Večino raziskav na področju okolju prijaznih sprememb ima podoben zaključek – stvari, ki jih kupujemo in embalaža, ki je del teh stvari, sta največja krivca za današnje globalne probleme.

Veliko več energije se porabi za proizvodnjo teh stvari, kot pa je pokurimo an avtocesti. Proizvodi, ki jih kupimo, papir ter plastika, v katere je določen proizvod zapakiran, skupaj predstavljajo kar 44% vseh emisij. Problem je v tem, da je danes na trgu enostavno preveč ponudbe.

Zato je nujno potrebno reciklirati stvari, saj s tem damo naravi nekaj nazaj. Reciklaža papirja je odličen primer, saj s tem, ko recikliramo vedno več papirja, omogočimo zmanjševanje sekanja gozdov. Reciklaža plastičnih proizvodov zmanjša odvečno plastiko, ki se ponavadi kopiči na smetičih. Reciklaža steklenih izdelov je prav tako koristna, saj v reciklažnih tovarnah ne potrebujejo toliko energije za pretvorbo trdega stekla nazaj v njegovo tekoče stanje. Aluminijasti deli (sem spadajo tudi pločevinke) so odlično reciklažno sredstvo, saj lahko aluminij reciklirajo 100% – to pomeni, da ne zavržejo ničesar, življenska doba aluminija pa se z leti recikliranja ne poslabša.

Seveda je materialov za reciklažo še veliko več, zato si vzemite čas za te stvari. Dobro pa je tudi, da v trgovinah kupite izdelke, ki so narejeni iz recikliranih delov. Ti niso nič slabši od drugih izdelkov … na nek način so celo okolju prijaznejši.

Seveda pa je najboljša obramba pred ekološko onesnaženostjo zmanjšati vsakodnevne nakupe. Dobro presodite, kaj zares potrebujete, in česa ne. V mislih pa imejte tudi naslednje dejstvo – bolje je kupiti zelenjavo in sadje, ki ga sami izberete, kot pa tisto, ki je že v naprej zapakirano v embalažo. Ne pozabite, potrebni so le majhni koraki!