Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Vrt & VrtnarjenjeNabiranje in shranjevanje semen kapucinke

Nabiranje in shranjevanje semen kapucinke

MORDA VAS ZANIMA

Tisti, ki smo se odločili, da spomladi sejemo kapucinko lahko že kar nakej časa nabiramo semena te rastline in jih shranimo za naslednje leto. Včasih smo pred dilemo ali nam bodo taka semena kalila ali ne, vendar pa to pri kapucinki zagotovo drži. Semena kapucinke, ki sem jih lani nabrala so skoraj vsa, če ne kar vsa, vzklila in rastline zacvetele.
Kapucinka

Kapucinke sicer že celo poletje obilno cvetijo in iz odcevtelih cvetov nastajajo semena. Seme je po velikosti malo debelejše od zrna graha. Sprva so svetlo zelene barve z dozorevanjem pa postajajo vse bolj rjave barve. Če do sedaj niste pobrali semena vas pod grmičkom kapusinke čaka pravo presenečenje v obliki semen. Grmiček privzdignite in dobro poglejte, kajti zaradi barve že dozorelega semena je le taga včasih težko opaziti. Poberemo lahko že odpadla semena in tista, ki so še na rastlini in so rahlo zeleno-rumeno obarvana. Semena kapucink razprostremo po časopisnem papirju ali po leseni posodi ter jih pustimo še na zračnem, senčnem prostoru, da jih dosušimo.
Dovolj dosušena semna prepoznamo po tem, da je ovojnica precej nagubana in ne več tako napeta ter, da so semena rjave barve. Dosušena semna damo v vrečko iz tkanine ali zavijemo v kos tanke tkanine. Vrečko s semeni hranimo v suhem in zračnem prostoru do pomladi, ko bomo lahko ponovno sejali kapucinke in tokrat imeli že veliko gredic “ograjenih” s krasnimi kapucinkami, ki nam pomagajo pri varovanju vrtnin in bodo obenem okras in popestritev vrta.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×