Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.
StrokovnjakiDamjana Benec, vrtDružinska sreča - nezahtevna sobna rastlina

Družinska sreča – nezahtevna sobna rastlina

MORDA VAS ZANIMA

V dar sem dobila rastlino družinska sreča. Kako naj skrbim zanjo?

- Oglas -

Hvala za odgovor!

Lucija P., Novo mesto

Družinska sreča

Družinska sreča ali soleirolija, mnogi povezujejo s srečo v družini in pravijo, da če družino spremlja sreča nam tudi rastlina s tem imenom lepo uspeva. Pri vzgoji rastlin ima sreča precej majhno vlogo je pa vseeno bi lahko rekli pika na i.

- Oglas -

Njena domovina sta Korzika in Skandinaviji. V naravi raste v skalnih razpokah. Spada med nezahtevne sobne rastline. Zahteva le precej vode in ne prenese sončne pripeke.

Kot lončnico jo oblikuje hitra rast. Družinska sreča ima značilno drobne okrogle liste s katerimi oblikuje zeleno oblo.

Čeprav sodi med nezahtevne sobne rastline, pa ima družinska sreča vseeno svoje zahteve na katere moramo biti pozorni, če hočemo, da nam rastlina lepo uspeva.

Pri starejših rastlinah so listi lahko tako tesno skupaj stlačeni, da zaradi pomanjkanja svetlobe začnejo veneti. Da preprečimo neželeno venenje je priporočljivo vsako leto rastlino pomladiti. Rastlino razdelimo na več manjših šopkov in jih posamično posadimo. Kot smo že omenili družinsko srečo oblikuje hitra rast, zato imamo iz mladih rastlinic zelo kmalu nove zelene oble.

Med rastno dobo jo enakomerno oskrbujemo tako z vodo kot gnojili. Obilno jo zalivamo in tudi pršimo, nekaj vode naj ima vedno v podstavku. Voda naj bo postana ali pa jo zalijemo z deževnico. Če nam poleti rastlina ovene jo lahko še vedno rešimo tako, da jo za dve uri potopimo v vodo. Gnojimo jo enkrat na dva tedna od aprila do septembra, nato pa enkrat na šesti do osem tednov. Med zimskim časom jo tudi manj zalivamo.

Družinska sreča uspeva skoraj povsod v stanovanju, edino kar ne prenese je direktna sončna pripeka. Vseeno pa pazimo, da ima dovolj svetlobe, saj v nasprotnem primeru postanejo listi zelo redki. V poletnih mesecih nam družinska sreča lepo uspeva na prostem, vendar tudi, ko jo imamo na balkonu, terasi, …moramo paziti da ni izpostavljena sončni pripeki.

Omenili smo že, da je priporočljivo, da jo vsako leto pomladimo, z deljenjem. Presadimo jo v kompost oziroma kakšno drugo enotno zemljo (ne uporabljamo mešanic). Razmnožimo pa jo lahko tudi tako, da jo pristrižemo oziroma odrežemo posamične poganjke, te nato potaknemo v zemljo in redno zalivamo, kmalu se nam ukorenini in že imamo novo rastlinico. Seveda pa s striženjem ne gre pretiravati. Odrežemo le manjše dele in le nekaj poganjkov. Včasih nam družinska sreča tudi zacveti, cvetovi so majhni in bele barve.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×