Revija Bodi eko, februar 2022

Pred vami je prva letošnja številka revije Bodi eko. V njen boste našli kup nasvetov in receptov, s katerimi si boste lahko na naraven način izboljšali svoje zdravje in počutje.

Zakaj je tako težko videti dobro v sočloveku?

Prehitro obsojanje je zelo razširjena težava. Tako sočloveku hitro pripišemo slabe namene, precej težje pa v drugih ljudeh ugledamo dobro – tudi ko gre za naše bližnje.

Uporaba tehnologije za prepoznavo obraza pri razdeljevanju šolskih kosil

Vodstvo teh šole se je odločilo, da pri razdeljevanju šolskih kosil uvede metodo, ki temelji na prepoznavanju obrazov.

Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.
Zdravje & prehranaLikovna terapija odpravlja stres

Likovna terapija odpravlja stres

MORDA VAS ZANIMA

Že v začetku 20. stoletja je svetovno znani psiholog Carl Jung pri pacientih uporabil barvanje indijskih mandal kot sprostitveno tehniko. Likovna terapija (ang. art therapy) je oblika terapije, ki odpravlja stres in nam pomaga, da neverbalno izrazimo čustva in nezavedno. Likovne terapije se lahko loti vsak.

- Oglas -

Likovna terapija je vrsta izrazne psihoterapije, skozi katero psihoterapevt pomaga osebam s čustvenimi, vedenjskimi, kognitivnimi in psiho-somatskimi težavami. Nadvse je primerna za otroke, saj je likovno ustvarjanje njihov primarni način izražanja.

likovna terapija

Skozi likovnost neverbalno komuniciramo

»Ne rečem vsega, a naslikam vse,« je povedal najslavnejši umetnik prejšnjega stoletja, Pablo Picasso, ki je dobro vedel, da risba govori in pove več kot tisoč besed. Risba je zelo primeren medij za izražanje in natančno izpoved notranjega dogajanja. Psihoterapevt, ki je za to usposobljen, risbo prevede, določi diagnozo in nadaljnjo terapijo izvaja spet preko risanja. Likovna terapija je zelo nežen, a hkrati učinkovit način pomoči, ki se ga uporablja v zelo širokem spektru svetovanja in zdravstva. Primerna je za vsakogar, ne samo za otroke in mladostnike, zanjo pa niso potrebne predhodne izkušnje ali umetniška nadarjenost.

Pomaga odpravljati stres

Terapije z risanjem in barvanjem se lahko lotite tudi individualno, brez prisotnosti psihoterapevta. Ta vrsta terapije je še posebej primerna za ljudi pod stresom, saj risanje in ustvarjanje možgane zelo razbremenita. Med risanjem se v možganih namreč aktivirajo deli, ki nadzorujejo vid in natančno motoriko, s čimer se razbremeni delovanje amigdale, ki je odgovorna za uravnavanje čustev in stresa. Če bi se radi znebili stresa, je dovolj že, da se lotite barvanja pobarvank (te lahko kupite, natisnete s spleta ali jih ustvarite sami). Likovna terapija je primerna tudi za vse tiste, ki se težje verbalno izražajo, imajo težave s sramežljivostjo ali bi se radi bolje povezali s seboj in razumeli, v kakšnem razpoloženju so (barve namreč izbiramo glede na razpoloženje).

Kako začeti z likovno terapijo?

- Oglas -

Če bi se radi doma lotili likovne terapije, najprej izberite barvice, krede, voščenke, tempere oziroma sredstvo, s katerim bi radi risali oziroma slikali. Izberite barve, ki se vam v tistem trenutku zdijo najprimernejše za ustvarjanje. V glavi si zamislite neko konkretno stvar ali abstraktno obliko. Začnite risati in naj vas pri tem vodi intuicija – z risanjem boste morda poustvarili določeno konkretno situacijo ali ustvarili povsem abstraktno podobo. Rišite, dokler ne izpraznite misli in čutite, da ste že vse narisali. Preden se lotite analiziranja risbe, jo za nekaj časa dajte na stran.

Analiza risbe

Pri analiziranju risb analizirate sebe in pri tem je potrebne veliko vaje. Pri analizi slike upoštevajte tako barve kot oblike. Čeprav imajo barve določen družben pomen, morate ugotoviti, kaj določena barva pomeni za vas. Eksperimentirajte z barvno plastiko, ki skozi prepušča svetlobo, ali v prostoru zamenjajte več barvnih žarnic. Ko se nahajate v prostoru z določeno barvno svetlobo, lahko ugotovite, kakšna čustva in razpoloženja za vas predstavlja določena barva. To znanje boste potrebovali pri analizi barv svojih slik. Ko se lotite analize oblik, vedite, da oblike ponazarjajo zelo različne stvari. Paradižniki so pogosto znak nemira, direndaja, špičasti objekti pa znak nečesa nevarnega. V mislih si predstavljajte več različnih oblik in skušajte ugotoviti njihov skriti pomen. Ko pridobite potrebno znanje oziroma poznavanje sebe, začnite analizirati svoje slike. Vztrajajte in vedno boljši boste.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×