Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Zdravje & prehranaEnergijski napitki prelahko dostopni otrokom in mladostnikom?

Energijski napitki prelahko dostopni otrokom in mladostnikom?

MORDA VAS ZANIMA

Energijski napitki so povezani s številnimi zdravstvenimi tveganji – še posebej če jih uživamo zelo pogosto ali če naenkrat zaužijemo večjo količino napitka. V skrajnem primeru je možna tudi smrt. Opozorila, da je to, da lahko do energijske pijače brez posebnih težav pridejo tudi mladostniki in celo otroci, zelo problematično, postajajo tako vedno glasnejša. V Evropski uniji sicer že obstajajo določene omejitve, povezane z energijskimi pijačami, vendar so te vezane predvsem na njihovo oglaševanje. Evropska agencija za varnost hrane na primer v oglasih prepoveduje trditve o tem, da lahko energijski napitki izboljšajo telesno ali psihično pripravljenost. Toda nasprotniki energijskih napitkov menijo, da tovrstne omejitve ne zadoščajo. Tudi pri nas lahko na primer energijske napitke trenutno kupijo celo otroci. Je čas za spremembe?

Najbolj obremenjen srčno-žilni sistem

- Oglas -

Ena največjih nevarnosti energijskih napitkov je povezana z njihovim negativnim vplivom na srčno-žilni sistem. Tovrstne vplive potrjujejo številne študije, med drugim tudi študija, ki jo je pred dvema letoma objavilo Ameriško združenje za srce – priznana mednarodna organizacija, v katero so včlanjeni številni vrhunski kardiologi. V omenjeni študiji je med drugim navedeno, da je lahko uživanje energijskih napitkov krivo za moteno električno aktivnost srca in za kronično povišan krvni tlak. Tako lahko ta navada prispeva k povečanemu tveganju za srčni infarkt in za nastajanje krvnih strdkov.

Precej škode lahko utrpi tudi živčni sistem

Poleg srčno-žilnega sistema je lahko zaradi rednega uživanja energijskih napitkov močno obremenjen tudi vaš živčni sistem. V osnovi je to predvsem posledica visokih odmerkov kofeina – ključne sestavine energijskih napitkov. Nekatere znamke vsebujejo še posebej visoke odmerke, s katerimi je mogoče zelo hitro preseči priporočen (oziroma še dovoljen) dnevni vnos. Negativen vpliv na živčni sistem je še posebej izrazit, če zaužijemo več kot 200 miligramov kofeina. Med drugim se lahko pojavijo težave, kot so nemir in nezmožnost sedenja na mestu, pospešeno znojenje, nespečnost ter mišični krči. Pri večjih odmerkih kofeina so našteti simptomi seveda še posebej izraziti. Težava, pa je še toliko večja, ker energijski napitki poleg kofeina pogosto vsebujejo tudi druge stimulanse.

Dodatno težavo predstavljajo tudi zelo velike količine sladkorja v napitkih

»Spremljevalna težava« pri energijskih napitkih je lahko tudi sladkor. Gre namreč za napitke, ki pogosto vsebujejo zelo velike količine sladkorja, s čimer so povezana številna tveganja. Med glavne nevarnosti, ki jih prinese uživanje čezmernih količin sladkorja, zagotovo spadata povišana telesna teža in diabetes tipa 2. Žal pa omejitev na energijske napitke z brezkaloričnimi nadomestki sladkorja ni rešitev. To lahko namreč zmede vaš organizem, kar lahko vodi do prenajedanja. Telo se namreč počuti »ogoljufano«, saj je pričakovalo energijo, zato so možni precej nenadni napadi lakote.

Številni otroci in mladostniki že poskusili energijske napitke

Vsi opisani negativni učinki energijskih napitkov – pa tudi tisti, ki jih tokrat nismo izpostavili – so lahko seveda še posebej problematični za otroke in mladostnike. Podatki, da so številni otroci in mladostniki že poskusili energijske napitke, nekateri izmed njih pa jih uživajo celo redno, so tako vsekakor zelo zaskrbljujoči. Manjši telesni volumen med drugim pomeni, da se presežne količine kofeina precej težje izločijo. Tako je možna zastrupitev ali celo smrt. V nekateri državah zato zelo resno razmišljajo o prepovedi prodaje energijskih napitkov otrokom oziroma mladostnikom do določene starosti. Tovrstne omejitve bi lahko imele vsekakor določene pozitivne učinke; toda čeprav je nevarnost energijskih napitkov pri nekoliko starejših osebah malce manjša, tudi pri drugih starostnih skupinah ne smemo zanemariti tveganj, ki jih prinese redno uživanje tovrstnih napitkov, pri čemer je lahko še posebej nevarno mešanje energijskih pijač z alkoholom.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×