0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliPrijavite mučenje živali

Prijavite mučenje živali

MORDA VAS ZANIMA

V zadnjem času je bilo medijsko izpostavljenih kar nekaj primerov, v katerih je šlo za očitno mučenje živali.

- Oglas -

Sestradani Rex na soncu, nekaj dni brez hrane in vode … pes, ki so ga do smrti “požrli” klop i… poboj nekaj tednov starih mladičev… to je le nekaj od groznih zgodb, ki so se zgodile na slovenski Obali in so se, razen v prvem primeru, tragično končale.

Mučenje živali, prijava mučenja živali
Primer Boršt: žal so sosedi predolgo odlašali s prijavo in žal je le-ta prišla prepozno. Psa so dobesedno pojedli klopi in bolhe.

Takih in podobnih primerov je na žalost okoli nas ogromno. Vsak dan. Povsod. Zgodbe in fotografije ne pustijo ravnodušnega prav nikogar, a dejstvo je, da se po prvem “šoku” ob videnem pri marsikomu negativna čustva kmalu pomirijo… do naslednjič.

Kaj pa vmes? Kljub množičnemu ozaveščanju na žalost še vedno veliko ljudi meni, da se prijavljanje mučenja in opozarjanje na slabo ravnanje z živalmi njih ne dotika. Morda se ne želijo zameriti sosedom. Morda upajo, da se bo situacija sama od sebe izboljšala in da njihova reakcija ni potrebna. Morda… in odkorakajo naprej.

- Oglas -

Medtem pa marsikatera žival zelo trpi. Na soncu. Brez hrane. Brez vode. Pretepena. Mučena.

Pred nami so vroči poletni dnevi, ko bomo vsaj nekaj časa brez skrbi uživali na kakšnem oddihu nekje v naravi, na morju, v gorah. Če nam bo vroče, se bomo ohladili v morju ali skrili v hladen prostor. Če bomo žejni, bomo odkorakali do hladilnika in se osvežili.

Koliko psov bo med tem preživljalo peklenske dneve, na verigi, brez pomoči, s prazno skledo vode, zanemarjenih, shiranih? Daleč stran od civilizacije, nekje ob zapuščenem polju, kjer nihče ne sliši njegovega obupanega glasu?

Prosimo, če poznate ali opazite žival, ki živi v neustreznih pogojih – UKREPAJTE!

Vsak lahko vsaj nekoliko pripomore k temu, da bo kakšnem primeru, mučenja odrešena vsaj kakšna pasja ali druga živalska duša. Ozaveščajte naprej, delite informacije, pogovarjajte se s prijatelji!

- Oglas -

Vsak državljan je po zakonu mučenje živali brez odlašanja dolžan prijaviti. Za ukrepanje sta pristojni veterinarska inšpekcija in policija.

Kaj torej storiti, če opazite žival v neustreznih
bivalnih pogojih ali za drugače zanemarjeno žival?

Če veste za primere, kjer živali živijo v neprimernih bivalnih razmerah, nimajo dovolj hrane ali vode, poleti so na soncu in nimajo zagotovljene sence, lastniki ne poskrbijo za njih, če so bolne, so zaprte ali priklenjene na osamljenih območjih ali zapuščenih njivah, v nemogočih pogojih, poskušajte (če je možno) nemudoma osebno opozoriti lastnike na napake in sledite odzivu.

Mučenje živali, pes, prijava mučenja živali
Rana okoli vratu psička zaradi verige

Tudi če niste prepričani, da je neko ravnanje tako hudo za prijavo, seveda najprej storilca lepo opozorite na neustrezno ravnanje in spremljajte reakcijo. Če je ni in se grdo ravnanje z živaljo nadaljuje, se obrnite na veterinarsko inšpekcijo, oz. pristojni urad Veterinarske uprave v vaši regiji (seznam uradov in kontakti spodaj).

V prijavi boste navedli točno lokacijo, kronološki opis dogajanja, natančen opis mučenja in po možnosti tudi podatke lastnika živali. Podatkov prijavitelja inšpektor v nobenem primeru ne bo posredoval tretjim osebam, zato je bojazen, da bo kršitelj izvedel za vašo prijavo, povsem odveč!

Inšpekcija je dolžna preveriti vsako prijavo, ki jo prejme. Glede na ugotovljeno se odločijo za primeren ukrep, ki je lahko opozorilo ali kazen. Kot prijavitelj imate seveda možnost dobiti informacijo o razpletu prijave, a morate to željo ob prijavi posebej poudariti. Naj dodamo, da pogosto pristojne službe bolje opravljajo svoje delo, če nad njihovim delom bdi vesten prijavitelj. Sledite prijavi in njenemu razpletu tudi naprej!

V primeru, ko je žival v življenski nevarnosti oziroma če na določenem kraju opazite neprimerno ravnanje z živaljo (nasilje, pretepanje, zbadanje, udarjanje, dušenje živali, spolna zloraba, streljanje živali…) nemudoma pokličite policijo, ki bo prišla na kraj dogodka. To velja za primere, ko se mučenje dogaja na javnem mestu ali je reakcija nujna (preden bi inšpekcija prišla, bi bilo že prepozno).

Pogosto se zgodi, da želijo policisti prijavitelja preusmeriti na kakšno drugo službo, z izgovorom, da oni niso pristojni. Če vas bodo preusmerili na društvo proti mučenju živali, vztrajajte in ga podučite, da društva pri izvajanju zakona nimajo pooblastil.

Nikoli se ne obrnite stran! Dolžni ste prijaviti mučenje! Prijava je najmanj, kar lahko naredite za živo bitje, ki svoje bolečine ne more povedati na glas!!!

Območni uradi VURSa:


VURS – OU Ljubljana
Naslov: Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana
Telefon: 01 234 45 50
Email: [email protected]

VURS – OU Maribor
Naslov: Cankarjeva ulica 25, 2000 Maribor
Telefon: 02 238 00 00
Email: [email protected]

VURS – OU Murska Sobota
Naslov: Kocljeva 10, 9000 Murska Sobota
Telefon: 02 521 43 40
Email: [email protected]

VURS – OU Ptuj
Naslov: Muzejski trg 2, 2250 Ptuj
Telefon: 02 798 03 60
Email: [email protected]

VURS – OU Celje
Naslov: Ljubljanska 1a, 3000 Celje
Telefon: 03 425 27 70
Email: [email protected]

VURS – OU Kranj
Naslov: Kranjska cesta 16, 4202 Naklo
Telefon: 04 231 93 00
Email: [email protected]

VURS – OU Koper
Naslov: Trg Brolo 4, 6000 Koper
Telefon: 05 663 45 00
Email: [email protected]

VURS – OU Postojna
Naslov: Kolodvorska cesta 5a, 6230 Postojna
Telefon: 05 721 15 50
Email: [email protected]

VURS – OU Nova Gorica
Naslov: Tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica
Telefon: 05 330 22 70
Email: [email protected]

VURS – OU Novo mesto
Naslov: Defranchesijeva ulica 1, 8000 Novo mesto
Telefon: 07 393 42 25
Email: [email protected]

Vir: Pes moj prijatelj
Foto: Obalno društvo proti mučenju živali

NAJNOVEJŠE