Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.
Zdravje & prehranaPorod v vodi – prednosti in možni zapleti

Porod v vodi – prednosti in možni zapleti

MORDA VAS ZANIMA

Pri današnji široki ponudbi porodov, ki jih zdravstveno osebje lajša z najrazličnejšimi protibolečinskimi tretmaji, je postal odstotek bodočih mamic, ki se odločajo za t.i. naravni porod relativno nizek. Bodoče mame se ob vsem navalu informacij na spletu, v medijih, od zdravnikov sprašujejo, koga naj sploh še upoštevajo in poslušajo. Pomembno je, da na prvem mestu prisluhnete sebi. Samo vi ste tista oseba, ki se pozna tako dobro, da ve ali ste pripravljeni sprejeti vašo porodno dogodivščino v celoti, z vsemi bolečinami in zapleti vred. V kolikor ste pred omenjenim dogajanjem preveč skeptični, bo morda bolje, da vašo odločitev prepustite strokovnjakom.

- Oglas -

Porod v vodi

V naslednjih vrsticah vam predstavljamo med porodnicami vedno bolj priljubljen porod v vodi. Zagovorniki trdijo, da je porod v vodi predvsem popolnoma naraven in za porodnico manj boleč od povprečnega naravnega poroda na porodni mizi. Porod v vodi je izvedljiv samo za tiste porodnice, ki so bile tekom nosečnosti popolnoma zdrave oz. je njihova nosečnost potekala brez kakršnihkoli zapletov. Poleg tega se mora porod v vodi zgoditi znotraj 38. in 41.tedna nosečnosti in ne prej oz. kasneje. V kolikor se tekom rojevanja stanje matere ali otroka v njej poslabša, porod nujno preselijo na porodno mizo.

Prednosti poroda v vodi

Porodnica, ki se odloči za porod v vodi, bo lažje prenesla bolečine, ki so spremljevalke popadkov, saj so popadki pri porodu v vodi dokazano krajši in posledično jih ženska lažje prenese. Vsi napori nosečnice se v celoti usmerjajo na maternico in ustvarjajo učinkovite popadke, s tem pa je porod hitrejši. Topla voda in vlažen zrak ugodno vpliva na počutje porodnice, njeno sprostitev in elastičnost tkiva porodne poti. S tem se prepreči (ali vsaj zmanjša) možnost za poškodbe tkiva (raztrganine in rezi). Poleg naštetega voda porodnici tudi olajša gibanje in lažje zavzame položaj, ki ji najbolj ustreza. Ženska se v vodi počuti tudi lažjo in posledično ji je tudi zaradi tega bolj udobno kot na porodni mizi. Pri porodu v vodi je zaradi narave poroda zagotovljena stalna prisotnost babice, česar vam pri običajnem porodu na porodni mizi osebje ne more zagotoviti. Porod v vodi velja za najbolj naraven način poroda tudi zaradi tega, ker je topla voda kamor se porodi novorojenček, najbolj podobno okolje tistemu v maternici. Iz tega vidika je porod v vodi manj travmatičen za novorojenčka.

Možni zapleti

Zdravniki opozarjajo, da je pri porodu v vodi nekoliko povečano tveganje za razne infekcije. Obstaja tudi možnost, da novorojenček pri prehodu v kad vdihne večjo količino vode, kar lahko predstavlja težave pri začetku dihanja. To se zgodi kadar otroku primanjkuje kisika, sicer pa se dihalni refleks sproži šele ob stiku z zrakom in ob nenadni temperaturni spremembi (torej ko otroka dvignejo iz kadi). Nekatere nosečnice želijo biti v kadi le del poroda, nato pa se preselijo na porodno mizo. Razlogi so različni, pomembno pa je, da imajo čisto vse možnost, da v tistih momentih prisluhnejo svojemu telesu in naredijo tako kot jim telo sporoča.

Porod v vodi? Odločitev je vaša

- Oglas -

Porod v vodi je pri nas prava redkost in jo nudijo le v nekaterih porodnišnicah. Nudijo ga npr. v Porodnišnici Postojna in v Porodnišnici v Murski soboti. Pred odločitvijo za tak način poroda naj bi se nosečnica en mesec pred predvidenim rokom poroda oglasila v porodnišnici, kjer ji dajo vse dodatne informacije glede samega poteka poroda in možnih zapletih. Nekatere nosečnice se za porod v vodi nočejo odločiti zaradi dejstva, da pri takšni vrsti poroda ni možnosti za lajšanje bolečin z epiduralno analgezijo. Kakorkoli, odločitev je vaša in najpomembneje je da poslušate svoje telo in mu prisluhnete. Na tak način bo vaš porod dobil vse možnosti, da postane ena izmed najlepših izkušenj v vašem življenju.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×