DomovZdravje & prehrana3 začimbe, brez katerih ni božiča + Recepti Nine Zorčič

3 začimbe, brez katerih ni božiča + Recepti Nine Zorčič

Božični čas ima poseben vonj. Mešanica začimb, značilnih za božični čas, napolni naše domove s prijetnim vonjem in mu doda domačnost in toplino. Tudi zato je peka sladkih božičnih dobrot tako prijetna. Povrhu vsega pa imajo te začimbe tudi pozitivne učinke na naše počutje in zdravje.

- Oglas -

Da bo v teh prazničnih dneh naša prebava manj obremenjena, smo tokrat poiskali recepte božičnih sladic, ki ne vsebujejo glutena. Naše brbončice bodo v vseh teh sladkih okusih veselo poplesavale, dodatek koristnih božičnih začimb pa bo le še pika na i. Za brezglutenske recepte božičnih sladic smo povprašali kulinarično vplivnico Nino Zorčič. Kreiranje vseh vrst receptov in profesionalno fotografiranje hrane sta njeni dve veliki ljubezni. Zato nič čudnega, da je, kot bi mignil, iz rokava potegnila recepte za božansko okusne sladice, zraven pa nam jih predstavila tudi s čudovitimi fotografijami, ob katerih se nam cedijo sline, še preden jih uspemo speči.

Pozitivni učinki na naše zdravje

Ingver

Ingver ima številne pozitivne učinke na naš organizem. Zelo blagodejno vpliva na našo prebavo. Spodbuja nastajanje prebavnih sokov in pomaga izboljšati absorpcijo hranil v telesu. Zmanjšuje krče, slabost in občutek napenjanja v trebuhu. Deluje tudi protivnetno. V zimskem času je še kako dobrodošel zaradi svoje učinkovitosti pri težavah z dihali. Kljub temu pri ingverju previdnost ne bo odveč. Uživanje je odsvetovano nosečnicam, osebam z občutljivim želodcem in črevesjem ter tistim, ki uživajo zdravila za strjevanje krvi, pa tudi nekatera zdravila za srce in zniževanje krvnega tlaka. Zato pred uporabo posvet z zdravnikom morda ne bo odveč.

Cimet

Cimet je izredno bogat z antioksidanti, zato je nepogrešljiv v zimskih mesecih. Boj z mikrobi bo s cimetom lažji. Z uživanjem lahko zmanjšamo povišan holesterol in tveganja za srčne bolezni. Uravnava krvni sladkor. Odličen pa je tudi pri protivnetnemu delovanju. Ne nazadnje si z uživanjem cimeta lahko zmanjšamo utrujenost in povrnemo koncentracijo ter energijo. Tudi pri cimetu bodimo pri uživanju previdni. Potrebno je uživanje v zmernih količinah. Vseeno pa se ob posebnih zdravstvenih stanjih pred uporabo prej posvetujmo z zdravnikom.

- Oglas -

Kardamom

Kot cimet je tudi kardamom izredno bogat z antioksidanti. Odličen je za uporabo ob prehladu in kašlju. Dobrodejno deluje na prebavo. Ker vsebuje veliko mangana, ki ga lahko primanjkuje bolnikom s sladkorno boleznijo, je zato primeren tudi za diabetike. Bogat je tudi s C- in A-vitaminom. Vsebuje še natrij, železo, fosfor, cink, kalcij, magnezij in kalij. Ne pozabimo, da je tudi kardamom začimba, namenjena zmernemu uživanju. Pretiravanje z uživanjem je lahko škodljivo.

