DomovZdravje & prehranaVse to lahko pripravimo iz jagod: UÅživajte v okusih...

Vse to lahko pripravimo iz jagod: UÅživajte v okusih poletja vse leto

Ko dozorijo prve jagode, zadiÅĄi po poletju. Okusnih rdečih sadeÅžev pa ne povezujemo le z okusom, ampak tudi z občutkom toplih dni, narave in sproÅĄÄenosti. A čas jagod je kratek, zato se vedno več domačih vrtnarjev odloča za večkrat rodne jagode. Kako lahko njihovo sveÅžino in vitamine ohranimo tudi čez zimo?

Izvedeli boste, kaj vse lahko pripravimo iz jagod, kako jih shranimo brez izgube okusa in hranil, ter katere recepte lahko s ponosom postavite na mizo celo leto.

1. Domači jagodni sirup

Sirup iz jagod je ena najbolj priljubljenih oblik shranjevanja jagod. Uporaben je za osveÅžilne napitke, prelive, jogurte ali kot dodatek sladicam.

Sestavine:

  • 1 kg sveÅžih jagod
  • 500 ml vode
  • 250 g sladkorja ali drugega sladila
  • sok 1 limone

Postopek:

  1. Jagode operemo, odstranimo peclje in jih nareÅžemo na polovice.
  2. Damo jih v lonec z vodo in kuhamo 15 minut, dokler se ne zmehčajo.
  3. MeÅĄanico precedimo skozi gazo ali drobno cedilo.
  4. Tekočini dodamo sladkor in limonin sok, zavremo in kuhamo ÅĄe 5 minut.
  5. Vlijemo v sterilizirane steklenice, dobro zapremo in shranimo v temnem prostoru.

Shranjevanje: sterilizirane steklenice, do 1 leto v temnem prostoru

Morda vas zanima tudi: Bezgov sirup z jagodami: Preprost domači recept, ki osveŞi in okrepi

Domači jagodni sirup

2. Zamrzovanje: hitro in enostavno

Zamrznjene jagode ohranijo veliko hranil. Uporabimo jih lahko za:

  • smutije
  • sadne omake
  • jagodne kocke za vodo ali čaj

Namig: pred zamrzovanjem jih razporedite na pladenj, da se ne sprimejo.

3. Jagodna marmelada z manj sladkorja

Za tiste, ki Åželijo manj sladke namaze, je tukaj marmelada z Åželinom ali chia semeni.

Sestavine:

  • 1 kg sveÅžih jagod
  • 250 g sladkorja ali drugega sladila
  • sok 1 limone
  • 1 zavoj Åželina ali 2 Åžlici chia semen

Postopek:

  1. Jagode operemo in nareÅžemo.
  2. ZmeÅĄamo jih z limoninim sokom in sladkorjem ter pustimo stati 30 minut.
  3. Zavremo in kuhamo 10–15 minut.
  4. Dodamo Åželin (ali na koncu chia semena), premeÅĄamo in ÅĄe 5 minut kuhamo.
  5. Vlijemo v sterilizirane kozarce, zapremo in obrnemo na pokrov za 5 minut.

Shranjevanje: kozarci v temnem prostoru, do 12 mesecev

Jagodna marmelada s chia semeni

4. SuÅĄene jagode

SuÅĄene jagode so idealne za prigrizke ali kot dodatek mÃŧslijem. Lahko jih zmeljete v prah in uporabite za barvanje sladic.

SuÅĄenje: v dehidratorju ali peči na nizki temperaturi (do 50 °C)
Shranjevanje: v steklenih kozarcih z dobro tesnilko

5. Jagodni kis in fermentirani napitki

Jagodni kis je osveŞilen in uporaben za solate ali pijače. Fermentacija jagod (s sirotko ali kefirnimi zrni) pa krepi prebavo.

Jagodni kis – sestavine:

  • 500 g jagod
  • 100 g sladkorja
  • 1 l vode

Postopek:

  1. Jagode pretlačimo in damo v velik kozarec.
  2. Dodamo sladkor in vodo, premeÅĄamo.
  3. Pokrijemo z gazo in pustimo fermentirati 7 dni na sobni temperaturi.
  4. Precedimo, prelijemo v steklenico in hranimo v hladilniku.

Shranjevanje: hladilnik, do 3 mesece

Poletje v vaÅĄi shrambi

Jagode so mnogo več kot le sadje za na torto. Z nekaj ustvarjalnosti in naravnimi metodami si lahko zagotovimo njihovo prisotnost v kuhinji vse leto.

Preberite tudi:

Prijava
Jolanda Kramar
Jolanda Kramar
Jolanda Kramar je novinarka in publicistka z zanimanjem za zdrav Åživljenjski slog, ekologijo ter domače pripravke, s katerimi si lahko olajÅĄamo Åživljenje in podpramo zdravje. Zanimata pa jo tudi astrologija ter lepota.

NAJNOVEJÅ E