0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & Kozmetika6 nasvetov za bolj sijočo kožo brez drage kozmetike

6 nasvetov za bolj sijočo kožo brez drage kozmetike

MORDA VAS ZANIMA

Vaša koža je odsev dogajanja v vašem telesu. Če je koža že na pogled utrujena, izsušena in brez zdravega sijaja ali če imate denimo pogosto težave z mozolji, je to znak neravnovesij, ki zahtevajo ustrezno ukrepanje. Rešitev niso dragi kozmetični izdelki. Ti namreč ne morejo odpraviti globinskega vzroka za težavo. Pomembno je torej, da se težav lotite na pravem koncu. Zdrave navade se bodo odrazile tudi na vaši koži, ki bo dobila zdrav sijaj. Posledično boste videti precej bolj mladostno.

- Oglas -

1. V prehrano vključite čim več sadja in zelenjave

V sadju in zelenjavi lahko najdemo ogromno snovi, ki so izjemno koristne za kožo. Še posebej pomembne so snovi, ki jih uvrščamo med antioksidante. Njihova naloga je nevtralizacija negativnega vpliva prostih radikalov, ki pospešujejo proces staranja in povečujejo nevarnost za številne bolezni. Poleg sadja in zelenjave so lahko koristna tudi druga nepredelana živila (stročnice, semena, oreščki, polnovredna žita ipd.). Za težave s kožo je namreč pogosto krivo pretiravanje s procesiranimi živili.  

2. Pomagajte si s prehranskimi dopolnili za zdravo kožo

Koži lahko pomagate tudi s premišljeno izbranimi prehranskimi dopolnili, na primer z dopolnili, ki spodbujajo naravno tvorbo kolagena. Tovrstna dopolnila običajno vsebujejo snovi, kot so vitamini A, C in E ter različni minerali. Za bolj sijočo, zdravo kožo je lahko izjemno koristen tudi biotin (vitamin B7). Za globinsko hidracijo kože pa se priporočajo kapsule s hialuronsko kislino. Poleg »klasičnih« dodatkov za zdravo kožo ne smete pozabiti na probiotike. Tudi težave s kožo so namreč pogosto tesno povezane z neravnovesjem v črevesju. Zdrav črevesni mikrobiom, v katerem prevladujejo koristne bakterije, je tako ena od osnov, če želite, da bo vaša koža bolj zdrava in sijoča.  

3. Ne pozabite na tekočino

Poskrbite, da boste popili dovolj vode – in na koži boste opazili osupljive spremembe. Velik del naših celic je sestavljen iz vode, kar velja tudi za kožne celice. Pomanjkanja tekočine tako ne morete nadomestiti z dragimi vlažilnimi kremami in serumi. Če je koža dehidrirana, ni presenetljivo, da je brez zdravega sijaja. Rešitev je torej zelo preprosta, vendar je pomembno, da ste pri vnosu tekočine dosledni. Poskrbite, da bodo imele vaše kožne celice vsak dan na voljo dovolj vode, ki je nujna za njihovo normalno delovanje.

- Oglas -

4. Poskrbite za dovolj spanja

Pomanjkanje spanja je še eden od možnih razlogov za to, da je vaša koža uvela in postarana. To je med drugim povezano z vnetji v telesu. Manj ko spimo, večja je namreč nevarnost za kronična vnetja, ki lahko prizadenejo tudi kožne celice. Priporočljivo je, da spite približno 7–9 ur na noč, pri čemer je pomembno, da je vaš spanec čim bolj kakovosten. Če boste dobro naspani, bo vaša koža precej bolj mladostna. Že kmalu se bo vrnil zdrav sijaj, ki ste ga pogrešali. Kakovosten spanec pa lahko vpliva tudi posredno. Ko smo utrujeni, namreč hitreje posežemo po sladkarijah, kar lahko privede do težav s kožo.

5. Izogibajte se stresu

Čezmerna količina kortizola v telesu je problematična tudi za vašo kožo, ki zaradi presežka kortizola težje zadržuje vlago. Pogosta posledica kroničnega stresa je zato izsušena koža, kar poveča nevarnost za nastajanje gubic. Pojavijo pa se lahko tudi zelo neprijetni izpuščaji.

6. Poskrbite, da se boste vsaj občasno dobro preznojili

K lepši in bolj zdravi koži bo prispevalo tudi pogostejše znojenje. Vsaj občasno si vzemite čas za malce intenzivnejšo vadbo, koristni pa so lahko tudi obiski (infrardeče) savne. Koža se bo tako lažje znebila strupenih snovi. Z dvigom telesne temperature pa se izboljša tudi prekrvavitev. Seveda pa je pomembno, da znoj nato čim hitreje odstranite s kože. Kopičenje znoja na koži lahko namreč zamaši pore.

.

NAJNOVEJŠE