DomovRevija Bodi ekoNova številka: Revija Bodi eko, november 2013

Nova številka: Revija Bodi eko, november 2013

V novembrski številki revije Bodi eko boste našli veliko slastnih in zdravih receptov, kot so na primer recept za ovseni šmorn, krompirjevo pito in krepak jesenski smoothie. Lahko si boste izdelali vitaminski balzam za ustnice, s katerim bodo le-te tudi v hladnih mesecih negovane in zaščitene. Pogovarjali smo se s pogumno in drzno modno oblikovalko Simono Lampe, ki v svetu modnega oblikovanja z reciklažo oblačil postavlja nove temelje. S svojo pretresljivo in iskreno izpovedjo nas je ganila mlada Martina Konobelj, ki je spregovorila o borbi z ulceroznim pankolitisom. Veliko ljudi želi običajni namizni sladkor nadomestiti z drugimi alternativami – nekaj možnosti vam ponujamo tudi mi. Vse ljubitelje rastlin pa tokrat čaka veliko koristnih informacij o negi notranjih rastlin.

- Oglas -

To je le del nadvse bogate in zanimive vsebine tokratne številke revije Bodi eko. Prepričani smo, da boste tudi vi, dragi bralci, podobnega mnenja. Želimo vam prijetno branje!

Revija Bodi eko november 2013-1074

V novi številki revije Bodi eko boste našli:

Izdelali smo domači vitaminski balzam za ustnice

balzamzaustnice

- Oglas -

Megla se je spustila, z dreves odpada listje, ljudje pa pobiramo še zadnje plodove narave, ki nas je letos obdarila s pestro letino, ki jo bomo uživali skozi vso zimo. Tako kot za polne shrambe pa moramo poskrbeti tudi za svoje telo, zato sem se odločila, da v tej številki pišem o negi ustnic. Najlepše na obrazu so negovane ustnice. Ustnice kažejo naš značaj. Iz njih se namreč lahko razbere, kaj in koliko vemo o negi ter kako skrbimo za najbolj občutljivi del našega obraza. Ustnice so ena najranljivejših in najobčutljivejših delov telesa, vendar jih nemilostno izpostavljamo vetru, soncu in mrazu. Ker so tako izpostavljene, lahko ob nepravilni negi postanejo suhe in razpokane. Zato je potrebno ustnice nežno, skrbno negovati od jutra do večera. Zato smo vam pripravili domači recept za vitaminski balzam za ustnice.

Vrtičkarstvo je od vseh in za vse

Zelemenjava

Darja Fišer je docentka na Oddelku za prevajalstvo Filozofske fakultete v Ljubljani, poleg tega pa tudi pobudnica zanimivega gibanja, ki nosi nadvse simpatično ime – Zelemenjava. Darja pravi, da je že zdavnaj preseglo vsa njena pričakovanja, saj se je ideja rodila popolnoma spontano in sploh ni računala, da jo bodo tako bliskovito in množično posvojili tudi drugi. Vse se je začelo z željo po zdravi sprostitvi, ko je po zaključku doktorata prvič v življenju začela vrtnariti. Presežke semen je izmenjala s prijateljicami, kar je kmalu preraslo v Zelemenjavo, ki je v nekaj mesecih postala že vseslovensko gibanje …

Eko intervju s Simono Lampe

Simona Lampe

- Oglas -

Simona Lampe je slovenska modna oblikovalka, ki jo odlikujeta pogum in drznost. Pred leti je varno in donosno službo v bančništvu zamenjala za modno oblikovanje in tako svoj hobi spremenila v poklic. A Simona še zdaleč ni samo modna oblikovalka – s svojim ustvarjanjem v svetu mode je naredila še korak naprej. Odločila se je za reciklažo. Glavni namen recikliranja starih kosov oblačil je širjenje zavesti. Kot je v uvodniku k drugi izdaji projekta Reciklirane zapisal dr. Janez Potočnik, je kupovanje in kopičenje oblek eden o razpoznavnih pečatov moderne potrošniške družbe. Projekt, kot so Reciklirane, je zato odlična pobuda, da začnemo spreminjati tudi miselnost na področju nakupa oblačil ter se pri tem držimo vodila »Manj je več« …

