Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.
Zdravje & prehranaTo je črevesna bakterija, ki je ključna za dobro zdravje

To je črevesna bakterija, ki je ključna za dobro zdravje

MORDA VAS ZANIMA

Črevesni mikrobiom je združba različnih bakterij in drugih mikroorganizmov. Razmerje med temi mikroorganizmi se nenehno spreminja, kar je povezano z najrazličnejšimi dejavniki – z našo prehrano, s stresom, z morebitno uporabo antibiotikov ipd. V osnovi je pomembno predvsem to, da prevladujejo koristni mikroorganizmi. Seveda pa so nekatere vrste nadpovprečno pomembne. Med bakterijami, katerih prisotnost je še posebej dragocena, je nedvomno vrsta, imenovana Akkermansia muciniphila. Gre za vrsto, ki je med drugim zelo pomembna tudi za rakave bolnike …

Akkermansia muciniphila zmanjšuje nevarnost za sindrom prepustnega črevesja

- Oglas -

Eden od razlogov, zaradi katerih je bakterija Akkermansia muciniphila tako pomembna za dobro zdravje, je povezan z vplivom na črevesno steno. Gre namreč za bakterijo, ki skrbi za to, da je naša črevesna stena prekrita s tankim slojem sluzi, ki ima zaščitno vlogo. Ta sloj plasti je ključen za preprečevanje t. i. sindroma prepustnega črevesja. Če črevesna stena izgubi svojo varovalno vlogo, se lahko razvijejo številne težave. Za sindrom prepustnega črevesja je med drugim značilno prosto prehajanje bakterij v krvni obtok, kar lahko privede do zelo neprijetnih vnetnih odzivov. Poleg tega je prepustno črevesje pogosto povezano s pomanjkanjem esencialnih hranil.

Umanjkanje (dovolj debelega) zaščitnega sloja iz sluzi namreč omogoči prehajanje neprebavljenih delcev hrane. Čeprav morda skrbite za raznoliko prehrano, bogato z vsemi esencialnimi hranilnimi snovmi, vam lahko torej zaradi težav s črevesno steno oziroma sluznico še vedno grozi pomanjkanje. Skrb za to, da bo v vašem črevesju prisotno zadostno število bakterij, ki pripadajo vrsti Akkermansia muciniphila, lahko vsekakor močno zmanjša nevarnost za opisane zaplete.

Črevesne bakterije so koristne za zdravje

Bakterije, ki naj bi bile nujne za uspešno izvajanje imunoterapije

Kot je bilo omenjeno uvodoma, ima bakterija Akkermansia muciniphila tudi zelo pomembno vlogo pri zdravljenju raka. To velja še posebej za tiste bolnike, pri katerih bi lahko prišla v poštev imunoterapija s t. i. zaviralci imunskih nadzornih točk. Za učinkovitost tovrstne terapije je namreč nujna prisotnost bakterije Akkermansia muciniphila, pri čemer je pomembno, da je število bakterij, ki spadajo v omenjeno vrsto, dovolj visoko. V nasprotnem primeru namreč imunoterapija ne bo učinkovala.

Pomembnost Akkermansie muciniphile pri imunoterapiji, namenjeni zdravljenju rakavih obolenj, je podprta z znanstvenimi študijami. Med njimi lahko zasledimo tudi študijo, katere izsledki nakazujejo obstoj korelacije med prisotnostjo Akkermansie muciniphile in verjetnostjo za ozdravitev pri rakavih bolnikih. Za natančno preučitev te korelacije bodo sicer potrebne dodatne raziskave, vendar so ugotovitve vsekakor v skladu s predhodnimi spoznanji o tesni prepletenosti črevesnega mikrobioma in imunskega sistema.

Ne pozabite, da morajo imeti koristne bakterije na voljo dovolj vlaknin …

- Oglas -

Izbira probiotičnih dopolnil bi morala biti vedno prilagojena vašim individualnim okoliščinam oziroma specifičnim potrebam. Dejavniki, ki jih je med drugim smiselno upoštevati, so starost, morebitne zdravstvene težave in pogostost uporabe antibiotikov. Tako je težko podati univerzalen odgovor na vprašanje o tem, kateri probiotik je najboljši. Vendar je zaradi opisanih prednosti oziroma pozitivnih učinkov vsekakor pametno, da poiščete probiotik, ki vsebuje tudi kulture Akkermansie muciniphile.

Obenem upoštevajte, da naj bi bilo za povečevanje števila bakterij, ki spadajo v to skupino, zelo priporočljivo tudi redno uživanje določenih živil. Bakterije vrste Akkermansia muciniphila naj bi bile še posebej navdušene nad granatnimi jabolki in brusnicami, njihovo razmnoževanje pa lahko spodbudimo tudi s pitjem zelenega čaja. V osnovi pa je seveda pri vseh probiotikih pomembno predvsem to, da  vaša prehrana vsebuje dovolj vlaknin. Prav vlaknine so namreč osnovna hrana za koristne bakterije, ki naseljujejo naše črevesje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×