Nabiranje in shranjevanje semen kapucinke

Tisti, ki smo se odločili, da spomladi sejemo kapucinko lahko že kar nakej časa nabiramo semena te rastline in jih shranimo za naslednje leto. Včasih smo pred dilemo ali nam bodo taka semena kalila ali ne, vendar pa to pri kapucinki zagotovo drži. Semena kapucinke, ki sem jih lani nabrala so skoraj vsa, če ne kar vsa, vzklila in rastline zacvetele.
Kapucinka

Kapucinke sicer že celo poletje obilno cvetijo in iz odcevtelih cvetov nastajajo semena. Seme je po velikosti malo debelejše od zrna graha. Sprva so svetlo zelene barve z dozorevanjem pa postajajo vse bolj rjave barve. Če do sedaj niste pobrali semena vas pod grmičkom kapusinke čaka pravo presenečenje v obliki semen. Grmiček privzdignite in dobro poglejte, kajti zaradi barve že dozorelega semena je le taga včasih težko opaziti. Poberemo lahko že odpadla semena in tista, ki so še na rastlini in so rahlo zeleno-rumeno obarvana. Semena kapucink razprostremo po časopisnem papirju ali po leseni posodi ter jih pustimo še na zračnem, senčnem prostoru, da jih dosušimo.
Dovolj dosušena semna prepoznamo po tem, da je ovojnica precej nagubana in ne več tako napeta ter, da so semena rjave barve. Dosušena semna damo v vrečko iz tkanine ali zavijemo v kos tanke tkanine. Vrečko s semeni hranimo v suhem in zračnem prostoru do pomladi, ko bomo lahko ponovno sejali kapucinke in tokrat imeli že veliko gredic “ograjenih” s krasnimi kapucinkami, ki nam pomagajo pri varovanju vrtnin in bodo obenem okras in popestritev vrta.