0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako se znebiti tinitusa: se rešitev skriva na TikToku?

Kako se znebiti tinitusa: se rešitev skriva na TikToku?

MORDA VAS ZANIMA

Tinitus je zelo neprijetna težava, in ker živimo v digitalni dobi, ni presenetljivo, da tisti, ki se spopadajo s tinitusom, za katerega je značilno zaznavanje fantomskih zvokov, pomoč pogosto iščejo na internetu. Posebno na TikToku lahko najdemo ogromno trikov, ki naj bi poskrbeli za odpravo tinitusa, toda strokovnjaki opozarjajo, da gre v večini primerov za metode, ki nimajo prave znanstvene podlage. Preizkušanje teh metod tako najverjetneje ne bo prineslo želenega rezultata, v najslabšem primeru pa je lahko celo nevarno.

- Oglas -

Osnovne informacije o tinitusu

Kot omenjeno, je za tinitus značilno zaznavanje fantomskih zvokov. To je lahko brnenje, piskanje, šumenje itn. S tinitusom naj bi se spopadalo kar približno 740 milijonov odraslih. Gre torej za precej pogosto težavo, za katero vsaj za zdaj še ne obstaja pravo zdravilo, vendar pa so po drugi strani na voljo ukrepi, s katerimi je težavo mogoče vsaj omiliti. Vendar večina trikov, ki jih lahko najdemo na internetu, žal ne spada v to kategorijo.

Tinutus je pogosto tesno povezan z okvaro sluha zaradi izpostavljenosti hrupu. Težava je na primer zelo razširjena med glasbeniki. Hrup lahko namreč poškoduje drobne dlačice v ušesih. Premiki teh dlačic aktivirajo živčne signale, ti pa se nato po slušnem živcu prenesejo do centra za sluh v možganih. Poškodba teh dlačic lahko tako vodi do okvar sluha. Ena od možnih posledic pa je tudi pošiljanje signalov za zvoke v neprimernih trenutkih, torej brez dejanske čutne zaznave zvoka. Drugi teh zvokov ne morejo slišati – sliši jih lahko samo oseba s tinitusom. Včasih je lahko tinitus povezan tudi z uporabo specifičnih zdravil, vnetjem ušes, poškodbo glave ali vratu ali s čezmernim kopičenjem ušesnega masla. Prizadene lahko samo eno uho ali obe ušesi.

Fantomski zvoki lahko izginejo sami, brez posebnih ukrepov, če se to ne zgodi, pa govorimo o kroničnem tinitusu, ki lahko močno okrni kakovost življenja. Poznamo tudi posebne podvrste tinitusa, na primer pulzirajoči tinitus, pri katerem so fantomski zvoki usklajeni s srčnim utripom. V tem primeru je tinitus običajno samo simptom, v ozadju katerega se skrivajo resnejše zdravstvene težave, zato je pomembno, da tisti, ki pri sebi opažate to obliko tinitusa, čim prej obiščete zdravnika.

- Oglas -

Družbena omrežja niso najboljši vir zanesljivih informacij

Še preden je priljubljenost TikToka doživela vrhunec, so strokovnjaki ugotovili, da je internet poln zavajajočih informacij o tinitusu. Zavajajoče informacije je vsebovalo 30 odstotkov analiziranih posnetkov na YouTubu, 34 odstotkov objav na takratnem Twitterju in 44 objav v skupinah na Facebooku. Podobna analiza za TikTok še ni bila objavljena, vendar je mogoče glede na razpoložljive informacije sklepati, da je stanje tam še precej resnejše. V nadaljevanju izpostavljamo nekaj najpogostejših »rešitev za tinitus«, ki jih promovirajo uporabniki družbenih omrežij, in informacije o tem, kaj o teh pristopih mislijo strokovnjaki.

Na družbenih omrežjih je mogoče zaslediti promoviranje posebnih diet, ki naj bi odpravile tinitus. Strokovnjaki pri tem opozarjajo, da ta pristop ni najbolj smiseln, posebno če gre za zelo restriktivno dieto. »Diete proti tinitusu« namreč večinoma niso podprte z relevantnimi znanstvenimi študijami. Kot se zdi, lahko še najbolj koristi omejitev vnosa kofeina in alkohola, vendar ni nujno, da bo ta ukrep pomagal vsem ljudem, ki se spopadajo s tinitusom.

Posebna pazljivost je potrebna pri izdelkih, kot so »kapljice proti tinitusu«. Ti izdelki so lahko zelo dragi, vendar njihova učinkovitost in varnost običajno nista potrjeni s kliničnimi testiranji. Tako lahko zapravite ogromno denarja, uporaba teh izdelkov pa lahko nato težave še poslabša. Če vam vplivneži poskušajo prodati čudežne izdelke proti tinitusu, je torej bolje, da stran čim hitreje zaprete.

Nato so tu še metode, kot so tapkanje z žlico pod ušesno mečico, pritiski na akupresurne točke ter pokrivanje ušesa z roko in sočasno tapkanje s prsti po hrbtni strani glave. Zadnja izmed naštetih metod, ki je na družbenih omrežjih dosegla največjo slavo, ima tudi posebno ime, in sicer sproščanje subokcipitalnih mišic. Temelji na spoznanju, da se lahko v t. i. subokcipitalnih mišicah v spodnjem delu glave in v zgornjem delu hrbtenice hitro pojavi napetost, posebno pri pisarniških delavcih. Privrženci te metode zagovarjajo obstoj povezave med napetostjo omenjene skupine mišic in tinitusom, posledično pa verjamejo, da lahko sprostitev teh mišic pomaga tudi pri tinitusu. Strokovnjaki po drugi strani menijo, da se razlog, zaradi katerega lahko ta metoda včasih pomaga, skriva nekje drugje. Zunanji zvoki, ki se ustvarijo med tapkanjem, lahko namreč »zakrijejo« fantomske zvoke, zato tinitus vsaj nekaj časa povzroča manj težav.

Kako ukrepati?

Če se spopadate s tinitusom, je najbolje obiskati zdravnika, ki lahko izključi resnejše težave in vam predlaga znanstveno preverjene pristope za blažitev težave. Kar v približno 90 odstotkih primerov je tinitus povezan s slabšanjem sluha. Tako lahko pripomočki za sluh pogosto močno omilijo težave.

- Oglas -

Zelo obetavna se zdi tudi terapija, imenovana fraktalna zvočna stimulacija. Tudi tu gre v osnovi za uporabo slušnih pripomočkov, le da se ti pripomočki razlikujejo od klasičnih aparatov za sluh. V njih je namreč nameščen poseben »procesor«, ki generira predvidljive zvoke, ki pa se ne ponavljajo. To naj bi poskrbelo za sprostitev in za prilagoditev možganov na fantomske zvoke, ki tako postanejo precej manj moteči oziroma težje zaznavni. Rezultati zgodnjih faz testiranja kažejo, da je pripomoček, ki se imenuje Widex SoundRelax, pomagal kar 80 odstotkom oseb s tinitusom, ki so sodelovale v testiranju.

Če je tinitus povezan z okvaro sluha, je za začetek pomembno, da poskrbite za ustrezno protihrupno zaščito in s tem preprečite dodatne poškodbe. Pri lajšanju simptomov pa si lahko pomagate z napravami za ustvarjanje belega šuma, ventilatorji, klimatskimi napravami itn. Če je v prostoru popolna tišina, postanejo namreč simptomi tinitusa pogosto posebno izraziti. Dobro je torej, da je v ozadju vedno predvidljiv, ne preglasen zvok.

.

NAJNOVEJŠE