Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaCovid-19, kadilci in prenehanje kajenja

Covid-19, kadilci in prenehanje kajenja

MORDA VAS ZANIMA

Pri novem koronavirusu se ob težjem poteku bolezni razvije pljučnica, zato se predvsem kadilci sprašujejo, koliko bolj ogroženi so od nekadilcev. In nenazadnje: se lahko še ubranijo težjega poteka bolezni, če takoj prekinejo s kajenjem?

So kadilci bolj ogroženi?

- Oglas -

Kajenje izjemno vpliva na zdravje vseh organov, še najbolj pa seveda na pljuča. Pri kadilcih se tveganje za pojav raka na pljučih poveča za vsaj 25-krat, kajenje pa dviguje tudi možnost za rakava obolenja drugih organov. Kar se tiče samih pljuč, jih tobačni dim prizadene na kar nekaj načinov. Povzroča kronično obstruktivno pljučno bolezen, ki se kaže z oteženim dihanjem in lovljenjem sape, saj so pljučni mešički oziroma alveole močno prizadeti, pojavlja se tudi bronhitis. Kar se tiče obolenj dihal, so ta pri kadilcih lahko pogostejša in potekajo v težji obliki, saj so dihalne poti poškodovane in se sluz težje izloča, to pa pomeni, da imajo virusi boljše pogoje.

Podatki o tem, ali so kadilci bolj pgroženi, če se okužijo z novim koronavirusom in razvijejo bolezen covid-19, so že dostopni s Kitajske. Podatki od tam kažejo, da je pri kadilcih dejansko prišlo do resnejših simptomov oziroma težjega poteka bolezni. Zaradi kajenja pride namreč do poškodb zračnih mešičkov v plučih in do njihovega otekanja, kar pomeni, da se zmanjša sposobnost pljuč, da v telo oziroma v krvni obtok dovajajo kisik ter iz njega odvajajo ogljikov dioksid. Prav tako se v pljučih kadilcev nabira več sluzi, ki se težje izloča, zato prihaja do bolečin v pljučih in do bolečega kašlja.

Covid 19 kajenje

Tudi “zunanji potek” kajenja predstavlja tveganje

Pri kadilcih ni zgolj večja verjetnost, da bo covid-19 potekala v težji obliki, temveč je višja tudi verjetnost, da se bodo z novim koronavirusom okužili. Pri kajenju prihaja do stika prstov rok z ustnicami, torej prav do tistega dejanja, za katerega zdravniki opozarjajo, da se ga je treba izogibati. Kadilci, zamislite se: si vsakič, preden pričnete s kajenjem, umijete ali celo razkužite roke?
Opozorilo, da kajenje povečuje tveganje za samo okužbo, pa je še bolj na mestu v deželah, kjer je del kulture kajenje vodne pipe s tobakom. Znano je namreč, da se vodno pipo običajno deli s prijatelji, pri tem pa se ustnika ne menja, torej prihaja dejansko do prenosa kapljiv sline od ust do ust.

Se pljuča popravijo, ko nehamo kaditi?

Ko prenehamo kaditi, si pljuča do neke mere opomorejo, a pričakovati, da so lahko na kakršen koli način spet takšna kot so bila nekoč, je utopija – posledice kajenja ostanejo za vedno. Se pa po tem, ko nehamo kaditi, počasi popravi delovanje drobnih “laskov” imenovanih cilia, ki so bistveni za izločanje nečistoč oziroma sluzi, hkrati pa tudi za “pometanje” virusov in bakterij iz pljuč. Tudi samo vnetje pljuč, ki je pri kadilcih dejansko stalno, se prične počasi zmanjševati. Žal pa so v pljučih zaradi kajenja tudi stalne poškodbe in te bodo ostale.

Se izplača zaradi covid-19 takoj prenehati kaditi?

- Oglas -

Vedno se izplača takoj prenehati kaditi! Če prenehate kaditi v tem trenutku, to še ne pomeni, da boste že jutri manj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom in za težji potek bolezni, saj naj bi bile izboljšave pri tistih, ki s kajenjem prenehajo, opazne šele po nekaj mesecih. To seveda ne pomeni, da covid-19 ni razlog, da bi prenehali – če svojo razvado opustite sedaj, boste imeli manj možnosti za težek potekebolezni jeseni ali prihodnjo zimo. Znano je namreč, da je novi koronavirus virus, ki bo ostal med nami, torej velja v zvezi z njim misliti tudi nekoliko v prihodnost, še zlasti zato, ker znanstveniki pravijo, da nanj ne bomo razvili popolne imunosti, temveč naj bi ta trajala nekje od dveh do treh let. Če si s prenehanjem kajenja torej zagotovite, da vsaki dve do tri leta ne boste težje bolni na pljučih, velja cigarete kar takoj odložiti.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×