0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

StrokovnjakiDamjana Benec, vrtDružinska sreča - nezahtevna sobna rastlina

Družinska sreča – nezahtevna sobna rastlina

MORDA VAS ZANIMA

V dar sem dobila rastlino družinska sreča. Kako naj skrbim zanjo?

- Oglas -

Hvala za odgovor!

Lucija P., Novo mesto

Družinska sreča

- Oglas -

Družinska sreča ali soleirolija, mnogi povezujejo s srečo v družini in pravijo, da če družino spremlja sreča nam tudi rastlina s tem imenom lepo uspeva. Pri vzgoji rastlin ima sreča precej majhno vlogo je pa vseeno bi lahko rekli pika na i.

Njena domovina sta Korzika in Skandinaviji. V naravi raste v skalnih razpokah. Spada med nezahtevne sobne rastline. Zahteva le precej vode in ne prenese sončne pripeke.

Kot lončnico jo oblikuje hitra rast. Družinska sreča ima značilno drobne okrogle liste s katerimi oblikuje zeleno oblo.

Čeprav sodi med nezahtevne sobne rastline, pa ima družinska sreča vseeno svoje zahteve na katere moramo biti pozorni, če hočemo, da nam rastlina lepo uspeva.

Pri starejših rastlinah so listi lahko tako tesno skupaj stlačeni, da zaradi pomanjkanja svetlobe začnejo veneti. Da preprečimo neželeno venenje je priporočljivo vsako leto rastlino pomladiti. Rastlino razdelimo na več manjših šopkov in jih posamično posadimo. Kot smo že omenili družinsko srečo oblikuje hitra rast, zato imamo iz mladih rastlinic zelo kmalu nove zelene oble.

- Oglas -

Med rastno dobo jo enakomerno oskrbujemo tako z vodo kot gnojili. Obilno jo zalivamo in tudi pršimo, nekaj vode naj ima vedno v podstavku. Voda naj bo postana ali pa jo zalijemo z deževnico. Če nam poleti rastlina ovene jo lahko še vedno rešimo tako, da jo za dve uri potopimo v vodo. Gnojimo jo enkrat na dva tedna od aprila do septembra, nato pa enkrat na šesti do osem tednov. Med zimskim časom jo tudi manj zalivamo.

Družinska sreča uspeva skoraj povsod v stanovanju, edino kar ne prenese je direktna sončna pripeka. Vseeno pa pazimo, da ima dovolj svetlobe, saj v nasprotnem primeru postanejo listi zelo redki. V poletnih mesecih nam družinska sreča lepo uspeva na prostem, vendar tudi, ko jo imamo na balkonu, terasi, …moramo paziti da ni izpostavljena sončni pripeki.

Omenili smo že, da je priporočljivo, da jo vsako leto pomladimo, z deljenjem. Presadimo jo v kompost oziroma kakšno drugo enotno zemljo (ne uporabljamo mešanic). Razmnožimo pa jo lahko tudi tako, da jo pristrižemo oziroma odrežemo posamične poganjke, te nato potaknemo v zemljo in redno zalivamo, kmalu se nam ukorenini in že imamo novo rastlinico. Seveda pa s striženjem ne gre pretiravati. Odrežemo le manjše dele in le nekaj poganjkov. Včasih nam družinska sreča tudi zacveti, cvetovi so majhni in bele barve.

.

NAJNOVEJŠE