Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
ŽivaliPasme psov, ki se (ne) razumejo z mačkami

Pasme psov, ki se (ne) razumejo z mačkami

MORDA VAS ZANIMA

S pravilno vzgojo in socializacijo pogosto uspešno dosežemo, da se imajo naši hišni ljubljenčki, čeprav pregovorno skregani, med seboj prav radi. Vendar ni vse odvisno le od vzgoje — nekatere pasme psov so namreč znane po tem, da se z mačkami razumejo veliko bolje od drugih.

- Oglas -

Če ste že ponosni lastnik mačke in razmišljate o tem, da bi si omislili še pasjega prijatelja, ali pa je zgodba obratna, je dobro, da ste poučeni o pasmah, ki bolje prenašajo ali pa hitreje sprejemajo mačke v svoje okolje.

Psi in mačke

Beagli

Ena takšnih pasem so beagli. Čeprav so lovski psi, se z mačkami presenetljivo lepo ujemajo. Pogosto se zgodi, da jih po dvorišču sicer lovijo in preganjajo, če pa živijo v notranjih prostorih skupaj z mačko, se bodo z njo prav zadovoljno stisnili in zadremuckali.

Bokserji

Če boste svoje stanovanjske prostore delili z bokserjem in mačko, se bo pogosto zgodilo, da se bosta malo ruvala in igrala, vendar pa je malo možnosti, da bi ta vrsta psa vaši mački želela kaj slabega. Večina pripadnikov takšnih pasem je močnih in igrivih, zato bodo prav veseli kakšne prav tako igrive mačke. Morda bi bilo pametno razmisliti o zaščiti pohištva ali kakšnih drugih predmetov pred njuno razposajenostjo.

Zlati prinašalci

- Oglas -

Zlati prinašalci so že dolgo poznani po svoji prijaznosti in potrpežljivosti z otroci, pa tudi do drugih ljubljenčkov v vašem gospodinjstvu bodo prav tolerantni. Če boste mačko predstavili mlademu prinašalčku, jo bo, tako kot večina drugih psov, tudi pozneje avtomatično štel za del svoje družine.

Druge pasme

Tudi maltežani in shih tzuji veljajo za pasmi, ki sprejemata ali pa vsaj dobro tolerirata mačke. To sta mirna, da ne rečemo lenobna psa, ki včasih le poležavata na kavču in popolnoma ignorirata okolico, vključno z mačjimi aktivnostmi — vsekakor se enostavno ne bosta spuščala v prepir. Kar se manjših psov tiče, se z mačkami razumejo tudi mnoge druge pasme, denimo čivave, bostonski terierji in kavalirji kralja Karla.

Pasme, ki slabše prenašajo mačke

Nekateri psi pa resnično težje razumejo dejstvo, da tudi drugi ljubljenčki pripadajo družini in jih je zato treba pustiti pri miru. Z mačkami se bodo na primer le stežka razumeli afganistanski hrti, avstralski govedarji, pa šnavcerji, mali angleški hrti, kratkodlaki foksterierji in manchesterski terierji, modropikasti rakunarji, sporni pa sta tudi pasmi šiperke in saluki (perzijski hrt).

Seveda je veliko odvisno tudi od mačk. Marsikateri pes bo mačko sprejel ali vsaj toleriral, težje pa je mačko navaditi, da sprejme psa. Če se mačka vede »sproščeno« ter premika počasi in mirno, je veliko večja možnost, da ne bo težav, kot v primeru, da beži in se obnaša kot plen.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×