0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliPrvič po 80 letih opazili to neverjetno žival

Prvič po 80 letih opazili to neverjetno žival

MORDA VAS ZANIMA

Seznam ogroženih živali na žalost iz leta v leto še vedno narašča. Vendar pa se včasih zgodi tudi kakšno prijetno presenečenje in ponovno opazimo žival, za katero se je domnevalo, da je že izumrla – to je Vanzolinijev plešasti saki (Pithecia vanzolinii).

- Oglas -

Opica saki je južnoameriška vrsta opic, ki živi večinoma v amazonski džungli. Vanzolinijevi plešasti sakiji so najbolj izmuzljivi od vseh. Pravzaprav je vrsta, ki je bila prvotno odkrita v tridesetih letih 20. stoletja, po osmih desetletjih brez opažanj veljala za izumrlo.

Sramežljivo bitje s kosmatimi dlakami in zlatimi nogami je bilo odkrito pred nedavnim odkrito po naljučju. Glede na resnično živalsko in okoljsko občutljivost kraja najdbe je to fantastična novica. Misijo je vodila Laura Marsh, vodja Global Conservation Institute. Za National Geographic je povedala: “Bilo je super.” “Nisem mogla posneti fotografije, ker sem se tresla od navdušenja.”

Vanzolinijev saki opica

Vanzolinijev saki je bil prvotno opažen v tridesetih letih 20. stoletja, njegov prvi zapis pa je iz leta 1936, ko je v beležnici Alfonsa Ollale opisal nenavadno opico z dolgim puhastim repom in zlato dlako.

- Oglas -

Marshini ekipi je uspelo izslediti te čudovite opice v oddaljenem delu tropske džungle blizu brazilsko-perujske meje. Kljub dejstvu, da se zdi, da na njihovo okolje ljudje ne vplivajo, je Laura Marsh zaskrbljena za preživetje vrste. “Območje ni idealno za ohranjanje populacij Vanzolinija, če trenutno le ostane na tej,” je dejala v raziskavi, objavljeni v reviji Oryx.

Vanzolinijevi sakiji na srečo niso prva vrsta, ki je bila razglašena za izumrlo in nato bila ponovno odkrita. Znanstveniki za divje živali so potrdili opažanja nekaterih bitij, ki so prej veljala za izumrla. Med njimi so formoški leopard, delfin Baiji, želva Pinta in karibski medved.

.

NAJNOVEJŠE