0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaCiste na jajčnikih: Najpogostejši znaki, ki jih ne smete spregledati

Ciste na jajčnikih: Najpogostejši znaki, ki jih ne smete spregledati

MORDA VAS ZANIMA

Ciste na jajčnikih so pogost pojav pri ženskah. Cista je nekakšna votlinica oziroma vrečica, napolnjena s tekočino, ki se običajno pojavi na enem od jajčnikov, v nekaterih primerih pa lahko cista nastane na obeh jajčnikih. Pri večini žensk se v življenju pojavi vsaj ena cista na jajčnikih, ki pa načeloma niso nevarne – to so t. i. funkcionalne ali benigne ciste na jajčnikih. Tovrstne ciste običajno izginejo same in ne povzročajo posebnih simptomov. Manjši delež vseh cist pa lahko predstavlja določeno tveganje oziroma nevarnost. Pri tej vrsti so pogosti tudi različni neprijetni simptomi, na katere morate biti pozorni, saj zahtevajo čimprejšnjo zdravniško obravnavo.

- Oglas -

Za bolečine v predelu medenice so lahko krive ciste na jajčnikih

Bolečine okoli predela, kjer se nahaja vaša medenica, so pogost znak večje ciste na jajčnikih. Velikokrat jih spremljajo tudi bolečine v hrbtu, predvsem v spodnjem delu. Ko se cista povečuje, namreč vse bolj pritiska na omenjene predele. Bolečina se tako lahko precej hitro stopnjuje. Podobna je tisti, ki jo mnoge ženske doživljajo med menstruacijo, a običajno precej močnejša. To je tudi glavni razlog, zaradi katerega ženske bolečine sprva ne povežejo s cisto. Če se simptom nadaljuje oziroma stopnjuje tudi po zaključku mesečne krvavitve, je obisk zdravnika vsekakor smiseln.

Ciste na jajčnikih lahko povzročajo napihnjenost

Tudi napihnjenost je eden od tistih simptomov ciste na jajčnikih, ki ga ženske pogosto povezujejo z menstruacijo. Cista lahko zavzame velik del trebušne votline, kar privede do povečanja obsega trebuha, podobnega tistemu po obilnem obroku. Pojavi se tudi neprijeten občutek napetosti in bolečine. Včasih lahko pride zaradi občutka polnosti tudi do pomanjkanja apetita in hitrega hujšanja. Pomembno je, da se zavedate, da so lahko razlogi za napihnjenost zelo različni, zato morate simptom jemati resno in odkriti resnični vzrok za težave. Še posebej problematično je, če je napihnjenost prisotna več kot 3 tedne in vam običajne metode ne pomagajo, da bi se je znebili.

Bolečine med spolnim odnosom

Zelo pogost znak, ki opozarja, da se je na vaših jajčnikih razvila cista, so tudi bolečine med spolnim odnosom. Dodaten pritisk, do katerega pride med penetracijo, namreč le poslabša situacijo. Bolečine so lahko zelo hude, včasih pa se pojavijo tudi po spolnem odnosu. Če doslej niste doživljali bolečin, se morate vsekakor čim prej odpraviti do svojega zdravnika oziroma ginekologa, saj imate lahko ciste na jajčnikih.

- Oglas -

Pogosto uriniranje

Rast ciste lahko zaradi pritiska na mehur med drugim povzroči tudi povečano potrebo po uriniranju. Včasih pride tudi do nezmožnosti, da bi povsem izpraznili mehur. Pogosto uriniranje lahko spremljajo tudi bolečine in pekoč občutek. Laboratorijska analiza urina je zagotovo najboljši način, da se določijo vzroki vaših težav, zato tudi v tem primeru ne smete odlašati z obiskom zdravnika.

Slabost in bruhanje

Slabost, ki spremlja pojav ciste na jajčnikih, je zelo podobna tisti, ki je prisotna med nosečnostjo. Pogosto je slabost znak, da je prišlo do predrtja ciste. Tekočina, ki napolnjuje cisto, se tako razlije v trebušno votlino, kar lahko privede do vnetja in slabosti, včasih pa tudi do bruhanja.

Krvavenje iz nožnice

Opažate krvav izcedek iz nožnice, ki ni menstruacija? Ko se tekočina in kri iz predrte ciste zlijeta v trebušno votlino, se lahko del izloči tudi skozi nožnico. Pogosto sicer pride do predrtja ciste prav v tistih dneh, ko naj bi nastopila menstruacija, zato se tudi ta simptom večkrat pripiše napačnim vzrokom.

.

NAJNOVEJŠE