ŽivaliPasme psov, ki se (ne) razumejo z mačkami

Pasme psov, ki se (ne) razumejo z mačkami

MORDA VAS ZANIMA

S pravilno vzgojo in socializacijo pogosto uspešno dosežemo, da se imajo naši hišni ljubljenčki, čeprav pregovorno skregani, med seboj prav radi. Vendar ni vse odvisno le od vzgoje — nekatere pasme psov so namreč znane po tem, da se z mačkami razumejo veliko bolje od drugih.

- Oglas -

Če ste že ponosni lastnik mačke in razmišljate o tem, da bi si omislili še pasjega prijatelja, ali pa je zgodba obratna, je dobro, da ste poučeni o pasmah, ki bolje prenašajo ali pa hitreje sprejemajo mačke v svoje okolje.

Psi in mačke

Beagli

Ena takšnih pasem so beagli. Čeprav so lovski psi, se z mačkami presenetljivo lepo ujemajo. Pogosto se zgodi, da jih po dvorišču sicer lovijo in preganjajo, če pa živijo v notranjih prostorih skupaj z mačko, se bodo z njo prav zadovoljno stisnili in zadremuckali.

Bokserji

Če boste svoje stanovanjske prostore delili z bokserjem in mačko, se bo pogosto zgodilo, da se bosta malo ruvala in igrala, vendar pa je malo možnosti, da bi ta vrsta psa vaši mački želela kaj slabega. Večina pripadnikov takšnih pasem je močnih in igrivih, zato bodo prav veseli kakšne prav tako igrive mačke. Morda bi bilo pametno razmisliti o zaščiti pohištva ali kakšnih drugih predmetov pred njuno razposajenostjo.

Zlati prinašalci

- Oglas -

Zlati prinašalci so že dolgo poznani po svoji prijaznosti in potrpežljivosti z otroci, pa tudi do drugih ljubljenčkov v vašem gospodinjstvu bodo prav tolerantni. Če boste mačko predstavili mlademu prinašalčku, jo bo, tako kot večina drugih psov, tudi pozneje avtomatično štel za del svoje družine.

Druge pasme

Tudi maltežani in shih tzuji veljajo za pasmi, ki sprejemata ali pa vsaj dobro tolerirata mačke. To sta mirna, da ne rečemo lenobna psa, ki včasih le poležavata na kavču in popolnoma ignorirata okolico, vključno z mačjimi aktivnostmi — vsekakor se enostavno ne bosta spuščala v prepir. Kar se manjših psov tiče, se z mačkami razumejo tudi mnoge druge pasme, denimo čivave, bostonski terierji in kavalirji kralja Karla.

Pasme, ki slabše prenašajo mačke

Nekateri psi pa resnično težje razumejo dejstvo, da tudi drugi ljubljenčki pripadajo družini in jih je zato treba pustiti pri miru. Z mačkami se bodo na primer le stežka razumeli afganistanski hrti, avstralski govedarji, pa šnavcerji, mali angleški hrti, kratkodlaki foksterierji in manchesterski terierji, modropikasti rakunarji, sporni pa sta tudi pasmi šiperke in saluki (perzijski hrt).

Seveda je veliko odvisno tudi od mačk. Marsikateri pes bo mačko sprejel ali vsaj toleriral, težje pa je mačko navaditi, da sprejme psa. Če se mačka vede »sproščeno« ter premika počasi in mirno, je veliko večja možnost, da ne bo težav, kot v primeru, da beži in se obnaša kot plen.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×