0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaNaravna sredstva proti plesni

Naravna sredstva proti plesni

MORDA VAS ZANIMA

Kako se lahko na naraven način brez agresivnih kemičnih sredstev znebimo plesni?

- Oglas -

Plesen se ponavadi pojavi, ko je v prostoru dovolj vlažen in topel zrak. Takrat je se je je treba znebiti, preden se preveč razširi. Na srečo obstaja kar nekaj naravi prijaznejših materialov, s katerimi lahko nadosestimo strupena belila za plesen in strupene kemikalije.

Olje čajevca

Eterično olje čajevca lahko dobimo že v skoraj vsaki trgovini za zdravo prehrano ali naravno kozmetiko. Olje čajevca je eno najboljših naravnih sredstev proti plesni. Sicer ima olje močan vonj, ki pa v nekaj dneh izgine. Lahko ga uporabljamo na stropih in stenah, preprogah in v kopalnici.

Recept:
Zmešajte 2 čajni žlički eteričnega olja čajevca z dvema skodelicama vode, vse skupaj zlijte v posodo za škropljenje (razpršilec) in razpršite po plesnivih površinah.

- Oglas -
Plesen

Grenivka

Ekstrakt iz grenivkinih semen sicer ni najbolj poceni, je pa zelo učinkovito sredstvo proti plesni, poleg tega pa je še brez vonja. Ne drgnite poškropljenih površin.

Recept:
Naredite sprej tako, da zmešate 20 kapljic ekstrakta iz grenivkinih semen z 2 skodelicama vode in poškropite plesnive površine. Ne drgnite poškropljenih površin.

Kis

Kis je eno izmed najcenejših naravnih sredstev proti plesni, poleg tega je uporaben tudi za čiščenje skoraj vseh porvšin in posode. Kis uniči približno 82 % plesni če ga čistega poškropite po plesnivih površinah in če vas ne moti njegov vonj, ki po nekaj urah izgine.

Če uporabljate v kopalnici plastično zaveso okoli tuša, dobro veste, da se še posebej na spodnjem robu rada nabere plesen. To pa ne pomeni, da jo morate zamenjati ali vreči v smeti! Zmešajte vodo, 2 žilici sode bikarbone in nekaj kisa in jo zdrgnite s nekoliko bolj grobo cunjo ali brisačo. Pustite delovati nekaj minut in potem izperite z vodo.

- Oglas -

Če se vam zgodi, da se plesen pojavi na blagu, naredite pasto iz limoninega soka in soli, vtrite na plesniva mesta in obesite blago ali oblačilo na sonce. Ponavljajte proces dokler madež ne izgine.

NAJNOVEJŠE