0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaSamodejno čiščenje sončnih kolektorjev

Samodejno čiščenje sončnih kolektorjev

MORDA VAS ZANIMA

Tehnologija, ki jo je izdelala NASA bo pomagala znanstvenikom raziskati Mars, prav tako pa lahko reši probleme glede porabe energije na Zemlji.
Sončni kolektorjiSončne plošče, ki se uporabljajo za napajanje robota, večkrat umaže zemlja, ki jo prinese veter. Ta pa slabi samo proizvodnjo energije, zato so izumili sistem, ki bo sam skrbel za to, da bodo sončne plošče ostale čiste. Ta sistem vsebuje senzorje, ki zaznajo prašne delce na ploščah in le-te odstranijo z električnim nabojem.

- Oglas -

Dr. Malay Mazumder, ki je pomagal izdelati tehnologijo za NASO je povedal, da lahko ta pomaga izboljšati izkoristek večjih sončnih celic, ki so postavljene v suhe in prašne puščavske lokacije. Plast peska, ki tehla 4g na kvadratni meter bi tako naj zmanjšala zmogljivost solarnih plošč za kar 40 %.

S tem imajo velike težave v Arizoni, kjer na mesec nanese za kar štirikrat toliko peska na površine. Še večje probleme pa imajo v Avstraliji, bližnjem vzhodu ter Indiji.

Omenjeni senzorji tako merijo količino peska na ploščah in le-tega odstranijo s pomočjo električno občutljivega materiala. Elektrode na ploščah proizvedejo elektrostatične pulze, ki stresejo pepel s plošč. Sam proces naj bo očistil 90 % prahu v dveh minutah, pri tem pa porabi le majhno količino elektrike, ki jo proizvedejo plošče.

.

NAJNOVEJŠE