trgu 27 držav članic zahteva izpopolnjene sisteme, potrošniki pa se pogosto ne zavedajo pomena in prednosti, ki jih prinaša sledljivost. Industrija na drugi strani pogosto meni, da evropska pravila o sledljivosti zanje prinašajo le dodatno breme.

Izkušnje kažejo, da sledljivost pomaga zagotavljati najvišjo možno stopnjo prehranske varnosti in higiene. Povedano drugače, omejuje nevarnost, da bi se Evropska unija znova morala soočati z resnimi boleznimi živalskega izvora kot so BSE, slinavka in parkljevka ali klasična prašičja gripa. V primeru, da se katera od teh bolezni le pojavi, pa sledljivost omogoča hitro in učinkovito upravljanje, saj je mogoče hitro ugotoviti, kje je bolezen izbruhnila.

- Oglas -

Ob vsem naštetem sledljivost zagotavlja kakovost in pristen okus hrane, saj jamči tudi izvor regionalnih specialitet. Potrošnik tako ve, da njegova feta prihaja iz Grčije, iberski pršut iz Španije, irska govedina z Irske in parmezan iz Italije. Sledljivost prav tako naslavlja tudi etično plat označevanja izdelkov, saj med drugim zagotavlja, da je le hrana, ki dejansko prihaja z organskih kmetij, označena kot organska.

Dvodnevna konferenca o identifikaciji in sledljivosti v prehranjevalni verigi

Poglavitni cilj konference o identifikaciji in sledljivosti, ki bo 14. in 15. junija 2010 v Bruslju, je začrtati prednosti identifikacije in sledljivosti. Med temami, ki jih bo pokrivala tokratna konferenca so: zdravje živali (vključno z zoonozami), preprečevanje bolezni in nadzor, prehranska varnost in kakovost, označevanje, zaupanje potrošnikov, dobrobit živali in krizno upravljanje.

Med približno 400 udeleženci bodo predstavniki držav članic – predstavniki veterinarskih uprav, člani Evropskega parlamenta, predstavniki veterinarskih in zdravstvenih združenj, znanstveniki in predstavniki združenj kmetovalcev.

Spremljevalni dogodki

Pred otvoritvijo konference bosta komisar Dalli in generalni direktor Svetovne organizacije za zdravje živali (OIE) Bernard Vallat podpisala pismo o nameri, ki bo v pomoč pri doseganju skupnih komunikacijskih ciljev za Svetovno leto veterine »Vet2011«, ki ga bomo obeleževali naslednje leto.

- Oglas -

Med letošnjim Evropskim tednom veterine se bodo v državah članicah Evropske unije v organizaciji pristojnih oblasti, veterinarskih združenj in veterinarskih fakultet odvijali številni dogodki. Njihov namen je spodbujati razprave med študenti veterine in agronomije ter boljše sodelovanje med strokovnjaki z obeh področij. Med temi dogodki bodo pripravljene in razdeljene informacije o identifikaciji in sledljivosti skupaj z evropskimi veterinarskimi rokovniki za akademsko leto 2010-2011.

Evropska komisija in Federacija veterinarjev Evrope sta Evropski teden veterine prvič organizirali leta 2008.

.

NAJNOVEJŠE