Intervju z mlado prevzemnico ekološke kmetije

tineekokmetija

Na regionalni cesti med Postojno in Razdrtim je ob cesti nekaj vasi, a veliko travnikov, njiv … Na enem delu sem večkrat zasledila prizor, ko se je čreda krav pasla na tako velikem pašniku, da mu ni bilo videti konca. Zanimalo me je, kakšna je kmetija, ki ima toliko površine in s katere prihajajo krave. Gre za kmetijo, ki jo je pred kratkim od očeta prevzela mlada prevzemnica Tina Žgajnar. Ko sem izvedela za njo, me je ta kmetija začela zares zanimati. Saj ko vidiš tako velike površine in tolikšno število krav ter izveš še za vse ostalo in da za tem stoji mlada ženska, se začne porajati kar nekaj vprašanj …

Zdravilni repinec

repinec

Kadar omenimo repinec, veliko ljudi skomigne z rameni – češ da ga ne poznajo. Nekateri celo pravijo »aha, repincelj«, misleč, da gre za motovilec. A če omenimo le to, da je to tista rastlina, ki nam ob jesenskem ali spomladanskem obisku gozda pusti lepljive, približno 2 cm premera velike semenske »bunkice« na obleki, v laseh, živalim v dlaki in vsepovsod, kjer se le lahko primejo, potem vidimo, da ga verjetno kar vsi še kako dobro poznamo …

Čeprav mi je bolezen veliko vzela, mi je hkrati tudi veliko dala

ulcerozni

Pogovarjali smo se s 26-letno Martino Konobelj, mlado žensko, ki kar prekipeva od pozitivne življenjske energije. Njeno življenje pa še pred nekaj leti ni bilo tako rožnato, saj je pri 22 letih zbolela za ulceroznim pankolitisom, kronično vnetno črevesno boleznijo, ki prizadene celotno debelo črevo. Martina je o svojih težavah spregovorila odprto in odkrito, saj se ji zdi pomembno, da vsi, tako bolniki kot tudi drugi ljudje, dobijo čim več pozitivnih informacij iz prev roke. Njena zgodba zagotovo nosi pomembno sporočilo za vse nas: Tudi v najtežjih trenutkih ne smemo obupati, ampak moramo ostati pozitivni in se boriti …

Fruktoza kot nadomestek sladkorja? NE, hvala.

fruktoza

Tako bi morala odgovoriti gospa, ki ji je prodajalka v priljubljeni trgovini z bolj zdravo hrano ponudila fruktozo v prahu kot dobro rešitev namesto navadnega sladkorja. Stal sem dva metra stran in ostal tiho. Ta prispevek pišem v upanju, da najde pot do gospe, še preden ta speče tiste piškote, o katerih je govorila.
Leta 1977 je znašal povprečen dnevni vnos fruktoze približno 37 gramov na posameznika. Zadnje raziskave kažejo, da je številka poskočila na 54 gramov (vsaj 10 % celotnega dnevnega kaloričnega vnosa) in neverjetnih 72 gramov pri najstnikih, ki zaužijejo vedno več sodavic in sladkih pijač. Mimogrede, 72 gramov predstavlja 7 velikih ravnih žlic sladkorja dnevno! Ali borih tri četrt litra vode z okusom, ki jo lahko kupimo v vsaki trgovini …

Recepti

recepti

Kot vedno, smo za vas pripravili tudi okusne recepte, vključno z ovsenim šmornom, ki smo ga pekli na sejmu narava zdravje, za katerega smo dobili kar nekaj prošenj za objavo.

Vse to in še več si preberite v tiskani reviji Bodi eko.

Več si preberite v tiskani reviji Bodi eko. Nova številka v prodaji od 30. 10. 2013!

Našo revijo najdete v vseh trafikah, trgovinah Spar, E.Leclerc, večjih Mercator centrih, bencinskih servisih Petrol, pa tudi na poštah.

Naročnine

 

trafika_klikaNa voljo je tudi digitalna različica revije Bodi eko v aplikaciji Trafika.

- Oglas -

NAJNOVEJŠE