0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaZnebite se plastenk!

Znebite se plastenk!

MORDA VAS ZANIMA

Ste morda eden izmed tistih ljudi, ki mečejo plastenke stran? Dejstvo je, da na dan odvrženo okoli 40 milijonov plastenk!

- Oglas -

Zato prenehajte z uporabo plastenk in s tem zmanjšajte delež CO2, ki se spusti v ozračje pri proizvodnji plastenk – s tem boste tudi prihranili na denarju.

Okoli 40% ustekleničene vode prihaja iz ‘pipe’. Znane tovarne to vodo le nekajkrat pretočijo skozi filtre, jo ustekleničijo ter prodajo po veliko višji ceni, kot če bi sami to vodo nalili iz pipe.

Oglaševanje takšne vode nam je v glavo ubilo misel, da je ustekleničena voda res bolj zdrava kot tista iz pipe, vendar temu ni tako. Raziskave inštituta “Natural Resources Defence Council“ so pokazale, da je vseeno veliko bakterij v ustekleničeni vodi in ker glede tega še ne obstajajo kriteriji je težko vedeti, ali zares pijemo čisto ustekleničeno vodo.

- Oglas -

Zato je bolje, da si kupite steklenico iz nerjaveče kovine v katero boste nalili vodo. Na ta način boste med drugim tudi prihranili na denarju in pomagali pri zmanjšanju ogljikovega dioksida v ozračju.

Za tiste najbolj trmaste, kateri pa se še vseeno ne želite odreči plastenkam, pa svetujemo, da pogledate na spodnji del plastenke. Tam boste našli trikotnik s številko. Če na kratko povzamemo – številke 2,4,5 pomeni da je plastika “varna“, števlke 1,3,6,7 pa pomenijo, da je plastika  nevarna zdravju. Od teh je seveda najbolj nevarna plastila s številko 7, katera je narejena iz polikarbonata.

Nekaj nasvetov, če pijete vodo iz plastenke:

  • Če ima vonj po plastiki (tudi najmanjši) je ne pijte!
  • Plastenk ne puščajte na soncu ali vročini! S tem se kemikalije v plastenki prenesejo na vodo.
  • Ne kupujte vode, ki je stala na policah v trgovini več kot šest mesecev.
  • Ne uporabljajte plastenk, katere niso narejene za večkratno uporabo, saj so gojišče bakterij, prav tako pa se s časoma začne plastika razgrajevati , s tem pa se v tekočini, ki je v plastenki sproščajo kemikalije.
  • Čim več uporabljajte kovinske steklenice.
  • Kupujte na debelo! Izogibajte se kupovanju posameznih plastenk.
  • Pijte vodo iz pipe. Kupite si vodni filter in natočite takšno vodo v kovinsko steklenico ali posodo.
.

NAJNOVEJŠE