fbpx
Domov Zdravje & prehrana Porod v vodi – prednosti in možni zapleti

Porod v vodi – prednosti in možni zapleti

Črni trn – prva pomoč pri kroničnem zaprtju

Črni trn kot zdravilno rastlino poznamo že mnogo let. Še dandanes se uporablja pri kroničnih zaprtjih otrok in ostarelih.

Peka kruha z drožmi: Zakaj so droži vedno bolj priljubljene?

Peka kruha z drožmi postaja vedno bolj priljubljena. Droži so uravnotežen konzorcij naravno prisotnih kvasovk in mlečnokislinskih bakterij, ki živijo v sožitju.

Zdravilna energija prelita v slike

Zdravilka in slikarka Slavica Štrukelj Kokoravec iz Ljubljane že več kot dvajset let raziskuje svet energij.

Pri današnji široki ponudbi porodov, ki jih zdravstveno osebje lajša z najrazličnejšimi protibolečinskimi tretmaji, je postal odstotek bodočih mamic, ki se odločajo za t.i. naravni porod relativno nizek. Bodoče mame se ob vsem navalu informacij na spletu, v medijih, od zdravnikov sprašujejo, koga naj sploh še upoštevajo in poslušajo. Pomembno je, da na prvem mestu prisluhnete sebi. Samo vi ste tista oseba, ki se pozna tako dobro, da ve ali ste pripravljeni sprejeti vašo porodno dogodivščino v celoti, z vsemi bolečinami in zapleti vred. V kolikor ste pred omenjenim dogajanjem preveč skeptični, bo morda bolje, da vašo odločitev prepustite strokovnjakom.

Porod v vodi

V naslednjih vrsticah vam predstavljamo med porodnicami vedno bolj priljubljen porod v vodi. Zagovorniki trdijo, da je porod v vodi predvsem popolnoma naraven in za porodnico manj boleč od povprečnega naravnega poroda na porodni mizi. Porod v vodi je izvedljiv samo za tiste porodnice, ki so bile tekom nosečnosti popolnoma zdrave oz. je njihova nosečnost potekala brez kakršnihkoli zapletov. Poleg tega se mora porod v vodi zgoditi znotraj 38. in 41.tedna nosečnosti in ne prej oz. kasneje. V kolikor se tekom rojevanja stanje matere ali otroka v njej poslabša, porod nujno preselijo na porodno mizo.

Prednosti poroda v vodi

Porodnica, ki se odloči za porod v vodi, bo lažje prenesla bolečine, ki so spremljevalke popadkov, saj so popadki pri porodu v vodi dokazano krajši in posledično jih ženska lažje prenese. Vsi napori nosečnice se v celoti usmerjajo na maternico in ustvarjajo učinkovite popadke, s tem pa je porod hitrejši. Topla voda in vlažen zrak ugodno vpliva na počutje porodnice, njeno sprostitev in elastičnost tkiva porodne poti. S tem se prepreči (ali vsaj zmanjša) možnost za poškodbe tkiva (raztrganine in rezi). Poleg naštetega voda porodnici tudi olajša gibanje in lažje zavzame položaj, ki ji najbolj ustreza. Ženska se v vodi počuti tudi lažjo in posledično ji je tudi zaradi tega bolj udobno kot na porodni mizi. Pri porodu v vodi je zaradi narave poroda zagotovljena stalna prisotnost babice, česar vam pri običajnem porodu na porodni mizi osebje ne more zagotoviti. Porod v vodi velja za najbolj naraven način poroda tudi zaradi tega, ker je topla voda kamor se porodi novorojenček, najbolj podobno okolje tistemu v maternici. Iz tega vidika je porod v vodi manj travmatičen za novorojenčka.

Možni zapleti

Zdravniki opozarjajo, da je pri porodu v vodi nekoliko povečano tveganje za razne infekcije. Obstaja tudi možnost, da novorojenček pri prehodu v kad vdihne večjo količino vode, kar lahko predstavlja težave pri začetku dihanja. To se zgodi kadar otroku primanjkuje kisika, sicer pa se dihalni refleks sproži šele ob stiku z zrakom in ob nenadni temperaturni spremembi (torej ko otroka dvignejo iz kadi). Nekatere nosečnice želijo biti v kadi le del poroda, nato pa se preselijo na porodno mizo. Razlogi so različni, pomembno pa je, da imajo čisto vse možnost, da v tistih momentih prisluhnejo svojemu telesu in naredijo tako kot jim telo sporoča.

Porod v vodi? Odločitev je vaša

Porod v vodi je pri nas prava redkost in jo nudijo le v nekaterih porodnišnicah. Nudijo ga npr. v Porodnišnici Postojna in v Porodnišnici v Murski soboti. Pred odločitvijo za tak način poroda naj bi se nosečnica en mesec pred predvidenim rokom poroda oglasila v porodnišnici, kjer ji dajo vse dodatne informacije glede samega poteka poroda in možnih zapletih. Nekatere nosečnice se za porod v vodi nočejo odločiti zaradi dejstva, da pri takšni vrsti poroda ni možnosti za lajšanje bolečin z epiduralno analgezijo. Kakorkoli, odločitev je vaša in najpomembneje je da poslušate svoje telo in mu prisluhnete. Na tak način bo vaš porod dobil vse možnosti, da postane ena izmed najlepših izkušenj v vašem življenju.

- Oglas -

Najnovejše

Peka kruha z drožmi: Zakaj so droži vedno bolj priljubljene?

Peka kruha z drožmi postaja vedno bolj priljubljena. Droži so uravnotežen konzorcij naravno prisotnih kvasovk in mlečnokislinskih bakterij, ki živijo v sožitju.

Zdravilna energija prelita v slike

Zdravilka in slikarka Slavica Štrukelj Kokoravec iz Ljubljane že več kot dvajset let raziskuje svet energij.

7 pogostih napak pri čiščenju

Čiščenje stanovanja za večino ljudi ni najbolj prijetno opravilo. Tako seveda želimo, da bi bil čas, ki ga vložimo, čim bolje porabljen.

Tef – izjemno zdravo žito, ki ne vsebuje glutena

Ste že slišali za žito, imenovano tef (Eragrostis tef)? V naših krajih gre za zelo eksotično živilo, ki ga verjetno poznajo le redki posamezniki.

Pasijonka za pomiritev živcev in daljši spanec

Pasijonka vpliva na centralni živčni sistem, in sicer deluje pomirjevalno. Ugotovili so, da izvlečki pasijonke podaljšajo spanje pri peroralnem uživanju.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×