Slovenija se tudi letos ponaลกa z odliฤno kulinariฤno bero v Michelinovem vodniku. Skupno je bilo podeljenih 12 Michelinovih zvezdic, ki jih je prejelo devet restavracij โ ena manj kot lani. Hiลกa Franko z Ano Roลก ostaja edina slovenska restavracija s tremi zvezdicami, Milka z Davidom ลฝefranom ohranja dve, sedem restavracij pa po eno.
V Slovenski turistiฤni organizaciji (STO) so ob tem poudarili:
ยปDoseลพek Ane Roลก in Hiลกe Franko je zagotovo odmeven tako v regiji kot tudi globalno. Danes je Hiลกa Franko ena od zgolj 153 restavracij na svetu, ki se ponaลกa s tremi Michelinovimi zvezdicami, ampak je tudi 37., ki se hkrati ponaลกa s tremi rdeฤimi in zeleno Michelinovo zvezdico.ยซ
Po eno zvezdico so ohranile restavracije Cob (Portoroลพ), Hiลกa Linhart (Radovljica), Hiลกa Denk (Zgornja Kungota), Griฤ (ล entjoลกt nad Horjulom), Dam (Nova Gorica), Gostilna pri Lojzetu (Vipava) in Pavus (Grad Laลกko).
Nova priznanja in ลกiritev Michelinovega vodnika
Skupno je v vodniku za leto 2025 navedenih 72 restavracij โ devet veฤ kot lani. Prviฤ so bila podeljena tudi posebna priznanja:
- Young Chef Award: Filip Matjaลพ (restavracija COB)
- Sommelier Award: Anลพe Kristan (Gostilna pri Lojzetu)
- Service Award: Jan Sinฤiฤ (Salicornia)
Z zeleno Michelinovo zvezdico, ki oznaฤuje trajnostno naravnane restavracije, se letos ponaลกa devet slovenskih ponudnikov. Na novo jo je prejela restavracija hotela Plesnik, med obstojeฤimi prejemniki pa so Galerija okusov, Gostilna Kriลกtof, Gostilna Repovลพ, Griฤ, Hiลกa Franko, Hiลกa Linhart, Gostilna Mahorฤiฤ in ล pacapanova hiลกa.

Slovenska kulinarika kot turistiฤni magnet
Minister za gospodarstvo, turizem in ลกport Matjaลพ Han je ob tem povedal:
ยปZelo sem ponosen, da Slovenija ลพe ลกesto leto zapored sodi med drลพave, ki se lahko pohvalijo z restavracijami v Michelinovem vodniku. To vidim kot rezultat sodelovanja ekip, strateลกkega vlaganja in spoลกtovanja do lokalne hrane, trajnosti in gostoljubja, ki ga gostje ocenjujejo kot enega najviลกjih atributov naลกega turizma.ยซ
Dodaja ลกe:
ยปVsaka dodatna zvezda poveฤa prepoznavnost Slovenije kot vrhunske turistiฤne destinacije v svetu, hkrati pa sluลพi kot navdih mladim, ki delajo ali pa se ลกele odloฤajo za delo v gostinstvu.ยซ
Tudi direktorica STO Maja Pak Olaj se strinja:
ยปMichelinova priznanja so dokaz, da se Slovenija uvrลกฤa ob bok najboljลกim gastronomskim drลพavam Evrope. Od prve izdaje do danes se je ลกtevilo vkljuฤenih restavracij v Michelinov vodnik poveฤalo za skoraj 40 odstotkov. Danes je v Michelinov vodnik uvrลกฤenih 72 restavracij z vseh koncev Slovenije. Sodelovanje z Michelinom nam je prineslo ugled in prepoznavnost ter vpliv na veฤjo kakovost gastronomske ponudbe.ยซ
Generalna direktorica direktorata za turizem Dubravka Kalin pa je izpostavila:
ยปPonudniki svojo kreativnost gradijo na uporabi lokalno pridelanih ลพivil in ustvarjajo avtentiฤne jedi, ki so odraz njihove ustvarjalnosti, okolja, kjer delujejo in vkljuฤevanja sodobnih trendov. To je vsekakor dodana vrednost, s katero oblikujemo ponudbo, ki zadovolji najzahtevnejลกe goste in jim nudi nekaj, ฤesar ne morejo doลพiveti nikjer drugje, razen v Sloveniji.ยซ

