Zdravje & prehranaDomača lekarna za hitro pomoč

Domača lekarna za hitro pomoč

MORDA VAS ZANIMA

Prihaja tisti čas v letu, ko vreme postaja nekoliko manj prijazno, veliko ljudi pa že toži zaradi zamašenega nosu. Ta čas je idealen za to, da poskrbimo za krepak imunski sistem in se dobro pripravimo za prehod v hladnejši del leta. Pripravili smo vam seznam nekaj nepogrešljivih naravnih pripravkov, ki jih je vredno vedno imeti v domači lekarni.

Med

- Oglas -

Med ni le odličnega okusa, ampak ga odlikujejo tudi protivirusne, protibakterijske in protiglivične lastnosti. Lahko nam pomaga uravnavati krvni sladkor ter zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. Kakovosten med lahko uživamo ali pa nanesemo na različne opekline ali druge poškodbe.

Koloidno srebro

Koloidno srebro je zares vsestranski naravni antibiotik, ki ne povzroča nobenih stranskih učinkov. Pomaga nam okrepiti imunski sistem in zmanjšati občutljivost na različne okužbe. Koloidno srebro je poznan že več tisoč let. Uporabljal ga je že Hipokrat, ki je z njim celil rane. Stari Grki in Rimljani pa so ga uporabljali predvsem ob različnih zastrupitvah s hrano. Kadar začutite, da vas že nekaj žgečka po grlu, je koloidno srebro idealna prva pomoč. To homeopatsko zdravilo je najbolje uporabiti, še preden zares zbolite. Vzemite ga nekaj žličk in kmalu se boste počutili bolje.

Domača lekarna

Cink v obliki prehranskega dopolnila

Tako kot vitamin C je tudi cink nepogrešljiv za optimalno delovanje imunskega sistema. Ko se boste naslednjič počutili malo slabše, vzemite cink v obliki prehranskega dopolnila in hitro se boste počutili bolje. Če pa želite poskrbeti, da boste dovolj cinka dobili že s prehrano, pa vam priporočamo predvsem uživanje morske hrane, pšeničnih kalčkov, jeter, bučnih semen, sardin in leče. Pomanjkanje cinka v naši prehrani lahko prepoznamo po belih pikah na nohtih, zaostajanju v rasti, slabšemu celjenju ran, slabši koncentraciji, grobi koži.

Aktivno oglje

- Oglas -

Če mislite, da ste se zastrupili s hrano, vam pri tem najhitreje in najbolj učinkovito pomaga aktivno oglje (če gre za resnejše stanje, je seveda obvezen obisk pri zdravniku). Aktivno oglje tudi preprečuje »mačka«, prav tako pa zmanjšuje napenjanje po težkem in obilne obroku.

Probiotiki

Koristne bakterije zagotavljajo optimalno zdravje našega črevesa. Tudi medicinska stroka začenja vse bolj poudarjati pomen raznovrstne črevesne flore. Če vas mučijo driska, zaprtje, slaba prebava, debelost, vetrovi, izčrpanost, najprej poskrbite za zdravo črevesno floro.

Sirup iz bezgovih jagod

Bezgove jagode so prave super junakinje, kadar govorimo o zaščiti pred virusi in zmanjševanju vnetnih procesov. Čeprav je mogoče na trgu dobiti različne bezgove tinkture, pa sirup iz bezgovih jagod v sebi ohrani največ zdravilnih učinkovin, poleg tega pa je še tako zelo okusen.

Metin čaj

Metin čaj pomaga izboljšati prebavo, poleg tega pa pomirja, zato je idealen za tiste, ki imajo težave z nespečnostjo. Pomaga tudi pri razdraženem želodcu – tako pri otrocih kot tudi pri odraslih. Priporočamo, da si po večerji privoščite skodelico metinega čaja, ki vas bo prijetno pomiril. K njemu se odlično poda še žlička kakovostnega medu.

Olje iz arnike

Arniko je vedno dobro imeti pri roki, nepogrešljiva pa je takrat, ko vas mučijo različne mišične poškodbe, izpahi ali odrgnine. Alje iz arnike redno nanašajte na prizadeto mesto, saj naj bi močno pospešilo proces celjenja.

Vitamin C

Vsi vedo, da je vitamin C nepogrešljiv za optimalno delovanje imunskega sistema. Kadar se počutite nekoliko slabše, vzemite vitamin C, saj boste tako preprečili, da bi resnično zboleli. Če pa že zbolite, pa vam vitamin bo vitamin C pomagal, da boste hitreje okrevali.

NAJNOVEJŠE