RECEPTI Nine Zorčič:

Mehke “cimetove rolice” brez peke

cimetove rolice

(12 mini rolic)

Sestavine:

Testo

- Oglas -
  • 100 g ovsene moke (brez glutena)
  • 100 g mandljeve moke
  • ½ čajne žličke cimeta
  • ščep soli
  • 2 jedilni žlici zmehčanega kokosovega olja
  • 2 jedilni žlici javorjevega sirupa (ali medu)
  • ½ čajne žličke vaniljeve arome

Cimetov nadev

  • 200 g svežih Medjool datljev (izkoščičenih)
  • 1 jedilna žlica zmehčanega kokosovega olja
  • 1 ½ jedilne žlice cimeta
  • ½ čajne žličke vaniljeve arome
  • 1 jedilna žlica Lotus/Biscoff/Speculoos namaza s cimetom (opcijsko, lahko izpustite)
  • ščep soli
  • 1–3 jedilne žlice vode (dodajajte postopoma in po potrebi)

Priprava

  1. V posodi zmešajte vse sestavine za testo. Premešajte in pregnetite z rokami, da dobite kompaktno testo, ki se ne sme drobiti in ne sme biti premokro, da bi se lepilo na roke. Če je presuho, dodajte še malo kokosovega olja, če je premokro pa dodatno žlico ovsene moke.
  2. Testo oblikujte v kepo in ga razvaljajte med dvema papirjema za peko v kvadrat, premera 17 cm. Postavite v hladilnik, medtem pa pripravite nadev.
  3. V posodi blenderja zmešajte datlje, olje, cimet, vanilijo, namaz in sol. Po potrebi dodajte še kakšno žlico vode, da dobite gladek, kremast namaz.
  4. Po ohlajenem testu premažite namaz (nekaj vam ga bo ostalo). Testo zvijte v rolico in tesno zavijte v folijo za živila. Postavite v hladilnik za 30 minut, nato vzemite iz hladilnika in narežite na kolute.Če je masa premehka za rezanje, jo postavite nazaj v hladilnik za 10 minut.

Pečeni cimetovi ovseni krofi s prazničnimi začimbami

cimetovi ovseni krofi

Sestavine (8 krofov):

Krofi

  • 120 g mleka ali rastlinskega “napitka”
  • ½ čajne žličke kisa
  • 180 g ovsene moke (brez glutena)
  • 65 g kokosovega sladkorja
  • 1 ½ čajne žličke pecilnega praška
  • ½ čajne žličke soda bikarbone
  • 1 ½ čajne žličke cimeta
  • ½ čajne žličke ingverja v prahu
  • ½ čajne žličke kardamoma
  • ščep mletih klinčkov (opcijsko)
  • ščep soli
  • 60 g nesladkane jabolčne čežane
  • 2 jedilni žlici naravnega 100 % lešnikovega masla (ali mandljevo maslo, maslo indijskih oreščkov itd.)
  • 1 jedilna žlica javorjevega sirupa (ali medu)
  • 1 čajna žlička vaniljeve arome

Posip

  • rjavi sladkor
  • beli sladkor (ali sladkor po izbiri, lahko tudi kristalizirano sladilo)
  • cimet

Priprava

  1. Pečico segrejte na 170 stopinj.
  2. V večji posodi zmešajte mleko in kis. Pustite stati 5 minut.
  3. Medtem v ločeni posodi zmešajte suhe Sestavine moko, sladkor, pecilni prašek, soda bikarbono in začimbe.
  4. K mleku dodajte jabolčno čežano, maslo oreščkov, javorjev sirup in vaniljevo aromo. Premešajte in dodajte suhe sestavine. Premešajte samo toliko, da se vse poveže, ni grudic in ni več sledu moke.
  5. Maso nadevajte v namaščene modelčke za krofe do vrha. Maso lahko nadevate z žlico ali jo najprej nadevate v dekorirno vrečko in z njo napolnite modelčke.
  6. Postavite v segreto pečico in pecite 15 minut oz. toliko časa, da so krofki zlato pečeni in puhasti.
  7. Vzemite iz pečice in pustite v pekaču še vsaj 5 minut, nato pekač obrnite in pustite, da krofi popadajo ven. Če ne padejo sami, si lahko pomagate z nožem ob robu.
  8. Medtem ko se krofi hladijo, pripravite posip. Vse sestavine zmešajte v skodelici. Rahlo ohlajene krofe rahlo premažite z vodo ali mlekom in povaljajte v sladkorju. Po želji postrezite s čokoladnim prelivom ali vročo čokolado s kardamomom po spodnjem receptu.

