0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaTo je črevesna bakterija, ki je ključna za dobro zdravje

To je črevesna bakterija, ki je ključna za dobro zdravje

MORDA VAS ZANIMA

Črevesni mikrobiom je združba različnih bakterij in drugih mikroorganizmov. Razmerje med temi mikroorganizmi se nenehno spreminja, kar je povezano z najrazličnejšimi dejavniki – z našo prehrano, s stresom, z morebitno uporabo antibiotikov ipd. V osnovi je pomembno predvsem to, da prevladujejo koristni mikroorganizmi. Seveda pa so nekatere vrste nadpovprečno pomembne. Med bakterijami, katerih prisotnost je še posebej dragocena, je nedvomno vrsta, imenovana Akkermansia muciniphila. Gre za vrsto, ki je med drugim zelo pomembna tudi za rakave bolnike …

- Oglas -

Akkermansia muciniphila zmanjšuje nevarnost za sindrom prepustnega črevesja

Eden od razlogov, zaradi katerih je bakterija Akkermansia muciniphila tako pomembna za dobro zdravje, je povezan z vplivom na črevesno steno. Gre namreč za bakterijo, ki skrbi za to, da je naša črevesna stena prekrita s tankim slojem sluzi, ki ima zaščitno vlogo. Ta sloj plasti je ključen za preprečevanje t. i. sindroma prepustnega črevesja. Če črevesna stena izgubi svojo varovalno vlogo, se lahko razvijejo številne težave. Za sindrom prepustnega črevesja je med drugim značilno prosto prehajanje bakterij v krvni obtok, kar lahko privede do zelo neprijetnih vnetnih odzivov. Poleg tega je prepustno črevesje pogosto povezano s pomanjkanjem esencialnih hranil.

Umanjkanje (dovolj debelega) zaščitnega sloja iz sluzi namreč omogoči prehajanje neprebavljenih delcev hrane. Čeprav morda skrbite za raznoliko prehrano, bogato z vsemi esencialnimi hranilnimi snovmi, vam lahko torej zaradi težav s črevesno steno oziroma sluznico še vedno grozi pomanjkanje. Skrb za to, da bo v vašem črevesju prisotno zadostno število bakterij, ki pripadajo vrsti Akkermansia muciniphila, lahko vsekakor močno zmanjša nevarnost za opisane zaplete.

Črevesne bakterije so koristne za zdravje

Bakterije, ki naj bi bile nujne za uspešno izvajanje imunoterapije

Kot je bilo omenjeno uvodoma, ima bakterija Akkermansia muciniphila tudi zelo pomembno vlogo pri zdravljenju raka. To velja še posebej za tiste bolnike, pri katerih bi lahko prišla v poštev imunoterapija s t. i. zaviralci imunskih nadzornih točk. Za učinkovitost tovrstne terapije je namreč nujna prisotnost bakterije Akkermansia muciniphila, pri čemer je pomembno, da je število bakterij, ki spadajo v omenjeno vrsto, dovolj visoko. V nasprotnem primeru namreč imunoterapija ne bo učinkovala.

- Oglas -

Pomembnost Akkermansie muciniphile pri imunoterapiji, namenjeni zdravljenju rakavih obolenj, je podprta z znanstvenimi študijami. Med njimi lahko zasledimo tudi študijo, katere izsledki nakazujejo obstoj korelacije med prisotnostjo Akkermansie muciniphile in verjetnostjo za ozdravitev pri rakavih bolnikih. Za natančno preučitev te korelacije bodo sicer potrebne dodatne raziskave, vendar so ugotovitve vsekakor v skladu s predhodnimi spoznanji o tesni prepletenosti črevesnega mikrobioma in imunskega sistema.

Ne pozabite, da morajo imeti koristne bakterije na voljo dovolj vlaknin …

Izbira probiotičnih dopolnil bi morala biti vedno prilagojena vašim individualnim okoliščinam oziroma specifičnim potrebam. Dejavniki, ki jih je med drugim smiselno upoštevati, so starost, morebitne zdravstvene težave in pogostost uporabe antibiotikov. Tako je težko podati univerzalen odgovor na vprašanje o tem, kateri probiotik je najboljši. Vendar je zaradi opisanih prednosti oziroma pozitivnih učinkov vsekakor pametno, da poiščete probiotik, ki vsebuje tudi kulture Akkermansie muciniphile.

Obenem upoštevajte, da naj bi bilo za povečevanje števila bakterij, ki spadajo v to skupino, zelo priporočljivo tudi redno uživanje določenih živil. Bakterije vrste Akkermansia muciniphila naj bi bile še posebej navdušene nad granatnimi jabolki in brusnicami, njihovo razmnoževanje pa lahko spodbudimo tudi s pitjem zelenega čaja. V osnovi pa je seveda pri vseh probiotikih pomembno predvsem to, da  vaša prehrana vsebuje dovolj vlaknin. Prav vlaknine so namreč osnovna hrana za koristne bakterije, ki naseljujejo naše črevesje.

.

NAJNOVEJŠE