Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Lepota & kozmetikaUporaba osnovnih olj v aromaterapiji in kozmetiki

Uporaba osnovnih olj v aromaterapiji in kozmetiki

MORDA VAS ZANIMA

Ste se kdaj vprašali, kaj so osnovna olja v aromaterapiji? Odgovor je preprost, to so mastna olja, v katerih razredčimo eterična olja, da dobimo ustrezne aromaterapevtske mešanice. Primeri osnovnih olj so mandljevo, sezamovo, sončnično, olivno, jojobino, lešnikovo, makadamijino olje…
Masažno olje in aromaterapijaOsnovna olja, ki jih uporabljamo v aromaterapiji, se proizvajajo iz istih surovin kot tista, ki jih uporabljamo v pripravi hrane. Razlika je v tem, da je za olja uporabljena pri aromaterapiji pomembno, da so proizvedena s postopkom hladnega stiskanja, brez uporabe visokih temperatur, različnih topil ter dodanih stabilizatorjev in dodatkov – na ta način se ohranijo njihove blagodejne lastnosti. Vsekakor je zaželeno, da so tudi organsko pridelana.

- Oglas -

AromaterapijaOlja se že od starih časov povezujejo z lepoto. Egipčani so po kopeli svoja telesa mazali z olji, da se zaščitijo pred soncem in revitalizirajo kožo. Grški zdravnik Galen je odkril, da z mešanjem osnovnega olja, čebeljega voska in vode dobi kremo, ki mehča in pomirja kožo. Rimljani so znani po javih kopelih, v katerih so uporabljali tudi eterična olja kot je npr. sivka. Zato ni neobičajno, da botanično ime sivke “Lavandula officinalis” izvira iz latinske besede “lavare”, kar pomeni “umivati”.

Če pazljivo izberemo osnovna olja, lahko kožo oskrbimo z vsemi elementi, ki so pomembni za njeno osnovno strukturo, hidratacijo in vitalnost. Osnovna olja vsebujejo vitamine, ki ščitijo kožo pred prehitrim staranjem. Vsebujejo tudi esencialne maščobne kisline, ki podpirajo strukturo celične membrane in dajejo koži tonus, gladkost ter pomagajo pri regeneraciji.

Osnovna olja so zelo uporabna! Uporabite jih lahko kot odlična olja za telo ali masažo. Za oljni parfum lahko uporabite osnovno olje jojobe(pravzaprav gre za vosek), ker se hitro vpija, nima vonja in je zelo dolgotrajna. Olja izbrana glede na tip kože se dodajajo v kremo za obraz in telo ali pa v terapevtsko mastno kremo (pomado) za npr. pomoč pri bolečinah. Lahko dodamo par kapljic osnovega olja v masko z glino. Uživamo jih oralno v hrani ali kot terapevtski material npr. pri konstipaciji pomaga ena žlica sončničnega ali olivnega olja.

Za konec še en recept in skrivnost!

Olje za suho, dehidrirano ali zrelo kožo:

  • 10 ml osnovnega olja avokada (Persea americana)
  • 15 ml osnovnega olja črne kumine (Nigella sativa)
  • 15 ml  osnovnega olja makadamije (Macadamia integrifolia)
- Oglas -

Hladno stiskana osnovna olja avokada, mandlja, sezama in jojobe imajo SPF faktor 4, osnovna olja čilskega lešnika in čilske maline imajo SPF faktor med 12 in 20 (odvisno od kvalitete olja). To je vsekakor koristna informacija v tem poletnem času.

Za globlji vpogled in praktično izdelavo različnih kozmetičnih preparatov vas vabim na delavnico “Izdelava naravne kozmetike”. Več informacij na www.aromadelavnice.si

Melani Kovač, certificirana aromaterapevtka
www.aromadelavnice.si

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×