0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ReceptiPijačaOsvežilna limonada s kumaričnim sokom in ingverjem

Osvežilna limonada s kumaričnim sokom in ingverjem

MORDA VAS ZANIMA

Hladna limonada je nedvomno ena od nepogrešljivih pijač v poletnih mesecih. Poskrbi za prijetno osvežitev in za hidracijo telesa.

- Oglas -

Naj bo letošnje poletje v znamenju malce drugačne limonade, in sicer limonade z dodatkom ingverja in kumaričnega soka. Takšna limonada bo posebno osvežilna, obenem pa nadpovprečno zdrava. Priprava ni bistveno zahtevnejša ali zamudnejša od priprave klasične limonade …

Sestavine

  • 500 mililitrov vode
  • 500 gramov kumar
  • 250 mililitrov sveže iztisnjenega limoninega soka
  • košček ingverja
  • sladilo po izbiri (opcijsko)

Navodila

Brez skrbi, za pripravo limonade s kumaričnim sokom in ingverjem ne potrebujete sokovnika. Zadostuje tudi klasični kuhinjski mešalnik v kombinaciji z vrečko iz blaga z drobnimi luknjicami (uporabite lahko na primer vrečko za občutljivo perilo ali vrečko za sadje in zelenjavo).

Kumare najprej olupite in jih narežite na manjše kose, ki jih stresite v kuhinjski mešalnik. Dodajte olupljen ingver in zmešajte, da dobite konsistentno zmes brez grudic. Mešanico nato precedite skozi vrečko ali skozi gosto tkano cedilo. Dobro ožemite, da iztisnete čim več soka (če boste uporabljali cedilo, si pri iztiskanju soka pomagajte s hrbtno stranjo žlice).  

- Oglas -

V vrču nato zmešajte sveže iztisnjen limonin sok, vodo, ingverjevo-kumarični sok in sladilo po izbiri (če ga boste uporabljali). Limonado postavite v hladilnik. Postrezite v kozarcih, ki ste jih napolnili s kockami ledu. Kozarce lahko na koncu okrasite z rezinami kumare in limone.

Koristi za zdravje

Kot omenjeno, je limonada z ingverjem in kumaričnim sokom zelo zdrava – posebno če jo boste pripravili brez sladkorja.

Limone so odličen vir vitamina C, ki je zelo pomemben za močan imunski sistem, optimalno absorpcijo železa in s tem za preprečevanje anemije, zdravje srca, tvorbo kolagena itn. Pomembna sestavina limon je seveda tudi citronska kislina, ki je zelo koristna za preprečevanje ledvičnih kamnov, ki nastanejo kot posledica kristaliziranja in kopičenja odpadnih snovi v ledvicah. Citronska kislina spodbuja uriniranja in s tem učinkovitejše izločanje odpadnih snovi iz telesa.

Kot je znano, vsebujejo kumare veliko vode, zato so izjemno koristne za preprečevanje dehidracije, ki je v poletnih mesecih posebno pogosta. Kumarični sok bo spodbudil tvorbo urina in odstranjevanje odpadnih snovi, kar pomeni, da lahko prav tako pomaga pri preprečevanju ledvičnih kamnov, podobno kot limonin sok. Poleg tega gre za odličen vir antioksidantov, torej snovi, ki nevtralizirajo škodljive učinke prostih radikalov, s čimer se zmanjša tveganje za najrazličnejše bolezni, povezane z oksidativnim stresom (rakava obolenja, avtoimunske bolezni, bolezni srca in ožilja itn.). V kumarah lahko obenem najdemo tudi snovi, ki so koristne za uravnavanje oziroma zniževanje krvnega sladkorja. Tovrstni učinki bodo posebno izraziti, če boste za pripravo kumaričnega soka uporabili neolupljene kumare. V tem primeru je seveda pomembno, da kumare pred uporabo operete posebno temeljito. Obenem pa je priporočljivo, da uporabite ekološko pridelane kumare, da se izognete pesticidom in drugim škodljivim snovem.

- Oglas -

Dodatek ingverja poskrbi za protivnetno delovanje limonade, saj lahko v ingverju najdemo izjemno močno protivnetno snov, imenovano gingerol. Z ublažitvijo vnetij v telesu se zmanjša nevarnost za številne težave, ki so povezane (tudi) s kroničnimi vnetji v telesu. Mednje na primer spadajo Alzheimerjeva bolezen in različne vrste raka. Ingver je obenem koristen za uravnavanje holesterola oziroma za zniževanje ravni škodljivega LDL-holesterola, za krepitev imunskega sistema, za zniževanje ravni sladkorja v krvi in za lažje hujšanje. Poleg tega pa lahko poskrbi tudi za boljšo prebavo in za ublažitev slabosti, povezane z različnimi vzroki (slabost med vožnjo, jutranja slabost med nosečnostjo itn.).

.

NAJNOVEJŠE