0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliNavadite vašo kosmatinko na mačjo loputo

Navadite vašo kosmatinko na mačjo loputo

MORDA VAS ZANIMA

Navajanje mačke na mačjo loputo ali mačja vratca zna biti težavna naloga. S tem se je najbolje spopasti po korakih. Kako, preberite v nadaljevanju.

- Oglas -

Mačja loputa ali mačja vratca niso nov izum. Gre za luknjo, vrezano v vratih, namenjeno neoviranemu dostopu mačke v prostor. Običajno ima nameščena nihajna vratca. Težava lopute je v tem, da se skoznjo marsikdaj prikrade še kakšen drugi muc, ki ga privablja vonj vaše mačke na loputi. Ena od rešitev je uporaba lopute z elektronsko ali magnetno ključavnico. Skozi taka vratca gre lahko samo mačka, ki ima ovratnico z ustrezno elektronsko kodo ali magnetom.

Mačja loputa

Kako mačko navaditi na loputo?

Obstaja več vrst loput in vsaka od mačke zahteva, da se nauči posebnosti njene uporabe. Obstajajo prozorne, enosmerne, viseče in nihajne lopute. Pri prozorni loputi mora mačka prej preveriti, ali je »odklenjena«. Nihajno loputo mora samo potisniti naprej, visečo pa mora potisniti navzgor in smukniti pod njo. Ni važno, kakšno loputo izberete – pri navajanju mačke nanjo se držite naslednjih korakov:

- Oglas -
  1. V prvi fazi navajanja mora biti loputa odprta (lahko jo tudi pritrdite z lepilnim trakom, da ostane v odprtem položaju). Mačka se v tej fazi seznanja z novostjo in jo bo temu primerno temeljito ovohala.
  2. V naslednji fazi mačko nekajkrat zvabite, da prostovoljno smukne skozi loputo – kličite jo z obeh strani lopute.
  3. V naslednjih fazah loputo spuščajte vsakič malo niže. Mačka se bo tako naučila, da mora odriniti loputo, da bi se lahko prebila skozi vratca.
  4. Ko mačka obvlada odrivanje lopute, lahko loputo popolnoma spustite. Večina mačk bo v tej fazi brez težav znala uporabljati spuščeno loputo.

Če ste namestili magnetno ali elektronsko loputo, jo v času navajanja mačke izključite. Mačka naj se najprej nauči uporabljati zgolj vratca – šele, ko bo obvladala to osnovno tehniko, jo začnite učiti podrobnosti.

.

NAJNOVEJŠE