0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaSedem korakov do okolju prijaznejše kuhinje

Sedem korakov do okolju prijaznejše kuhinje

MORDA VAS ZANIMA

Vsaka kuhinja obremenjuje okolje. Ponujamo vam nekaj predlogov za drobne spremembe, s katerimi lahko vašo kuhinjo naredite okolju prijaznejšo.

- Oglas -

Okolju prijazna kuhinja

  1. Posodo umivajte na ekološki način

Dokazano je, da se z umivanjem posode v pomivalnem stroju porabi 37 % manj vode kot pri ročnem umivanju. Ste vedeli, da lahko s pravilnim načinom ročnega umivanja porabite 50 % manj vode v primerjavi z umivanjem v pomivalnem stroju? Obe koriti napolnite z vodo, v eni naj bo (ekološko) čistilo. Posodo umijte v koritu s čistilom in jo sperite v drugem koritu. Pazite, da ne pustite teči vode iz pipe. Tak način pomivanja je primeren za manjše količine posode. Pralni stroj uporabljajte, ko je popolnoma zapolnjen, saj se tako porabi manj energije. Energijo lahko prihranite tudi z uporabo ekonomičnega načina pranja ter s sušenjem posode na svežem zraku.

  1. Kuhajte pametno

Za segrevanje manjših porcij hrane ne segrevajte velike pečice, ampak uporabljajte manjšo ali mikrovalovno pečico – s tem boste prihranili do 30 % energije. Na štedilniku kuhajte na kurilni plošči, ki se najbolje prilega velikosti lonca. Velikost lonca pa prilagodite količini hrane – ne kuhajte majhne količine hrane v velikem loncu. Kuhajte s pokrovom, saj se na ta način prihrani do trikrat več energije kot s kuhanjem brez pokrova. Tudi hrana bo hitreje kuhana. Električno pečico izklopite 10 minut pred koncem peke – jed v njej bo do konca spekel topel zrak.

- Oglas -
  1. Pravilno uporabljajte hladilnik

Ne brskajte po hladilniku, ampak vzemite iz njega tisto, kar potrebujete in ga zaprite. Z dalj časa odprtimi vrati hladilnika se namreč porablja energijo. Preverite, ali so vrata hladilnika dobro zatesnjena: odprite jih in na tesnilo prislonite bankovec. Ko jih zaprete, izpulite bankovec – če to storite z lahkoto, pomeni, da iz vrat hladilnika najverjetneje uhaja hladen zrak. Verjetno bo potrebna menjava ali popravilo tesnila.

Če imate poleg modernega hladilnika priključen še drug, starejši model hladilnika, razmislite o njegovi zamenjavi. Stare naprave so velike porabnice energije. Seveda je najbolj ekološko in ekonomično uporabljati en večji hladilnik.

  1. Pazite na nakupovalne vreče in embalažo

Investirajte v kakovostne platnene nakupovalne torbe in se izognite plastičnim. Plastika je eden največjih onesnaževalcev današnjega časa in je škodljiva za zdravje ljudi. Z nakupom platnene torbe boste tudi prihranili. Embalaži se ne moremo popolnoma izogniti, vendar, če se le da, kupujmo izdelke, ki imajo čim manj embalaže. Izognite se sadju in zelenjavi, ki sta pakirana, ter individualno zapakiranim živilom, kot so čokolade in piškoti.

  1. Ločujte in reciklirajte

V gospodinjstvu nastaja veliko odpadkov, ki jih je treba ločiti že v njihovem izvoru – to je tudi pogoj, da se lahko predelajo. Doma začasno ločeno zbirajte papir, plastenke, pločevinke, steklo in biološke odpadke ter jih odlagajte v za to namenjene zabojnike. Nevarnih odpadkov, kot so zdravila, odslužene elektronske naprave, baterije, kemikalije, ostanki lakov in barv, škropiva ipd., ne odlagajte v navadne zabojnike za odpadke. Oddati jih treba v zbirnih centrih ali za to pooblaščenim zbirateljem.

- Oglas -
  1. Zmanjšajte obiskovanje trgovin

Če je vaša kuhinja dobro založena, se bodo zmanjšale tudi poti z avtomobilom v trgovino – kar obremenjuje okolje in je časovno zamudno. Če nimate pri roki določenih sestavin, uporabite alternative. Če nimate piščanca, pripravite denimo kozice iz zamrzovalnika. Če nimate točno določene sestavine, ki jo zahteva recept, uporabite, kar imate pri roki – posušene brusnice namesto rozin, čedar namesto topljivih sirov ipd. Če vam je zmanjkalo pecilnega praška, zmešajte četrt čajne žličke sode bikarbone, četrt čajne žličke koruzne moke in polovico čajne žličke tartar kreme. Če pripravljate torto in vam primanjkuje jajc, lahko namesto enega jajca uporabite 3 velike žlice manj mastne majoneze.

  1. Jejte manj rdečega mesa

Dejstvo je, da se z živinorejo onesnažujejo voda, zrak in zemlja. Z govedorejo se proizvede 18 % vseh toplogrednih plinov. Pri tem nastajata metan, ki je 23-krat nevarnejši toplogredni plin od ogljikovega dioksida, in dušikov oksid, ki je 300-krat močnejši od ogljikovega dioksida. Zato zmanjšajte količino rdečega mesa na vašem krožniku. Ni treba, da se mesu povsem odpoveste – le en obrok dnevno naj bo popolnoma zelenjaven, brez mesa.

.

NAJNOVEJŠE