0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaUporaba osnovnih olj v aromaterapiji in kozmetiki

Uporaba osnovnih olj v aromaterapiji in kozmetiki

MORDA VAS ZANIMA

Ste se kdaj vprašali, kaj so osnovna olja v aromaterapiji? Odgovor je preprost, to so mastna olja, v katerih razredčimo eterična olja, da dobimo ustrezne aromaterapevtske mešanice. Primeri osnovnih olj so mandljevo, sezamovo, sončnično, olivno, jojobino, lešnikovo, makadamijino olje…
Masažno olje in aromaterapijaOsnovna olja, ki jih uporabljamo v aromaterapiji, se proizvajajo iz istih surovin kot tista, ki jih uporabljamo v pripravi hrane. Razlika je v tem, da je za olja uporabljena pri aromaterapiji pomembno, da so proizvedena s postopkom hladnega stiskanja, brez uporabe visokih temperatur, različnih topil ter dodanih stabilizatorjev in dodatkov – na ta način se ohranijo njihove blagodejne lastnosti. Vsekakor je zaželeno, da so tudi organsko pridelana.

- Oglas -

AromaterapijaOlja se že od starih časov povezujejo z lepoto. Egipčani so po kopeli svoja telesa mazali z olji, da se zaščitijo pred soncem in revitalizirajo kožo. Grški zdravnik Galen je odkril, da z mešanjem osnovnega olja, čebeljega voska in vode dobi kremo, ki mehča in pomirja kožo. Rimljani so znani po javih kopelih, v katerih so uporabljali tudi eterična olja kot je npr. sivka. Zato ni neobičajno, da botanično ime sivke “Lavandula officinalis” izvira iz latinske besede “lavare”, kar pomeni “umivati”.

Če pazljivo izberemo osnovna olja, lahko kožo oskrbimo z vsemi elementi, ki so pomembni za njeno osnovno strukturo, hidratacijo in vitalnost. Osnovna olja vsebujejo vitamine, ki ščitijo kožo pred prehitrim staranjem. Vsebujejo tudi esencialne maščobne kisline, ki podpirajo strukturo celične membrane in dajejo koži tonus, gladkost ter pomagajo pri regeneraciji.

Osnovna olja so zelo uporabna! Uporabite jih lahko kot odlična olja za telo ali masažo. Za oljni parfum lahko uporabite osnovno olje jojobe(pravzaprav gre za vosek), ker se hitro vpija, nima vonja in je zelo dolgotrajna. Olja izbrana glede na tip kože se dodajajo v kremo za obraz in telo ali pa v terapevtsko mastno kremo (pomado) za npr. pomoč pri bolečinah. Lahko dodamo par kapljic osnovega olja v masko z glino. Uživamo jih oralno v hrani ali kot terapevtski material npr. pri konstipaciji pomaga ena žlica sončničnega ali olivnega olja.

- Oglas -

Za konec še en recept in skrivnost!

Olje za suho, dehidrirano ali zrelo kožo:

  • 10 ml osnovnega olja avokada (Persea americana)
  • 15 ml osnovnega olja črne kumine (Nigella sativa)
  • 15 ml  osnovnega olja makadamije (Macadamia integrifolia)

Hladno stiskana osnovna olja avokada, mandlja, sezama in jojobe imajo SPF faktor 4, osnovna olja čilskega lešnika in čilske maline imajo SPF faktor med 12 in 20 (odvisno od kvalitete olja). To je vsekakor koristna informacija v tem poletnem času.

Za globlji vpogled in praktično izdelavo različnih kozmetičnih preparatov vas vabim na delavnico “Izdelava naravne kozmetike”. Več informacij na www.aromadelavnice.si

Melani Kovač, certificirana aromaterapevtka
www.aromadelavnice.si

.

NAJNOVEJŠE