Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Dom & energijaEnergetsko najbolj potratne naprave v domu

Energetsko najbolj potratne naprave v domu

MORDA VAS ZANIMA

Predstavljamo vam seznam energetsko najbolj lačnih naprav v domu, zaradi katerih je vaš mesečni račun za elektriko tako visok, in nekaj uporabnih nasvetov, kako si lahko stroške elektrike za vedno znižate.

- Oglas -

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije v gospodinjstvih največ električne energije porabimo za velike gospodinjske aparate, in sicer kar 811 gigavatnih ur (GWh) ali 26 odstotkov celotne porabe. Za ogrevanje prostorov se je porabilo 652 GWh, kar je 21 odstotkov, za ogrevanje sanitarne vode pa 615 GWh oziroma 19 odstotkov električne energije. Poraba električne energije za osebne računalnike, monitorje in televizijske sprejemnike je znašala 300 GWh (9 odstotkov), za razsvetljavo pa 259 GWh (8 odstotkov). Najbolj problematični so torej veliki gospodinjski aparati, kot so hladilnik, zamrzovalnik, pomivalni stroj, pralni in sušilni stroj.

Energijsko potratne naprave

Hladilnik in zamrzovalnik

Največji dosežek na področju racionalne rabe električne energije je narejen prav pri hlajenju in zamrzovanju hrane. Varčni hladilniki in zamrzovalniki so v primerjavi s starejšimi modeli energijsko mnogo bolj učinkoviti, saj porabijo polovico ali celo manj elektrike od zastarelega ali izrabljenega. Zato se dolgoročno izplača zamenjati gospodinjske aparate z varčnimi, še posebej hladilnik, ki spada med najbolj potratne. Sami lahko najbolj potratne aparate v svojem gospodinjstvu prepoznate po njihovi moči, ki je označena v vatih (W) ali kilovatih (kW). Večja, kot je moč aparata, več elektrike porabi med svojim delovanjem.

Pomivalni stroj

Poleg hladilnika in zamrzovalnika veliko elektrike pokuri tudi pomivalni stroj. Najboljši način, kako si znižate stroške za njegovo delovanje, je seveda ročno pranje posode – če se uporabi pomivalnega stroja nikakor ne morete odpovedati, pa upoštevajte naslednje nasvete. Pomivalni stroj naj bo vedno povsem poln, zaženite pa ga v večernih urah, ko je električna energija cenejša. Izključite funkcijo sušenja in redno menjavajte na dnu stroja vgrajen filter, ki varuje črpalko za vodo pred nabiranjem umazanije. Ker aparat največ energije porabi ravno pri segrevanju vode, ga povežite s sistemom za pripravo tople vode iz obnovljivih virov, če je le mogoče.

Pralni in sušilni stroj

- Oglas -

S pralnim strojem je danes opremljeno praktično vsako gospodinjstvo. Pralni stroji se med seboj razlikujejo predvsem po priključni moči in porabi električne energije – varčne različice porabijo nekje do 40 odstotkov manj električne energije in vode kot potratne. Med energetsko najbolj požrešne naprave zagotovo sodijo tudi sušilni stroji za perilo, saj za ogrevanje zraka v notranjosti naprave porabijo alarmantno veliko količine energije. Namesto uporabe sušilnega stroja zatorej perilo raje sušite kar zunaj na zraku ali pa ga obesite na vrvico, napeljano v zaprtem, a še vedno zračnem prostoru.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×