Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.

S katerimi rastlinami si lahko pomagamo pri težavah s srcem?

Tokrat bomo govorili o rastlinah, ki ugodno delujejo na zdravje srca in krvožilnega sistema.

To je največja slabost vašega astrološkega znamenja …

Preverite, katera je največja slabost astrološkega znamenja, v katerem ste rojeni, in kako jo lahko premagate.

Bolečine v sklepih: 13 nasvetov za ublažitev težav

Bolečine v sklepih postajajo vse bolj razširjene. V določenih primerih so to zgolj začasne bolečine, vendar pa gre pogosto tudi za tipičen znak resnejših bolezni.

Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.
Dom & energijaEnergetsko najbolj potratne naprave v domu

Energetsko najbolj potratne naprave v domu

MORDA VAS ZANIMA

Predstavljamo vam seznam energetsko najbolj lačnih naprav v domu, zaradi katerih je vaš mesečni račun za elektriko tako visok, in nekaj uporabnih nasvetov, kako si lahko stroške elektrike za vedno znižate.

- Oglas -

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije v gospodinjstvih največ električne energije porabimo za velike gospodinjske aparate, in sicer kar 811 gigavatnih ur (GWh) ali 26 odstotkov celotne porabe. Za ogrevanje prostorov se je porabilo 652 GWh, kar je 21 odstotkov, za ogrevanje sanitarne vode pa 615 GWh oziroma 19 odstotkov električne energije. Poraba električne energije za osebne računalnike, monitorje in televizijske sprejemnike je znašala 300 GWh (9 odstotkov), za razsvetljavo pa 259 GWh (8 odstotkov). Najbolj problematični so torej veliki gospodinjski aparati, kot so hladilnik, zamrzovalnik, pomivalni stroj, pralni in sušilni stroj.

Energijsko potratne naprave

Hladilnik in zamrzovalnik

Največji dosežek na področju racionalne rabe električne energije je narejen prav pri hlajenju in zamrzovanju hrane. Varčni hladilniki in zamrzovalniki so v primerjavi s starejšimi modeli energijsko mnogo bolj učinkoviti, saj porabijo polovico ali celo manj elektrike od zastarelega ali izrabljenega. Zato se dolgoročno izplača zamenjati gospodinjske aparate z varčnimi, še posebej hladilnik, ki spada med najbolj potratne. Sami lahko najbolj potratne aparate v svojem gospodinjstvu prepoznate po njihovi moči, ki je označena v vatih (W) ali kilovatih (kW). Večja, kot je moč aparata, več elektrike porabi med svojim delovanjem.

Pomivalni stroj

Poleg hladilnika in zamrzovalnika veliko elektrike pokuri tudi pomivalni stroj. Najboljši način, kako si znižate stroške za njegovo delovanje, je seveda ročno pranje posode – če se uporabi pomivalnega stroja nikakor ne morete odpovedati, pa upoštevajte naslednje nasvete. Pomivalni stroj naj bo vedno povsem poln, zaženite pa ga v večernih urah, ko je električna energija cenejša. Izključite funkcijo sušenja in redno menjavajte na dnu stroja vgrajen filter, ki varuje črpalko za vodo pred nabiranjem umazanije. Ker aparat največ energije porabi ravno pri segrevanju vode, ga povežite s sistemom za pripravo tople vode iz obnovljivih virov, če je le mogoče.

Pralni in sušilni stroj

- Oglas -

S pralnim strojem je danes opremljeno praktično vsako gospodinjstvo. Pralni stroji se med seboj razlikujejo predvsem po priključni moči in porabi električne energije – varčne različice porabijo nekje do 40 odstotkov manj električne energije in vode kot potratne. Med energetsko najbolj požrešne naprave zagotovo sodijo tudi sušilni stroji za perilo, saj za ogrevanje zraka v notranjosti naprave porabijo alarmantno veliko količine energije. Namesto uporabe sušilnega stroja zatorej perilo raje sušite kar zunaj na zraku ali pa ga obesite na vrvico, napeljano v zaprtem, a še vedno zračnem prostoru.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×