5 osnovnih elementov v Feng shuiju: LES

Iz potenciala elementa vode in zimskega počitka se prebudimo in pogled usmerimo naprej v novo rast. Les v sebi nosi energijo mladosti in hitre rasti. Les je element, ki predstavlja nove začetke, rast in razvoj. Les je dinamična jang energija, ki nas sili v delovanje, energija, ki je usmerjena v nebo.

Les predstavlja rojstvo ideje

Gre za energijo rojstva, obnove, čas novih začetkov in vizije celotnega cikla. To energijo v sebi čutimo vedno, ko začnemo kak nov projekt in imamo nove ideje. Še posebej jo občutimo spomladi. Prisili nas v spomladansko čiščenje, da naredimo prostor za novo rast in da dovolimo novi energiji, da se izrazi skozi nas. Trenutek rojstva in zgodnje otroštvo je povezano s to energijo hitre rasti.

V osebnem življenju je les vedno povezan z obdobjem nove rasti in povezovanja. V nas prebudi željo po povezovanju v prijateljskih in partnerskih odnosih. V tem obdobju imamo priložnost za rast skozi opazovanje in vpoglede, ki prihajajo s strani drugih ljudi, kot tudi iz nas samih. Les v nas samih nam da moč, da se premaknemo naprej z vizijo in odločenostjo, da stvar izpeljemo do konca.

V našem delovanju se manifestira kot planiranje, iniciativa in odločanje. Lesna energija zahteva aktivno udejstvovanje, nove ideje, dajanje in sprejemanje idej ter mnenj, pa tudi komunikacijo z naravo in živalskim svetom. Gre za stik z lastnim telesom in tem, kar nas v življenju motivira.

feng shui les

Les kot element

Tako kot voda tudi les s svojo dinamično komponento aktivnosti, dinamike, življenja in rasti k sebi pritegne pozitivno energijo či. Lesna energija je po svoji naravi bolj jang kot jin, saj je izjemno aktivna. Uči nas, kako živeti harmonično, povezani z naravo. Cvetje in vse ostale rastline sodijo v domeno lesne energije. Pomladna toplota nas prisili v to, da gremo ven, v naravo, da se nadihamo svežega zraka in zaznamo nove vonjave, ki so v zraku. Vonj je čutilo, ki je povezano z lesno energijo, in veda aromaterapije se ukvarja z esenco lesne energije. Les predstavljata tudi papir in večina naravnih tkanin z izjemo svile in volne, ki pripadata elementu ognja.

Obdobje, povezano z lesno energijo, je pomlad. Čas dneva, povezan z lesno energijo, je zora, čas, ko se rojeva nov dan. Na sveže spomladansko jutro začutimo svežino, naboj in polnost življenja, ko bi najraje skočili iz postelje in osvojili svet. To je energija lesa. Energija, ki te sili, da vstaneš in deluješ, to je energija rasti dreves, cvetlic ter rastlin.

Če nam manjka element lesa

Les v prostor najlažje vnesemo v obliki sobnih rastlin in rezanega cvetja. Umetnost oblikovanja ikeban na Japonskem nosi v sebi mojstrstvo prepoznavanja vzorcev in proporcev ter čutenja esence rastlin. Znan cvetličar mi je nekoč dejal, da v resnici ne izbiramo cvetja mi, temveč cvetlice izbirajo nas. Les ni lep le na pogled, s seboj prinaša večdimenzionalno izkušnjo. Svetel les je bolj pomirjujoč in umirja naša čustva, medtem ko temnejši les s seboj prinaša toplino ter živahnost. Star les nas spominja na zgodovino in nas opogumlja, da pogledamo ter cenimo to, kar je že minilo. Pohištvo iz ratana predstavlja rast pod pritiskom, njegova lepota pa leži v tekočih vzorcih, ki jih ustvarja. Intarzije nas povezujejo z mojstrstvom nad lesom, omogočijo nam, da cenimo jasnost misli in zavezanost temu, k čemur nas les inspirira

Aromaterapija je umetnost ustvarjanja ambienta s pomočjo vonjav. Lahko uporabite lučko za aromaterapijo ali pa za vnos te energije v prostor uporabite razpršilce. Vonj sivke vas bo pomiril, vonji iglavcev, predvsem bora, pa vam bodo pomagali biti v tem trenutku tukaj in zdaj. Sandalovina je zelo čuten vonj, v vas pa bo spodbudil samozavest in izražanje lastne kreativnosti.

Sprehodi v gozd vas bodo napolnili s pozitivno energijo, še posebej v spomladanskem času, ko je nivo negativnih ionov v njih izjemno visok.

feng shui element les

Barva lesa

Zelena barva je običajno povezana z elementom lesa in ni naključje, da je vodilna barva v naravi. Je barva širjenja in regeneracije. Ker ima v sebi enako količino modre in rumene, je zelo uravnovešena barva ter ima v sebi izjemno sposobnost sproščanja mišic in zdravljenja. Če ima v sebi več rumene, potem nosi več energije gibanja in rasti. Če je v njej več modre in je zato temnejša, vas bo podprla, ko potrebujete podporo pri vztrajanju ter da vidite projekte vse do zaključka. To je izjemno dobra barva, ko potrebujete v sebi več notranje moči, da se prebijete čez težke čase.

Kaj lahko naredite, da energijo lesa vnesete v svoje življenje

Začnite svoj dan zgodaj in se odpravite na sprehod pogledat sončni vzhod. Začutite življenje v sebi, kako se prebuja. Jejte veliko zelene hrane. Pojdite na vrt in se povežite z rastlinami.

V domu in svojem življenju začnite nove stvari. Bodite kreativni. Naredite nove stvari, ustvarjajte!

Razmislite o tem, kaj želite požeti v času jeseni, in modro sejte v tem času. Čas pomladi prinaša nove vizije!