Domači balzamični kis

Balzamični kis je dodatek, ki se prileže tako solatam kot tudi juham ter mesnim in zelenjavnim omakam, nekateri ga uporabljajo tudi pri pripravi sladic. Kupljeni v trgovini so včasih izjemno okusni, drugič pa malo manj, odvisno od znamke in proizvajalca. Noben pa se ne more meriti s tistim, ki ga pripravite kar sami doma. Priprava je preprosta in vam ne bo vzela eč kot uro časa, kis pa se bo nato v vašem hladilniku obdržal vsaj eno leto.

balzamični kis

Potrebujemo:

  • 1 l belega vinskega ali rdečega vinskega kisa,
  • nekaj vejic svežega rožmarina, timijana, origana, žajblja, bazilike, pehtrana, mete, sivke in šetraja,
  • malo svežega kopra,
  • strok česna,
  • 1 dl soka svežih malin,
  • ščep soli.

Zelišča operemo in osušimo. Iz sveži malin izstisnemo sok. To najlažje napravimo, če imamo sokovnik, v nasprotnem primeru jih dobro zmiksamo in precedimo čez čisto gazo. Česen stremo, zelišča pa grobo nasekljamo ali prelomimo, da bo sok lažje stekel iz njih. Vse skupaj damo v steklenico in prelijemo z mešanico vinskega kisa in soka malin. Steklenico dobrp zapremo in jo v temnem prostoru pustimo vsaj tri tedne, še bolkje pa kar ves mesec. Po tem času vsebino precedimo in domač balzamični kis je nared!

DELI
Lina Zalaznik
Avtorica člankov z ljubeznijo do branja knjig, svojih bližnjih, morja, smeha ter lepe narave.