Ajda ne vsebuje glutena, vsebuje pa obilico beljakovin. Poleg tega je bogata tudi s flavonoidi in fitosteroli. Flavonoidi so prvi med naravnimi antioksidanti in znižujejo nivo holesterola v krvi, pomagajo ohranjati zdrave kapilare in arterije ter pripomorejo k zmanjšanemu tveganju za arteriosklerozo. Tudi fitosteroli ugodno vplivajo na raven slabega holesterola v človeškem organizmu.
Ajdovim rezancem ponavadi dodajajo tudi pšenično moko, zato da se ne bi razkuhali. Tiste rezance, ki so v celoti narejeni iz ajdove moke, zato kuhamo samo 7 minut, da ne razpadejo.
Potrebujemo:
- 2 mladi čebuli,
- 2 stroka česna,
- dve žlici kokosovega masla,
- 100 g gob šitake (narezanih na rezine),
- 1 zelena paprika (narezana na trakove),
- 2 korenčka (narezana na tanke trakove),
- 100 g tofuja (narezanega na koščke in čez noč mariniranega v mešanici sojine omake, vode in curryja),
- skodelica narezanega brokolija,
- kozarček vloženih storžkov mlade koruze,
- 2 čajni žlički mešanice tajskih začimb,
- 1 jedilna žlica sojine omake,
- 2 žlici kokosovega mleka,
- 200 g ajdovih rezancev,
- sol.
Mlado čebulo in česen nasekljamo. Segrejemo kokosovo maslo, nato na njem na hitro prepražimo mešanico začimb. Dodamo mlado čebulo, česen, gobe, papriko, korenje, tofu in brokoli in na velikem ognju pražimo približno 7 minut. Na koncu dodamo še mlado koruzo ter sojino omako, po potrebi še dosolimo. Tik pred koncem kuhanja dodamo kokosovo mleko, počakamo, da še enkrat zavre in odstavimo. Ajdove rezance kuhamo približno 7 minut v vreli osoljeni vodi, nato jih odcedimo, zmešamo s prilogo in ponudimo. Zraven se priležejo sojini kalčki v solati.