0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaBomo že kmalu gojili bolj zdravo zelenjavo s pomočjo robotov?

Bomo že kmalu gojili bolj zdravo zelenjavo s pomočjo robotov?

MORDA VAS ZANIMA

Mladi izraelski podjetniki so pred kratkim predstavili zelo zanimivo inovacijo. Gre za robota, poimenovanega Eddy, ki naj bi bil nekakšen sodobni vrtnarski pomočnik. Pomaga nam lahko pri tem, da vzgojimo bolj zdravo zelenjavo, ki vsebuje več koristnih hranilnih snovi, obenem pa tudi pri tem, da bo naša zelenjava bolj okusna.

- Oglas -

Robot Eddy je namreč sposoben že na podlagi opisa določenega okusa vrtičkarjem ponuditi zelo natančne napotke glede tega, kako doseči, da bo imela zelenjava zares takšen okus, kot si ga želimo.

Robot zbira informacije s pomočjo brezžičnih senzorjev

Razvoj »vrtičkarskega robota« je bil usmerjen predvsem v hidroponsko gojenje zelenjave. To je zelo enostavna oblika gojenja, pri kateri rastline ne uporabljajo snovi iz zemlje, ampak hranilne snovi črpajo iz vode. Za gojenje določene zelenjave oziroma rastlin tako zemlja niti ni potrebna, ampak zadostuje že vodna raztopina, ki vsebuje vse pomembne mineralne snovi za uspevanje rastlina. Hidroponska vzgoja rastlin nam tako vzame precej manj časa in energije od klasičnega gojenja.

- Oglas -

Naloga robota Eddyja je predvsem to, da vam posreduje vse informacije glede pogojev za uspevanje rastlin, in sicer prek aplikacije na vašem pametnem telefonu. S pomočjo brezžičnih senzorjev Eddy razbira temperaturo, pH-vrednost in relativno vlažnost, prav tako pa zazna morebitne težave in vam ponudi napotke, kako jih razrešiti.

Zelenjava, ki bo takšna, kot si je želite

Tisto, kar je pri robotu še posebej zanimivo, je, da mu lahko – prav tako prek aplikacije – sporočite, kakšne zelenjave si želite. Robotu lahko posredujete informacije glede želene kalorične vrednosti, okusa zelenjave, videza, vsebnosti vitaminov ipd. Robot lahko na podlagi teh informacij pripravi seznam ukrepov, ki bodo privedli do pričakovanega rezultata – torej zelenjave, kot ste si je vedno želeli. S pomočjo robota Eddyja je mogoče zdaj povsem naravno prilagajati hranilno vrednost zelenjave našim konkretnim potrebam. Tako lahko na primer vzgojimo takšno zelenjavo, ki je najprimernejša za preprečevanje določenih bolezni ali za blaženje bolezenskih simptomov.

Večja dostopnost informacij o hidroponski vzgoji rastlin

Še ena pomembna prednost Eddyja je, da se zdi, da bo lahko postalo z njegovo pomočjo hidroponsko gojenje zelenjave dostopno sleherniku. Čeprav je v osnovi hidroponska vzgoja rastlin zelo enostavna, pa moramo imeti za optimalno uspešnost na voljo kar precej informacij. Ker za zdaj obstaja relativno malo strokovnjakov za hidroponsko gojenje rastlin, je lahko svetovanje zelo drago. Le redki vrtičkarji se tako odločajo, da bodo poskusili s hidroponiko. Eddy pa lahko marsikomu močno olajša odločitev glede oblike gojenja zelenjave. Njegovi razvijalci so želeli, da bi postale informacije o hidroponskem gojenju dostopne čim širši množici ljudi.

- Oglas -

Povezovanje z drugimi vrtičkarji in dodatne funkcije

Eddy pa ne poskrbi le za »osebno svetovanje«, ampak uporabnikom omogoča, da se povežejo z vrtičkarji, ki živijo v bližini. Dostopa lahko do zelo obsežnih baz podatkov, njegovo znanje pa se zaradi nenehnega širjenja te baze stalno nadgrajuje. Mnogi menijo, da je robot Eddy izum, ki lahko sproži pravo revolucijo znotraj pridelave naše prehrane. Vzdrževanje lastnega vrtička je namreč z njegovo pomočjo precej enostavnejše, vrtiček pa je lažje zasnovati tudi na zelo omejenih površinah. Tako lahko imajo ljudje precej večji nadzor nad tem, kakšno hrano v resnici jedo. Že kmalu naj bi bilo možno robota za gojenje zelenjave kupiti v Združenih državah Amerike, za zdaj pa še ni znano, kdaj naj bi se začel prodajati tudi v Evropi. Zagotovo pa bo čas tisti, ki bo pokazal, za kako pomemben izum v resnici gre.

NAJNOVEJŠE