Eko poroka: 5 nasvetov za okolju prijaznejše poročno slavje

Poroke so namreč pogosto zelo obremenjujoče za okolje. Vendar pa lahko na srečo organizirate prečudovito »eko poroko«.

Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.
StrokovnjakiDamjana Benec, vrtDružinska sreča - nezahtevna sobna rastlina

Družinska sreča – nezahtevna sobna rastlina

MORDA VAS ZANIMA

V dar sem dobila rastlino družinska sreča. Kako naj skrbim zanjo?

- Oglas -

Hvala za odgovor!

Lucija P., Novo mesto

Družinska sreča

Družinska sreča ali soleirolija, mnogi povezujejo s srečo v družini in pravijo, da če družino spremlja sreča nam tudi rastlina s tem imenom lepo uspeva. Pri vzgoji rastlin ima sreča precej majhno vlogo je pa vseeno bi lahko rekli pika na i.

- Oglas -

Njena domovina sta Korzika in Skandinaviji. V naravi raste v skalnih razpokah. Spada med nezahtevne sobne rastline. Zahteva le precej vode in ne prenese sončne pripeke.

Kot lončnico jo oblikuje hitra rast. Družinska sreča ima značilno drobne okrogle liste s katerimi oblikuje zeleno oblo.

Čeprav sodi med nezahtevne sobne rastline, pa ima družinska sreča vseeno svoje zahteve na katere moramo biti pozorni, če hočemo, da nam rastlina lepo uspeva.

Pri starejših rastlinah so listi lahko tako tesno skupaj stlačeni, da zaradi pomanjkanja svetlobe začnejo veneti. Da preprečimo neželeno venenje je priporočljivo vsako leto rastlino pomladiti. Rastlino razdelimo na več manjših šopkov in jih posamično posadimo. Kot smo že omenili družinsko srečo oblikuje hitra rast, zato imamo iz mladih rastlinic zelo kmalu nove zelene oble.

Med rastno dobo jo enakomerno oskrbujemo tako z vodo kot gnojili. Obilno jo zalivamo in tudi pršimo, nekaj vode naj ima vedno v podstavku. Voda naj bo postana ali pa jo zalijemo z deževnico. Če nam poleti rastlina ovene jo lahko še vedno rešimo tako, da jo za dve uri potopimo v vodo. Gnojimo jo enkrat na dva tedna od aprila do septembra, nato pa enkrat na šesti do osem tednov. Med zimskim časom jo tudi manj zalivamo.

Družinska sreča uspeva skoraj povsod v stanovanju, edino kar ne prenese je direktna sončna pripeka. Vseeno pa pazimo, da ima dovolj svetlobe, saj v nasprotnem primeru postanejo listi zelo redki. V poletnih mesecih nam družinska sreča lepo uspeva na prostem, vendar tudi, ko jo imamo na balkonu, terasi, …moramo paziti da ni izpostavljena sončni pripeki.

Omenili smo že, da je priporočljivo, da jo vsako leto pomladimo, z deljenjem. Presadimo jo v kompost oziroma kakšno drugo enotno zemljo (ne uporabljamo mešanic). Razmnožimo pa jo lahko tudi tako, da jo pristrižemo oziroma odrežemo posamične poganjke, te nato potaknemo v zemljo in redno zalivamo, kmalu se nam ukorenini in že imamo novo rastlinico. Seveda pa s striženjem ne gre pretiravati. Odrežemo le manjše dele in le nekaj poganjkov. Včasih nam družinska sreča tudi zacveti, cvetovi so majhni in bele barve.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×