0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & Kozmetika3 pogosti razlogi za težave z lasmi

3 pogosti razlogi za težave z lasmi

MORDA VAS ZANIMA

Nega las nedvomno zahteva individualen pristop. Če so na primer vaši lasje skodrani in suhi, je smiseln precej drugačen pristop kot pri laseh, ki so praktično povsem ravni in nagnjeni k čezmernemu maščenju. Kljub temu pa obstaja nekaj splošnih napotkov, ki jih je smiselno upoštevati pri vseh tipih las. V nadaljevanju lahko preverite, kateri so še posebej pogosti razlogi za težave, ne glede na tip las. Odprava teh napak bo pripomogla k temu, da bodo vaši lasje bistveno lepši in bolj zdravi ter da boste imeli manj težav pri oblikovanju želene pričeske.

- Oglas -

1. Osredotočanje izključno na kozmetiko in zanemarjanje pomena prehrane

Uporaba kakovostnih negovalnih pripravkov za lase je nedvomno izjemno pomembna. Pri tem imamo v mislih tako kupljeno kozmetiko kot domače preparate, na primer doma izdelane maske za lase. Toda to je le del zgodbe. Če želite, da bodo vaši lasje zares lepi in zdravi, morate biti obenem pozorni na to, da jim zagotovite dovolj hranil, ki jih potrebujejo za normalno rast. Med hranila, ki so posebej pomembna za zdravje las, med drugim uvrščamo železo in vitamine iz skupine B. Eden od najpomembnejših vitaminov iz te skupine je biotin oziroma B7, ki je med drugim nujen za tvorbo keratina – beljakovine, iz katere je sestavljena osnovna struktura naših las. Pomanjkanje vitamina B7 je sicer precej redko, toda če vam ga začne primanjkovati, je možno pospešeno izpadanje in tanjšanje las. V tovrstnih primerih je smiselno razmisliti tudi o prehranskih dopolnilih, ki lahko poskrbijo, da si vaši lasje opomorejo hitreje.   

2. Izpostavljanje las visokim temperaturam brez ustrezne zaščite

Za večino las je seveda zelo problematična tudi pogosta izpostavljenost toploti – med uporabo sušilnika, posebej pa med uporabo pripomočkov, kot sta kodralnik in ravnalnik las. Izpostavljenost visokim temperaturam je lahko celo nevarnejša od pogostega barvanja. Pripomočki, kot sta ravnalnik in kodralnik, namreč povzročajo razpad kreatina, saj je le tako možno (začasno) preoblikovanje strukture las. Ni torej presenetljivo, da lahko pogosta uporaba tovrstnih pripomočkov povzroči ogromno škode. Izogibajte se torej prepogostemu izpostavljanju las visokim temperaturam. Takrat, ko uporabljate kodralnik ali ravnalnik las – pa tudi sušilnik – pa je pomembno poskrbeti za ustrezno zaščito. Pri tem pazite, da boste izdelek za zaščito pred toploto nanesli po celotni dolžini las.

3. Zanemarjanje lasišča ali neustrezna nega

Pogosto pozabimo, da je osnova zdravih las zdravo lasišče. Tako lasišče običajno ni deležno pozornosti, ki si jo zasluži. Če se na vašem lasišču kopičijo ostanki izdelkov za oblikovanje pričeske, suhega šampona itn., bo to prej ali slej privedlo do težav z lasmi. Klasično umivanje las običajno ne zadostuje za popolno odstranitev teh izdelkov. Podobno kot za kožo na vašem obrazu so lahko tudi za lasišče zelo koristni občasni pilingi. Seveda pa pazite, da pri tem ne boste pretiravali. Tudi prepogosto in/ali pretirano agresivno izvajanje pilinga lasišča lahko privede do različnih težav, saj s tem povsem odstranite naravno zaščitno plast. Tako se lahko pojavijo težave s srbečico oziroma z razdraženo kožo, poleg tega pa lahko pretirano agresiven piling poruši ustaljen režim izločanja maščob. Vaše lojnice se lahko na primer odzovejo s pospešenim izločanjem maščob, saj poskušajo nevtralizirati nastalo škodo. Pomembno je torej, da poskušate najti zlato sredino. Mešanico za piling lasišča lahko sicer pripravite kar sami. Dobra osnova so sol, sladkor ali kavne usedline. Izbrani osnovi dodajte še olje oziroma maščobo, na primer kokosovo. Z dobljeno mešanico nato nežno zmasirajte lasišče, na koncu pa si lase operite kot običajno.

.

NAJNOVEJŠE