fbpx
Domov Dom & energija Ali veste, s čim čistite vaš dom?

Ali veste, s čim čistite vaš dom?

Brez čistil seveda ne moremo, pred uporabo pa se je vendarle dobro pozanimati, kaj se v čistilu nahaja in tudi kakšne škodljive učinke ima lahko kemično čistilo, saj so čistila eden največjih onesnaževalcev okolja in ekosistema.

Danes na žalost večina ljudi podleže oglasom za ‘najboljša’ in ‘še boljša’ čistila proti trdovratnim madežem, le-ta pa so pogosto agresivna in škodljiva za okolje. V trgovini nato kupimo čistilo za posodo, čistilo za kopalnico, čistilo za kuhinjo, za lesene površine, pralni prašek, mehčalec … in seznam se še nadaljuje.

ČistilaTo pa tudi pomeni, da se ob rednem čiščenju v vseh naših prostorih sčasoma nabira vse več nevarnih snovi, za katere niti ne vemo, veliko kemikalij pa enostavno brez vesti spustimo tudi v odtoke in ne pomislimo na dolgoročne posledice takih dejanj. Zavedati pa se moramo, da nas lahko ta dejanja stanejo veliko več, kot pa nekaj umazanije. Ostankom kemikalij so v prvi vrsti najbolj izpostavljeni otroci, ki se plazijo po tleh in nosijo igrače s tal v usta in pa hišni ljubljenčki, ki se večino časa nahajajo na tleh in pogosto tudi kaj poližejo s tal. Tudi če niste pretirano ekološko ozaveščeni, vam verjetno najbližji pomenijo največ, prav tako pa tudi okolje, v katerem živite.

Oznake na kemičnih čistilnih sredstvih

Dobro je poznati tudi, ka pomenijo določeni grafični simboli in oznake, ki se nahajajo na embalaži čistil:

Kemikalije v čistilih in oznake kemikalij

Eko čistila

Z nekaj dobre volje in časa, lahko eko čistila naredite kar sami, poleg tega so taka čistila navadno izredno poceni, saj boste večino sestavin našli kar v vaši kuhinji. Vse, kar potrebujete za zeleno čiščenje doma so alkoholni kis, soda bikarbona, limona in najljubše eterično olje.

- Oglas -

Najnovejše

- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×