DomovZdravje & prehranaKako pripraviti marmelado iz aronije, da ohrani barvo in hranila

Kako pripraviti marmelado iz aronije, da ohrani barvo in hranila

Aronija je v zadnjih letih postala prava zvezda med superลพivili. Najdemo jo tudi na ลกtevilnih slovenskih vrtovih. Njene majhne ฤrne jagode so polne antioksidantov, vitaminov in mineralov, hkrati pa imajo znaฤilen trpek okus, ki jih loฤi od bolj sladkih sadeลพev. ฤŒeprav jih mnogi uลพivajo sveลพe ali v sokovih, je ena izmed najboljลกih in najbolj tradicionalnih naฤinov uporabe prav priprava marmelade.

Marmelada iz aronije zdruลพuje bogastvo hranil z obstojnostjo ozimnice in ponuja prijetno kombinacijo sladkobe ter rahle grenkobe, ki jo cenijo ljubitelji nekoliko drugaฤnih okusov.

Zakaj ravno aronija?

Aronija izvira iz Severne Amerike, a se je dobro prilagodila evropskim vrtovom. Njeni plodovi zorijo konec avgusta in septembra. Znana je po tem, da ima eno najviลกjih vrednosti antioksidantov med sadjem.

Glavne prednosti aronije:

Priprava marmelade je eden izmed najboljลกih naฤinov, da aronijo vkljuฤimo v vsakodnevno prehrano, saj je sveลพe jagode zaradi trpkosti teลพje uลพivati v veฤjih koliฤinah.

Kako pripravimo marmelado iz aronije?

Osnovni recept

Sestavine:

  • 1 kg zrelih jagod aronije,
  • 500 g sladkorja (lahko prilagodimo po okusu),
  • 1 limona (sok in naribana lupinica),
  • 1 vreฤka ลพelirnega sladkorja (opcijsko, za hitrejลกe zgostitev).

Postopek:

  1. Aronijo oฤistimo in operemo.
  2. Jagode damo v lonec in prilijemo malo vode (pribliลพno 100 ml).
  3. Kuhamo 10โ€“15 minut, da jagode poฤijo in spustijo sok.
  4. Z roฤnim meลกalnikom jih spasiramo v gladko maso.
  5. Dodamo sladkor in limonin sok ter kuhamo ลกe pribliลพno 20 minut.
  6. ฤŒe ลพelimo gostejลกo marmelado, dodamo ลพelirni sladkor po navodilih na embalaลพi.
  7. Vroฤo marmelado nalijemo v sterilizirane kozarce, zapremo in obrnemo na glavo.

Marmelada je najboljลกa po nekaj dneh, ko se okusi poveลพejo.

Razliฤice recepta

Aronija z jabolki

Jabolka dodajo naravno sladkobo in zmanjลกajo trpkost.
700 g aronije + 300 g jabolk + 500 g sladkorja.

Aronija s hruลกkami

Hruลกke naredijo marmelado mehkejลกo in kremasto.
600 g aronije + 400 g hruลกk + 400 g sladkorja.

Aronija z malinami

Za ljubitelje bolj sadnih okusov. Maline ublaลพijo grenkobo in dodajo prijetno aromo.
500 g aronije + 500 g malin + 500 g sladkorja.

Brez sladkorja

Namesto sladkorja uporabimo med ali javorjev sirup. Dodamo tudi jabolko ali agar-agar za zgostitev.

Kako ohraniti barvo in okus?

Aronija je obฤutljiva na predolgo kuhanje โ€“ pri tem lahko izgubi barvo in del hranil. Zato:

  • jagode kuhamo le toliko, da se zmehฤajo,
  • dodamo limonin sok, ki pomaga ohraniti barvo in sveลพino,
  • uporabljamo ลกirok lonec, da se marmelada kuha hitreje.

Shranjevanje

Marmelado iz aronije hranimo v steriliziranih kozarcih, na hladnem in temnem mestu. Odprto marmelado porabimo v nekaj tednih in jo hranimo v hladilniku.

Za daljลกo obstojnost lahko kozarce dodatno pasteriziramo v vroฤi vodi 10 minut.

Zdravstveni pogled na marmelado iz aronije

ฤŒeprav vsebuje sladkor, marmelada iz aronije ohrani del koristnih snovi iz sadeลพev. Zaradi visoke vsebnosti antocianinov ostaja moฤan antioksidativni dodatek k prehrani.

Zmerna uporaba marmelade je lahko del zdrave prehrane, ลกe posebej, ฤe jo kombiniramo z zdravimi ogljikovimi hidrati, kot so polnozrnati kruh, ovseni kosmiฤi ali jogurt.

Kako uporabiti marmelado iz aronije?

  • kot namaz na kruh ali palaฤinke,
  • kot polnilo za piลกkote in pecivo,
  • v kombinaciji z jogurtom ali skuto,
  • kot dodatek k sirnim ploลกฤam (odliฤno se ujema z mehkejลกimi siri).

Preberite ลกe:

Jolanda Kramar
Jolanda Kramar
Jolanda Kramar je novinarka in publicistka z zanimanjem za zdrav ลพivljenjski slog, ekologijo ter domaฤe pripravke, s katerimi si lahko olajลกamo ลพivljenje in podpramo zdravje. Zanimata pa jo tudi astrologija ter lepota.

NAJNOVEJล E