Eko poroka: 5 nasvetov za okolju prijaznejše poročno slavje

Poroke so namreč pogosto zelo obremenjujoče za okolje. Vendar pa lahko na srečo organizirate prečudovito »eko poroko«.

Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.
Dom & energija5 elementov: odkrijte svojega in izkoristite njegove blagodejne učinke

5 elementov: odkrijte svojega in izkoristite njegove blagodejne učinke

MORDA VAS ZANIMA

Ajurveda ločuje pet osnovnih naravnih elementov: zrak, vodo, ogenj, zemljo in eter. Ti elementi se pogosto uporabljajo pri opisovanju človeškega telesnega in duševnega ustroja. Čeprav se lahko morda prepoznate v več kot enem elementu, naj bi v skladu z ajurvedskim naukom za vsakega izmed nas obstajal element, ki nas opiše še posebej dobro. Odkrijte, kateri je »vaš element«, obenem pa preverite, kako v svojem vsakodnevnem življenju čim bolje izkoristite pozitiven vpliv tega elementa …

Zemlja

- Oglas -

Pomislite na trenutke, preživete v naravi – na primer v hribih ali med taborjenjem. Kako ste se počutili takrat? Če vas spomin na te trenutke navdaja s specifičnim veseljem in občutkom popolne spokojnosti, je vaš element najverjetneje zemlja. Ljudje, ki pripadajo temu elementu, so običajno precej prizemljeni, racionalni in delavni, svoje baterije pa najlažje napolnijo sredi neokrnjene narave, čim dlje od civilizacije. Če boste poskušali tovrstno vzdušje poustvariti tudi v svojem vsakodnevnem okolju, bo imelo to izjemno pozitiven vpliv na vaše počutje. Obdajte se z zelenimi rastlinami, kamni, kristali in drugimi elementi iz naravnega sveta. Ko so temperature dovolj visoke, pa vsaj občasno pozabite na čevlje in bosi zakorakajte po zemlji. To vam bo dalo občutek popolne povezanosti z naravo, po katerem tako hrepenite.

Ogenj

Osebe, ki jih najbolj pritegne ogenj, so običajno zelo vročekrvne, strastne, kreativne in odločne. Ko opremljate prostore, v katerih se zadržujete vsakodnevno, morate biti seveda še posebej pozorni na svetlobo. Če si ga lahko privoščite, je lahko kamin vsekakor odlična investicija. Sicer pa poskušajte podoben občutek pričarati s svečami in s premišljeno izbranimi svetili. Priporočamo uporabo žarnic, ki omogočajo prilagajanje količine svetlobe.

Voda

Če bi bilo mogoče, bi svoje življenje nemudoma zamenjali z življenjem ribe; ko ste v vodi, se namreč počutite najbolj doma, najbolj vi. Zelo blagodejen vpliv na vas pa ima lahko že pogled na morja, reke in druga vodovja. Ker bližina naravnih voda najverjetneje ni nekaj, kar bi si lahko privoščili vsakodnevno, je smiselno, da poiščete druge načine za to, izkoristite blagodejne učinke svojega elementa. Stene popestrite z umetniškimi slikami ali vsaj fotografijami, na katerih je upodobljena voda. Obenem pa poskrbite, da vam med tuširanjem ali kopanjem ne bo treba hiteti. Sproščujoča kopel po napornem dnevu je lahko za vas še posebej blagodejna, zato si je zanjo vsekakor vredno vzeti čas.

Zrak

Zrak je element, ki je tesno povezan z občutkom svobode in z novimi začetki. Predstavljajte si občutek, ko vašo kožo oplazi nežna poletna sapica. Če ob tem skorajda predete od zadovoljstva, obenem pa ste oseba, ki sovraži omejitve in rutino, je precej verjetno, da je zrak tisti element, ki je resnično vaš. Na zunanji zrak seveda težko vplivate, vsekakor pa lahko poskusite narediti čim več za to, da bo kakovost zraka v prostorih, v katerih se zadržujete vsakodnevno, čim boljša. Naj vam ne bo škoda denarja za kakovostno napravo za prečiščevanje zraka v stanovanju. Čeprav je to nekaj, kar bi seveda koristilo vsem, so lahko pozitivni učinki pri vas še posebej izraziti. Obenem pa bodite pazljivi pri izbiri kuhinjskih nap, ventilatorjev in podobnih elementov.

Eter

- Oglas -

Najbolj skrivnosten med vsemi petimi ajurvedskimi elementi je nedvomno eter. Običajno je opisan kot »tisto, kar je vmes«: med zrakom in zemljo, ognjem in vodo, zemljo in ognjem itn. Osebe, ki pripadajo temu elementu, so stalno v pogonu, brzeče, izmuzljive … Zavedate se, da so cilji zgolj iluzija; ko jih dosežemo, že sanjamo o novih. Namesto da bi se borili z življenjem, ste se odločili, da se mu povsem prepustite. Poosebljate načelo, da je manj več, zato se najbolje počutite v minimalistično urejenih prostorih brez odvečnega balasta. Vaše misli lahko tako ostanejo jasne, osredotočene na tiste vidike, ki so resnično pomembni.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×