DomovZdravje & prehranaKako pripraviti in kuhati tolščak: hranljiva in okusna popestritev vaših obrokov

Kako pripraviti in kuhati tolščak: hranljiva in okusna popestritev vaših obrokov

Tolščak ali portulak (Portulaca oleracea), je rastlina, polna koristnih hranil, ki jo pogosto (čeprav jo mnogi smatrajo za plevel) označujejo kot superživilo. Tolščak je zaradi svojega rahlo limonastega okusa in hrustljave teksture cenjen v kulinariki po vsem svetu. Če želite to izjemno rastlino vključiti v svojo prehrano, preberite naš vodnik, kako ga pripraviti in kuhati.

- Oglas -

Zakaj jesti tolščak?

Tolščak je bogat z omega-3 maščobnimi kislinami, vitamini A, C in E, magnezijem, kalijem ter antioksidanti. Ima rahlo kiselkast in slan okus, ki se odlično poda k različnim jedem. Redno uživanje tolščaka podpira zdravje srca, zmanjšuje vnetja in doda osvežilno noto vašim obrokom.

Kako pripraviti tolščak

Nabiranje ali nakup svežega tolščaka

  • Tolščak pogosto raste divje na vrtovih ali poljih. Kupite ga lahko tudi na tržnici ali v specializiranih trgovinah.
  • Izberite mlada, nežna stebla in liste, saj so starejši deli lahko trši in bolj grenki.

Temeljito čiščenje

  • Tolščak dajte v cedilo in ga temeljito sperite pod tekočo vodo, da odstranite prah in umazanijo.
  • Liste in stebla lahko za nekaj minut namočite v hladno vodo, da odstranite morebitne ostanke zemlje ali majhne žuželke.

Priprava

  • Z nožem ali kuhinjskimi škarjami odrežite korenine in morebitna trša stebla.
  • Ločite nežne liste in stebla. Oboje je užitno, vendar so stebla bolj primerna za kuhanje zaradi svoje teksture.
Tolščak ali portulak

Recepti s tolščakom

1. Tolščakova solata

Sestavine:

  • 2 skodelici svežih listov in nežnih stebel tolščaka
  • 1 kumara, narezana na tanke rezine
  • 1 paradižnik, narezan na kocke
  • 1 majhna rdeča čebula, narezana na tanke rezine
  • Oljčno olje, limonin sok, sol in poper po okusu

Priprava:

- Oglas -
  1. Tolščak, kumaro, paradižnik in čebulo zmešajte v skledi.
  2. Dodajte oljčno olje in limonin sok.
  3. Solite in poprajte po okusu. Nežno premešajte in takoj postrezite.

2. Sotirani tolščak

Sestavine:

  • 2 skodelici tolščakovih stebel in listov
  • 2 stroka česna, drobno sesekljana
  • 2 žlici oljčnega olja
  • Sol in poper po okusu

Priprava:

  1. V ponvi segrejte oljčno olje na srednji temperaturi.
  2. Dodajte sesekljan česen in ga na hitro popražite.
  3. Dodajte tolščak in pražite 3–5 minut, dokler se rahlo ne zmehča, a ostane živahno zelen.
  4. Začinite s soljo in poprom ter postrezite kot prilogo ali z rižem.

3. Tolščakova juha

Sestavine:

  • 1 skodelica sesekljanega tolščaka
  • 1 krompir, narezan na kocke
  • 1 majhna čebula, drobno sesekljana
  • 2 skodelici zelenjavne jušne osnove
  • 1 žlica masla ali oljčnega olja

Priprava:

  1. V loncu segrejte maslo ali olje ter prepražite čebulo, da postekleni.
  2. Dodajte krompir in kuhajte 5 minut.
  3. Prilijte jušno osnovo in kuhajte, dokler krompir ne postane mehak.
  4. Dodajte tolščak in kuhajte še 5 minut.
  5. Juho zmiksajte v gladko teksturo, začinite s soljo in poprom ter postrezite.
- Oglas -
Jolanda Kramar
Jolanda Kramar
Jolanda Kramar je novinarka in publicistka z zanimanjem za zdrav življenjski slog, ekologijo ter domače pripravke, s katerimi si lahko olajšamo življenje in podpramo zdravje. Zanimata pa jo tudi astrologija ter lepota.

NAJNOVEJŠE