DomovNoviceTo je 9 slovenskih restavracij, ki so v 2025...

To je 9 slovenskih restavracij, ki so v 2025 prejele Michelinove zvezdice

Slovenija se tudi letos ponaลกa z odliฤno kulinariฤno bero v Michelinovem vodniku. Skupno je bilo podeljenih 12 Michelinovih zvezdic, ki jih je prejelo devet restavracij โ€“ ena manj kot lani. Hiลกa Franko z Ano Roลก ostaja edina slovenska restavracija s tremi zvezdicami, Milka z Davidom ลฝefranom ohranja dve, sedem restavracij pa po eno.

V Slovenski turistiฤni organizaciji (STO) so ob tem poudarili:
ยปDoseลพek Ane Roลก in Hiลกe Franko je zagotovo odmeven tako v regiji kot tudi globalno. Danes je Hiลกa Franko ena od zgolj 153 restavracij na svetu, ki se ponaลกa s tremi Michelinovimi zvezdicami, ampak je tudi 37., ki se hkrati ponaลกa s tremi rdeฤimi in zeleno Michelinovo zvezdico.ยซ

Po eno zvezdico so ohranile restavracije Cob (Portoroลพ), Hiลกa Linhart (Radovljica), Hiลกa Denk (Zgornja Kungota), Griฤ (ล entjoลกt nad Horjulom), Dam (Nova Gorica), Gostilna pri Lojzetu (Vipava) in Pavus (Grad Laลกko).

Nova priznanja in ลกiritev Michelinovega vodnika

Skupno je v vodniku za leto 2025 navedenih 72 restavracij โ€“ devet veฤ kot lani. Prviฤ so bila podeljena tudi posebna priznanja:

  • Young Chef Award: Filip Matjaลพ (restavracija COB)
  • Sommelier Award: Anลพe Kristan (Gostilna pri Lojzetu)
  • Service Award: Jan Sinฤiฤ (Salicornia)

Z zeleno Michelinovo zvezdico, ki oznaฤuje trajnostno naravnane restavracije, se letos ponaลกa devet slovenskih ponudnikov. Na novo jo je prejela restavracija hotela Plesnik, med obstojeฤimi prejemniki pa so Galerija okusov, Gostilna Kriลกtof, Gostilna Repovลพ, Griฤ, Hiลกa Franko, Hiลกa Linhart, Gostilna Mahorฤiฤ in ล pacapanova hiลกa.

Slovenska kulinarika kot turistiฤni magnet

Minister za gospodarstvo, turizem in ลกport Matjaลพ Han je ob tem povedal:
ยปZelo sem ponosen, da Slovenija ลพe ลกesto leto zapored sodi med drลพave, ki se lahko pohvalijo z restavracijami v Michelinovem vodniku. To vidim kot rezultat sodelovanja ekip, strateลกkega vlaganja in spoลกtovanja do lokalne hrane, trajnosti in gostoljubja, ki ga gostje ocenjujejo kot enega najviลกjih atributov naลกega turizma.ยซ

Dodaja ลกe:
ยปVsaka dodatna zvezda poveฤa prepoznavnost Slovenije kot vrhunske turistiฤne destinacije v svetu, hkrati pa sluลพi kot navdih mladim, ki delajo ali pa se ลกele odloฤajo za delo v gostinstvu.ยซ

Tudi direktorica STO Maja Pak Olaj se strinja:
ยปMichelinova priznanja so dokaz, da se Slovenija uvrลกฤa ob bok najboljลกim gastronomskim drลพavam Evrope. Od prve izdaje do danes se je ลกtevilo vkljuฤenih restavracij v Michelinov vodnik poveฤalo za skoraj 40 odstotkov. Danes je v Michelinov vodnik uvrลกฤenih 72 restavracij z vseh koncev Slovenije. Sodelovanje z Michelinom nam je prineslo ugled in prepoznavnost ter vpliv na veฤjo kakovost gastronomske ponudbe.ยซ

Generalna direktorica direktorata za turizem Dubravka Kalin pa je izpostavila:
ยปPonudniki svojo kreativnost gradijo na uporabi lokalno pridelanih ลพivil in ustvarjajo avtentiฤne jedi, ki so odraz njihove ustvarjalnosti, okolja, kjer delujejo in vkljuฤevanja sodobnih trendov. To je vsekakor dodana vrednost, s katero oblikujemo ponudbo, ki zadovolji najzahtevnejลกe goste in jim nudi nekaj, ฤesar ne morejo doลพiveti nikjer drugje, razen v Sloveniji.ยซ

STA / Urednistvo
STA / Urednistvo
ฤŒlanek je pripravljen v sodelovanju oziroma iz virov Slovenske tiskovne agencija (STA), ki je vodilni slovenski ponudnik medijskih vsebin za domaฤe in tuje javnosti.

NAJNOVEJล E