Hitra vroča čokolada s kardamomom

vroča čokolada

Sestavine (1 vroča čokolada):

Vroča čokolada

  • 200 ml mleka ali rastlinskega napitka
  • 70 g 70 % temne čokolade
  • 1 čajna žlička vaniljeve arome
  • 1 zvrhana jedilna žlica temnega kakava v prahu
  • ½ čajne žličke kardamoma v prahu (po okusu dodajte več)
  • 1 zvrhana čajna žlička tahinija (opcijsko, za bolj kremasto čokolado)

Dodatki

  • hrustljavi dodatki (ekspandirana kvinoja, granola)
  • Marshmallow penice
  • cimetova palčka

Priprava

  1. Vse sestavine za vročo čokolado zmešajte v manjšem loncu/kozici.
  2. Ob rednem mešanju na srednjem ognju kuhajte toliko časa, da se čokolada popolnoma raztopi. Poskusite in po želji dodajte več kardamoma.
  3. Prelijte v skodelico, po želji dodajte kak hrustljav dodatek in cimetovo palčko za mešanje.

Jabolčni drobljenec oziroma “Crumble”

jabolčni drobljenec

Sestavine (6 porcij):

Jabolčno polnilo

  • 450 g jabolk, narezanih na majhne 1 x 1 cm kocke
  • 20 g javorjevega sirupa (ali agavinega/datljevega sirupa, meda, melase trsnega sladkorja itd.)
  • 20 g kokosovega sladkorja
  • 10 g ovsene moke (brez glutena)
  • 2 jedilni žlici jabolčne čežane (opcijsko, ampak priporočljivo)
  • 2 čajni žlički cimeta
  • ¼ čajne žličke ingverja v prahu
  • ¼ čajne žličke kardamoma v prahu
  • 60 g vode

Drobljenec

  • 100 g celih ovsenih kosmičev
  • 60 g ovsene moke (brez glutena)
  • 30 g rjavega sladkorja (ali drug sladkor po izbiri)
  • ½ čajne žličke cimeta
  • ½ čajne žličke ingverja
  • ¼ čajne žličke kardamoma
  • 40 g mandljev v lističih
  • 50 g masla (sobna temperatura, narezan na kocke)

Dodatki

  • sladoled (opcijsko)

Priprava

  1. Pečico segrejte na 175 stopinj.
  2. Pripravite nadev. Jabolka operite, očistite in narežite na majhne kocke v velikosti 1×1 cm.
  3. V večji posodi zmešajte narezana jabolka, javorjev sirup, sladkor, ovseno moko, čežano, začimbe in vodo. Premešajte in razporedite po pekaču premera 20 cm, nato pa pripravite drobljenec.
  4. V posodi zmešajte ovsene kosmiče, moko, sladkor, začimbe in mandljeve lističe. Premešajte in dodajte zmehčano maslo. Z rokami ali vilicami premešajte, da dobite mokro zmes podobno vlažnemu pesku,
  5. Drobljenec bogato posujte po jabolčnem polnilu, tako da prekrijete celo površino in pecite 30–35 minut. Drobljenec je pečen, ko je zlato obarvan, jabolka pa so mehka in kuhana.
  6. Vzemite iz pečice in pustite v pekaču še 5 minut, da se ohladi. Po želji dodajte še kepico sladoleda.
- Oglas -
Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredništvu s skupnimi močmi pripravljamo številne članke in prispevke za zdravje in zdravo življenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter učinkovito rabo energije Že več kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena področja ter se ves čas izobražujemo in nadgrajujemo svoje znanje.
spot_img

NAJNOVEJŠE